Изложби през септември

0
624

Галерия „Дяков“ представя изключително елегантна и бравурна изложба рисунки върху ръчна хартия на Янко Ненов. Експозицията е със заглавие „13 юли“, с което авторът отбелязва денят на своето рождение. Янко Ненов е сред малцината автори, които не се страхуват да експериментират, да се променят, и да изненадват своите почитатели. Той не веднъж е доказвал умението си да създава невероятно творби от различни материали. Възхищавали сме се на филигранните като дантела творби от дърво, на монументалните скулптури, на възхитителните произведения от стъкло, камък или керамика, на изящните алографии и литографии върху хартия, на изящните релефи… В настоящата изложба авторът ни пренася в неговия приказен свят, провокиран от цветните и причудливи сънища, които го спохождат. Колекцията от рисунки върху ръчно направена хартия е едно бижу, което с гордост би могло да краси всеки дом.

Галерия „Сигна“ откри есенния си сезон с изложбата „50“ на Цвета Марова. Авторката е представила една жизнерадостна експозиция, която радва окото и въздейства на всички сетива с неописуемата си енергия.

Ако отскочите до галерия „Aeterna“, ще имате уникалния шанс да се докоснете до изключително изящната и естетска стилистика на скулпторката Елена Дякова – Чавдарова. Изложбата, която е под надслов „Портрет“, ще ви напомни донякъде за елегантния и изтънчен стил на Алберто Джакомети.

 

В галерия „Възраждане“ ще може да разгледате живописната изложба „Синьо безвремие“ на Светла Косева.  „Новите картини на Светла Косева носят всички характерни за нейната живопис компоненти. Могат да се разделят на два вида. При едните платна преобладават пейзажните сюжети, които излъчват цялата прелест и сила на авторката при претворяването им. Изисканост, светлина, чаровно моделиране в живописването, магична ареалност на сюжета и много финес и нежност на формите.
В другите картини Светла разполага своите човеци с един приятен, свойски наивитет.
Талантът на голямата варненска художничка отново ще донесе своя аромат в Пловдив“, Краси Алексиева.

„Ред 8, място 14” или вдъхновяващата сила на театъра е мотото, което стои в основата на изящната скулптурна изложба на Валентина Златарова, която можете да разгледате в галерия „Димитър Георгиев“.

Магичен ваятел на портретни скулптури Валентина Златарова представя своята вълнуваща
история от спектакли, вдъхновили десетки хиляди зрители

Валентина Златарова е талантлив скулптор, но и вдъхновен почитател на театъра. Така – между

призванието и страстите, пловдивчанката създаде изложба, посветена на красотата на всичко

онова, което ни кара да аплодираме, да коментираме и да се завръщаме в храма на

Мелпомена.

Златарова представя вълнуваща експозиция „Ред 8, място 14”, подредена в галерия „Димитър

Георгиев”. Защо това заглавие ли? Просто е – Валентина разделя живота си между успешната

си реализация в чужбина и любовта към родния град и Драматичен театър-Пловдив. Така 8-

мият ред и 14-ото място се превръщат в магичен извор на вдъхновение.

В  малкото дни на годината, когато е на родна земя, Валентина винаги  открадва време за

театър. Всяка от скулптурите е отражение на личното преживяване на  артиста като зрител на

постановките „Евридика в подземния свят“,  „Възвишение“, „Одисей“, „Коприна“ и „За

народното творчество“. Изложбата  включва и други творби, свързани с театъра.

Да видиш как театърът общува с други изкуства, вдъхновява ги, показва ги в други измерения и

светоусещания, е повече от интересно. Затова си струва да преживеете емоцията на „Ред 8,

място 14”. Изложбата гостува в галерия „Димитър Георгиев” до 20 септември.

Вероятно ще попитате коя е Валентина Златарова. Тя е възпитаник на Националната

художествена гимназия „Цанко Лавренов” със специалност „Скулптура”. После поема към

Италия, където е приета в програмата по скулптура на Florence Academy of  Art. През

последната ѝ година на обучение Валя приема поканата да се  присъедини към

преподавателския екип на академията. Следващата ѝ спирка е Лондон, където продължава

кариерата си като професионален  артист и преподавател. Там тя преподава в The Art Academy

London и в  London Atelier of Representational Art. Следват шведският филиал на  Florence

Academy of Art, Barcelona Academy of Art в Испания и много  частни ателиета в цяла Европа. От

2015 г. времето й е разделено между  Англия и Барселона, където тя продължава да развива

личната си практика.

Валентина  Златарова е носител на наградата Founder's Sculpture prize на The  Worshipful

Company of Founders за фигуративна скулптура и е удостоена  двукратно с награда Tiranti на

Лондонското сдружение на портретните  скулптори за заслуги в областта на портрета.

Основният  интерес на Валентина винаги е била човешката форма, пресъздадена от  натура, и

използването на естествени устойчиви материали. В последно  време тя развива и нови идеи,

свързани с изследване на абстрактните и  фигуративни форми и връзката им със заобикалящата

ги среда.

За поредна година 15 художника с индивидуален стил ще представят пред
пловдивската публика свои творби и послания. Този избор на куратора
Христо Жеков носи винаги интересна и разнообразна изненада и очарование.
Заповядайте на изложбата „15х5“ в изложбена зала „2019“ /ул. „Гладстон“
32/ на 15 септември от 18:30 часа.

На 16 септември от 17.00 часа в галерия „L’UNION DE PARIS“, ще можете да се докоснете до творчеството на други двама видни творци – Вихрони Попнеделев и Димитър Буюклийски-Мичи.

Тяхната съвместна изложба е със заглавие „Хармонична действителност“. Различни като темперамент и пластически търсения. Те са автори, чието творчество вълнува с идейния замисъл и с артистичната си освободена визия, демонстрирайки, че следват свой собствен път, без да се съобразяват с „модните“ тенденции в съвременното изкуство. Изложбата „Хармонична действителност“ включва избрани произведения от колекцията на галерия L’UNION.

Вихрони Попнеделев е роден художник, дарен да намира, а не да търси пластическа форма. Светът се движи пред очите му и сякаш мигом се преражда в образи. Експлозивен като характер и творец, той е автор, за когото цветът и линията са основното му изразно средство. В живописните платна, които са експонирани в изложбеното пространство, проличават връзката между художник, модел и публика. Експресията от цвят за Вихрони става водещ импулс, а картината, била тя пейзаж, голо тяло или портрет – взрив от емоции.

Мичи е художник на съвършените форми – геометрични, запазващи усещането за класическите жанрове на натюрморта, пейзажа или интериора. Чрез вглеждане в красотата и реда на предметния свят той създава нова реалност, като изважда изобразяваните обекти (вещи и хора) от контекста на временните и социалните връзки, пренасяйки ги в един идеален свят на чиста красота, пластичен порядък и пасторална хармония. Подвластен на силите свързани с историята на движението от хаоса към реда, за Буюклийски хармонията вътре и извън човека е най-важният момент за неговото съществуване. Тази негова философска платформа е майсторски вплетена в спокойните овали. Подредени на познат фон, те директно ни въвеждат в идеята на автора за хармонична действителност.

Галерия „Лабиринт“ открива есенния сезон на 16 септември от 19.00 часа със „Скулптография“ – изложба на Вълкан Вълканов.

Първата изложба в галерия „Лабиринт“ на Вълкан Вълканов обединява неговите скулптори и фотографии, както подсказва и самото заглавие.

Всеки, разхождал се по Главната на Пловдив се е срещал с работата на Вълкан Вълканов като художник – плакатист. Негови проекти са плакатите на пловдивската Опера, например, но с тази изложба ще видим плодовете на ръцете и фантазията му в свободните от поръчки часове.

Главният герой в работите му е човекът в различни свои състояния. От естетиката на голото тяло в актовите му фотографии до изследване на езика на тялото в оригиналните минималистични метални пластики, във всяка работа се усеща живот.

„Винаги съм се интересувал от невидимото в хората. Техните взаимоотношения, чувства и взаимодействия. Изкуството е моята възможност да ги изследвам.“ – споделя авторът.

Роден във Пловдив през 1977, на 23 години решава да превърне любимото рисуване в професия. Завършва магистърска степен Плакат и визуална комуникация в Националната Художествена Академия в София и оттогава работи най-вече в сферата на графичния дизайн, но и без да губи любопитство и към други творчески полета – скулптура, фотография, видео…Има участия в над 20 изложби в България и чужбина.

Една естетска изложба с много емоция и хумор, която няма да ви остави безразлични!

Екипът на галерия „Артистика“ има удоволствието да представи първата изложба за новия творчески сезон. В есенен Пловдив ще посрещнем ямболския художник Цветан Казанджиев. Предстоящата изложба е озаглавена „ЗВЕЗДА“ – тема, вдъхновила голяма част от творчеството на автора в последните години. Той е подготвил за пловдивската публика графика, рисунка, живопис и акварел. Отриването ще бъде на 20.09.2021 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия „Артистика“ – Пловдив, ул. Драган Цанков 20.

За творчеството на Цветан Казанджиев Иван Гранитски споделя: „Цветан Казанджиев е едно от философски извисените и търсещи имена в съвременното изкуство. Творецът се потапя в античните митология и символика, а някои от работите му приличат на сънуване наяве. Цветан Казанджиев напряга съзнанието… Той е един от умните, талантливи художници, които се опитват да кажат нова дума в съвременното пластическо изкуство. ”

Заповядайте на вернисаж във вторник, 20 септември от 18:30 до 20:00 часа в Галерия „Артистика“ – Пловдив, ул. Драган Цанков 20.

IN MEMORIAM – Изложба живопис и рисунки на Аршак Нерсисян.

Миналата година ни напусна един голям артист и човек!
Аршак Нерсисян бе истински боец за красота и хуманност. Той създаваше стойностно изкуство, дарявайки публиката с богатата си палитра от искрящите си сложни цветове, маски и наслагвания в стереометрични сложни композиции. Аршак даряваше чрез картините си на хората искрена обич, доброта и енергия!
На 21 септември галерия „САВОВ“ ще открие есенния си сезон с голяма изложба в негова памет. Ще може да видите едни от последните му живописни платна, както и рисунки и скици към картините му.

От 15 до 18 септември ще можете да се разходите из улиците на Стария град и да посетите  Есенния панаир на занаятите в Пловдив /ул. „Съборна“/.

Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив.

Практикуването на занаяти е сред най-старите човешки дейности, съхранени до днес като израз на човешкия стремеж към красота, творчество и себеизява. В предстоящия Есенен панаир на занаятите, занаятчии от цяла България ще представят и демонстрират своите умения, като и ще предлагат свои майсторски творения.

Акцент в Есенен панаир на занаятите под название „Шевицата, код за памет” ще бъде народният художествен занаят „Везбарство” , дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения.

В два последователни дена изявени творци , които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби придружени с презентации. Едната ще бъде насочена както към любители така и за напреднали в занаята и ще се представят спецификите и тънкостите при изработване на български шевици / Компонентите на традиционната българска шевица: ритъм, симетрия и контраст; Подбор, съчетаване и обработка на материалите, използвани при работа; Видове мотиви, предимно геометрични, съчетани със стилизирани флорални мотиви, както и животински и човешки фигури; Цветовете, които са от основно значение за етническото своеобразие на българските народни носии и много други/. Втората презентация ще запознае децата с развитието и традициите на българската шевица с голямото регионално и локално разнообразие, с предназначението и приложението на шевиците, с видовете бодове, използваните характерни цветове, закодираната информация и послание във всяка шевица.

След всяка презентация в творческа работилница, ще се предостави възможност, на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и провокират своите умения при изработване на шевица.

Участвайте във Фото конкурса „Улови занаята”. Ще очакваме Вашите снимки, запечатали момент от везане на шевици. Най-харесаната ще получи награда.

Ще Ви очакваме.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име