Акцентите на фестивала „Сцена на кръстопът”

0
713

Театралният фестивал „Сцена на кръстопът“ ще бъде открит на 10 септември от 19 часа в Голямата зала с премиерата на „Вампир” по Антон Страшимиров. Интересът към спектакъла  е огромен, защото в него участват едни от най-обичаните имена от пловдивската театрална сцена – Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Радина Думанян, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов,  Венелин Методиев, Красимир Василев, Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Патриция Пъндева и др. Режисьор на постановката е проф. Пламен Марков, художник – Мира Каланова, композитор – Петя Диманова. „Вампир е пиеса за жълтиците, за копнежите и за цената, с която плащаме привилегията да бъдем различни. Пиеса за ръбовете по нас, за кривите  ни дънери и опърпани клонаци, за вампирите около нас… и вътре в нас. Пиеса за любовта.“

Съпътстващата програма също е много богата. Всички събития са с вход свободен, но за тези, които ще се проведат на закрито, публиката трябва да си вземе покани от касата на театъра.

Ето и кои са събитията – „Автопортрет в огледалото на сцената“ – среща с проф. Иван Добчев и представяне на автобиографичната му книга (17 септември, 17 ч., Камерна зала на ДТ-Пловдив), „Николай О. Масалитинов – опит за портрет“ – представяне на биографичен филм (17 септември, 19.30 ч., Камерна зала на ДТ-Пловдив),  „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов“ –  премиера на книгата с участието на Параскева Джукелова, Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Ралица  Паскалева, Евелин Костова, Радина Боршош, Асен Блатечки , Александър  Кадиев, Башар Рахал (19 септември, 17 ч.).

Няколко интересни прояви предлага и съпътстващата програма на 26-ото издание на фестивала. На 11 септември от 17 ч. в галерия „Димитър Георгиев“ ще бъде открита изложбата скулптура „Ред 8, място 14“ на Валентина Златарова.

На 16 септември от 17 часа в Камерната зала на театъра ще се проведе публичен разговор „Съвременна драматургия“ с Александър Секулов. Събитието ще постави началото на школа по драматургично писане към Драматичен театър-Пловдив. Входът е свободен, но с предварително записване на dtp@dtp.bg.

На 18 септември от 11 часа в галерия „Димитър Георгиев“ започва кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство „Театърът утре“ с куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев. На същата дата от 21 часа в двора на театъра е театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев „Част от колекция“ с участието на Иван Юруков – китара, укулеле, вокал; Стоян Младенов –  цигулка, вокал; Николай Димитров – ударни, вокал; Милен Апостолов – пиано,  вокал.

26-ото издание на „Сцена на кръстопът” е под мотото „Театъра Мъдростта” и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсорското семейство –главният спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин е Драматичен театър-Пловдив.

Предишна СтатияПловдив става столица на театъра с 26-ото издание на „Сцена на кръстопът”
Следваща СтатияИзложби през септември
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име