3-ти март пробуди националната ни гордост и достойнство /галерия/

0
1177

3-ти март – Националният празник, който ознаменува края на Руско-Турската война, подписването на договора от Сан Стефано и раждането на българската свобода.

Този знаменателен ден провокира националната гордост на стотици пловдивчани и гости, които се стекоха на хълма Бунарджик, за да се поклонят пред Паметника на руските освободители.

Официалната церемония започна с емоционалното изпълнение на стихотворението „Опълченците на Шипка”, което предизвика сълзи в очите на голяма част от присъстващите.

Венци и цветя бяха поднесени в чест на загиналите за свободата ни. Впечатляващо беше и присъствието на много деца и младежи, които с искрена радост и вълнение развяваха българските трибагреници.

В момента в Пловдив гостува делегация от Санкт Петербург, водена от вице-губернатора Мовчан. Руските гости също поднесоха почитта си към загиналите за националната ни свобода, като отдадоха чест на руските войни на паметника Альоша. Пловдивчани засвидетелстваха спонтанно уважението и дружеските си отношения към братския руски народ и не спираха да приветстват и поздравяват гостите.

По време на тържествената церемония, в небето се издигна парапланер, развял българското и руско знамена.IMG_6116

След тържественото посрещане на празника на Бунарджика, руската делегация и българските домакини се отправиха на Централни гробища, за да засвидетелстват преклонението си пред  паметника на загиналите опълченци. Пловдивският Митрополит Николай отслужи панихида. Честванията на празника бяха предшествани от молебен в катедралния храм „Света Богородица”, на който присъстваха всички градски първенци.

Националният празник завърши с тържествена заря-проверка, състояла пред Военния клуб. Представителни роти от пловдивски поделения, духов оркестър на Военновъздушните сили, факлоносци,  знаменосци и четници, бяха строени пред Военния клуб в Пловдив, а бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада „Специални сили“, произнесе вълнуващо слово.

С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България, след което небето над Пловдив беше озарено от пищна заря.

Вълнуващо е, когато националният празник се чества по толкова спонтанен и вълнуващ начин, защото това е ясен признак, че Свободата на Родината е висша ценност и дълг на всеки един от нас.

Нека съхраним този дълг и да го предадем на идните поколения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име