Библиотекарите на протест за достойно заплащане

0
1287

Днес служителите на Регионална народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив излизат днес на протест срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура за следващата година. Протестната подписка стартира в 12 часа днес. Ето и текстът, в който библиотечните работници са изложили исканията си:

Ние, работещите в Регионална народна библиотека  „Иван Вазов“  – Пловдив протестираме срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура за 2016 година. Тези средства от години не отговорят на реалните ни нужди. Това доведе до обезличаване на културните иституции и предизвика липса на уважение и респект към труда на работещите в тази сфера.

Днес, 24.11.2015 год. /вторник/, от 12.00 часа пред Централния вход на РНБ „Иван Вазов“, предприемаме протестни действия, с които искаме да насочим  вниманието на цялата общественост към нашите проблеми. Настояваме:

РНБ „Иван Вазов” да се финансира според новоприетия  „Стандарт за библиотечно-информационното обслужване“, който е неделима част от Закона за обществените библиотеки.

Община Пловдив задължително да дофинансира Библиотеката за основната ú дейност с не по-малко от 20% от бюджета.

Стартовата заплата на специалистите с висше образование да бъде не по-малка от 600 лева.

Нарастването на минималната работна заплата да бъде обвързано с нарастването на основната заплата на работещите в РНБ „Иван Вазов“.

 

Ако сте съпричастни към нашите искания, моля подкрепете ни с подпис!

 

 

 

Предишна СтатияПъстрата палитра на пловдивските изложби /галерия/
Следваща СтатияЕдно пътешествие из Копенхаген – (първа част), снимки
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име