Април започна със серия от интересни изложби

0
1060
smart

След поредната пандемична карантина, галериите в Пловдив отново отвориха врати, за да зарадват почитателите на изобразителното изкуство със силни самостоятелни изложби.

Галерия „Дяков“ представя  една великолепна колекция от творби на Владимир Чукич. Авторът е познат отдавна на пловдивската публика и се радва на завиден успех сред почитателите си. Сега Чукич отново очарова своите приятели с живописни творби малък формат, обединени под мотото „Животът е хубав“.  И да, животът в неговите платна е прекрасен, изпъстрен с красиви жребци, жизнерадостни птици и изящни дами. Владо е създал една прелестна симфония, в която природата и красотата побеждават грижите и тегобите на днешния ден.  Негова запазена територия са графичните техники и рисунката, които го правят любим на публиката и печелят респекта на колегите му. В последните десетина години е силно изкушен и от живописта, а творбите, които създава, са високо оценени от специалисти и публика.

Галерия „Възраждане“ кани на живописната изложба „Шарен свят, весел свят“ на Ивайло Димитров. Галеристът Краси Алексиева представя автора: „Един чуден, неординерен талант, Ивайло Димитров е абсолютният контрапункт на така назованите „нови форми“ в съвременната живопис. График по академично образование, рисувач по натура, той живописва необикновените си сюжети с много хумор, българщина и фарсови образи. Обича обратната, обърканата перспектива, особено в големите му картини, които са населени с много персонажи от Българско, от литературата, от световната история. Ивайло няма аналог в българското изобразително изкуство! Елате и се възхитете на изкуството му!

В галерията на Радио Пловдив можете да видите изложбата на младата и талантлива художничка Ирина Гърдева.

Ирина е завършила живопис в АМТИИ Пловдив и е член на Дружеството на пловдивските художници. Участник е в самостоятелни, съвместни и групови изложби в Пловдив и страната. Творбите й са с експресивен характер и абстрактна изразителност. Чрез тях успява да преведе кода на собствената си естетика и възприятие, за да ги сведе до една въздействаща като знак художествена форма.

Пловдивският живописец Иван Чакъров отбелязва своята 50-та годишнина с ретроспективна изложба в Градската художествена галерия – Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, първи етаж.
Под заглавието „Лица“ художникът представя селекция от творби, които е създавал през различни периоди, като доминират портретите. Това са и най-скоро рисуваните от него картини – лицата на най-близките до художника хора. За творческия си метод авторът споделя: „Живописта в най-чистия й вид винаги ме е вълнувала и продължава да ме вълнува. Винаги си представям картината, която започвам. Тя е в главата ми. В процеса на работа тя се променя малко или пък изцяло и смятам, че това е правилният начин. Вероятно проектът за композицията не трябва да бъде изяснен докрай, за да има възможност за импровизация. Много харесвам праисторическото изкуство с великолепната живопис и пластики на животни. Може би това е причината да рисувам животни, в един не малък период от време“.
Изложбата „Лица“ ще продължи до 25 април.

Своето дебютно представяне в Градската художествена галерия прави Велислава Пежгорска. В Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15, втори етаж) можете да видите нейната изложба под надслов „Рапсодия в цветове“. Живописта, която владее въображението ѝ през последните години, е инспирирана предимно от музиката, която изпълва и осмисля по-голямата част от нейния живот, защото Велислава Пежгорска е професионален музикант. „Като професионален музикант аз винаги съм музицирала на базата на представата и въображението ми, което е оцветявало моите музикални интерпретации. В по-късен етап от развитието ми тези музикални представи се претвориха в палитра от багри и аз започнах да изразявам вътрешния си свят чрез цветовете. Тази изложба представя търсенията ми в цвят и пространство, в един доста широк спектър от различни периоди, събития и срещи. Тук имам предвид серията от пейзажи от по-рания ми период и постепенното навлизане в абстрактното. Това, което е обединяващо във всички картини, е стремежът ми да изразя експресивно възгледите, емоциите и чувствата в една цветно съвършена платформа. Всяка една от картините е преживяна и вдъхновена от реални случки и личности“, споделя Велислава.
Изложбата ще продължи до 27 април.

 

Предишна СтатияМария Капон: Културата е национална сигурност
Следваща СтатияПролетно настроение в пловдивските галерии
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име