Предизвикват обществено обсъждане за съдбата на Античния театър

0
1580

Предложение за обществено обсъждане на тема „Античен театър“, беше прието днес от членове на Обществения съвет на Пловдив.

Инициативата е провокирана от поредния проект на Общината, който има за цел да преустрои помещението на северната страна на Античния театър в кафе-бар и да изгради информационен и билетен център с размери 5м.х 2м. Проектът е на стойност 259 671.53 лв. и строителните работи вече започнаха.

Присъстващите на  днешната среща застанаха единодушно зад становището, че проектът е направен на тъмно, без необходимото обществено обсъждане и в сериозно нарушение на някой правила за Обществените поръчки.

Според  участниците в днешната среща, недопустимо е да се хвърлят толкова средства за огромен билетен център, който има статут на временна постройка и според Чл.8 ал.9 от Наредбата може да бъде експлоатиран само в пет годишен срок. Другият въпрос, който буди недоумение е кому е нужно да се прави прожекционна зала, в която да се излъчват филми за обектите в Стария град, след като всички те могат да бъдат видени на живо. Единствената постоянна сграда ще бъде тази на така наречения кафе- бар, защото той ще се помещава в офиса, в който до сега стоеше техническото обезпечаване на Античния театър. В интерес на истината, оказва се, че при поставянето на новия павилион няма да бъдат премахвани дървета, а ще бъде преместен само един кипарис, но за сметка на това, останалата част от металната ограда ще бъде „залесена“ със зелена завеса от пълзящи растения, които съвсем ще прекрасната панорама, която се откриваше към града и Родопа планина.

Според членовете на Обществения съвет, концепцията за подобно преустройство не само, че е морално остаряла, но и е  абсолютно безсмислена, защото Античният театър се нуждае от много по-спешни и наложащи ремонти като подмяна на прогнилата дървена сцена, подмяна на остарялата осветителна и озвучителна техника, ремонт и преустройство на гримьорните и съблекалните за артистите.

Оказва се, че има разминаване и при информационната табела, поставена на входа на започналия вече строеж. Пълното има не проекта е „Благоустрояване, туристическо обслужване и изграждане на информационна система за обект: Античния театър на Филипопол, в УПи I –античен театър, кв.8, по плана на Старинна градска част, гр.Пловдив“, под обект: „Преустройство на съществуващи помещения и в кафе-бар и информационен център (временна преместваема сграда)“. Обявление за поръчка в АОП: 663067, преписка: 00267-2015-0035. При откриване на процедурата по ЗОП обаче, заданието се променя в „Извършване на СМР/СРР на обект – „Античен театър – информационен център и функционални павилиони. Билетният център и посетителския център са разрешени вероятно с разрешение за поставяне по чл.56 от ЗУТ. Но всяко разрешение за поставяне по този член би трябвало да мине одобрена от Общински съвет схема (чл.7 ал.1 от Наредба за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив) и да бъде съгласуван с Министерството на културата. Документи за подобни процедури не се представени.

Общественото обсъждане няма за цел да атакува проектът на арх. Пройкова, а поставя следните въпроси: Защо се изгражда морално остарял като концепция посетителски център, който компрометира ансамбъла (къща и античен театър) без да е осмислен от предложената функция? Защо билетния център е в този мащаб, като функциите му могат да се изпълняват от по-малко по обем и по-дискретно като присъствие съоръжение. Защо се инвестират  259 671.53 лв. за да се сдобие градът ни с временни постройки, чиито експлоатационен срок е само  5 години?

Членовете на Обществения съвет се обединиха и около идеята, да бъде обсъдена Наредбата за ползване на Античния театър, както и да бъдат обсъдени критериите за оценка към Наредба за условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития на Община Пловдив.Общественият съвет излезе с открито писмо към кмета Иван Тотев, във връзка с критериите, което можете да видите тук.

Общественото обсъждане е насрочено за 20 август в 18. 30 часа в залата на Дружество на пловдивските художници на ул. „Гладстон“32 – Пловдив.

Поканени са членовете на всички творчески гилдии, експерти и граждани, на които им е омръзнало нещата в Пловдив да се решават еднолично и да се нарушава драстично градската естетика.

Членовете на Обществения съвет се дистанцират от всякакви политически сили, предизборни кампании и икономически интереси. Членството в Обществения съвет е на доброволен принцип и е отворено за всички, които милеят за бъдещето на Пловдив и искат да имат своя глас при решаването на важни за града въпроси.

Източник:mixnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име