„Силата на съдбата“ – оперен спектакъл на световно ниво (галерия, видео)

0
2973

Великолепна постановка, брилянтно изпълнение, впечатляващи декори, костюми, осветление и хореография. Всичко това без преувеличение може да се каже за впечатляващата премиера на операта „Силата на съдбата“, един от шедьоврите на Джузепе Верди, част от афиша на Opera Open 2017.20170715_221810

Представлението се очакваше с голям интерес от меломаните и наистина се превърна в събитието на оперния сезон в Пловдив. Спектакълът „Силата на съдбата“ е постановка на Фондация Театро Реджо Ди Парма, а режисурата, декорите, костюмите, осветлението и хореографията бяха дело на един от най-нашумелите оперни режисьори в света Стефано Пода.

Зам.-министърът на кулутара Румен Димитров поздрави режисьора Стефано Пода и директора на Опера Пловдив нина Найденова
Зам.-министърът на кулутара Румен Димитров поздрави режисьора Стефано Пода и директора на Опера Пловдив нина Найденова

Завладяващата музика на Верди и впечатляващата визия на спектакъла превърнаха древната римска сцена на Античния театър в абстрактна паралелна реалност наситена с трагизъм. Тази прекрасна Вердиева творба поставя на изпитание всеки един оперен театър, който дръзне да се осмели да посегне към нея, защото изисква големи издръжливи гласове, прекрасен оркестър и гениален режисьор, който да се справи с драматичното действие и не особено логичното либрето. За щастие екипът, който реализира този спектакъл, го изпълни прецизно, мащабно по европейски, с всички тънкости на музицирането – и нежно, и изящно, и драматично, и дълбоко. С нужната чистота и мярка бяха изпълнени както мащабната увертюра в началото, така и ариите и дуетите на Леонора, Алваро, Дон Карлос и Падре Гуардиано. Бижуто на това представление бе сопраното Таня Иванова, която се превъплъти в образа на Леонора. Предлагам ви откъс от вълнуващата сцена с молитвата пред манастира:

Ролята на Алваро бе поверена на любимеца на пловдивската публика – тенорът Ивайло Михайлов. Прециозила бе Виолета Радомирска, Дон Карлос – Венцеслав Анастасов,  Падре Гуардиано – Николай Биков, Фра Мелитоне – Михаил Пулиев. На диригентския пулт – Диан Чобанов, концерт майстор – Мичо Димитров.

Публиката има удоволствието да види един вълнуващ спектакъл, който постави Опера Пловдив на световно ниво.

Поради огромния интерес, „Силата на съдбата“ ще бъде представена и на 29 август.20170716_000947

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име