Едно пътешествие из Копенхаген – (първа част), снимки

0
1723

Отдаде ми се възможност да посетя един от най-привлекателните градове в Европа и да се докосна до прелестните му красоти, които искам да споделя и с вас. Преди броени дни се завърнах от столицата на Кралство Дания – Копенхаген и заредена с изключително много емоции, искам да разкажа за този град и докосването ми до интересните места, които посетих, защото се оказа, че за доста хора у нас, както и за мен до скоро, тази прекрасна северна страна е „тера инкогнита“. И, за да подкрепя думите си, съм подбрала една доста солидна галерия от снимки.

Потеглям за Дания – родината на Ханс Кристиан Андерсен и на конструктурите „Лего“. Пътувам със самолет, който каца в шведския град Малмьо, от където по импозантния мост „Йоресунд“ се стига до Копенхаген, наричан още „Вратата на Скандинавия към континентална Европа“. Мостът е величествен и е най-дългият комбиниран шосеен и железопътен мост в Европа. Надземната му част се простира на почти 8 километра и свързва шведския бряг и изкуствения остров Пеберхолм, който се намира в средата на протока. Останалата част е 4-километров тунел, водещ до датския остров Амагер, върху който е разположен Копенхаген. По това трасе може да се премине както с автомобилен или автобусен транспорт, така и с влак, а гледката си заслужава, макар, че тук по всяко време на годината духат изключително силни ветрове и мостът е осеян с предупредителни знаци.

Копенхаген е столица на най-старата европейска монархия и е изумителен град, подреден и чист, с приветливи и усмихнати хора, които се радват на живота си и посрещат гостите си с изключително гостоприемство. И не случайно, този забележителен във всяко едно отношение град, през 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света. Град, в който средновековните сгради не само, че не си пречат, а са в забележителен синхрон, взаимно се допълват и „съжителстват“ с модернистичните архитектурни хрумвания, разноцветните постройки са допълнени от изящни и добре поддържани паркове. Разхождайки се из улиците можеш от едната си страна да видиш висока модерна бизнес сграда, ултрамодерен хотел или футуристичен архитектурен ансъмбъл, а от другата – приказен замък с готически силует, величествени барокови сгради или старинни църкви, забили острите си камбанарии в облаците. В Копенхаген се намира и един от най-вълнуващите увесилетилни паркове – Тиволи, а до скоро, тук беше и най-дългата пешеходна улица Стрьогет  /преди, в това отношение, да бъде изпреварена от Пловдив/. Уникално е усещането, когато човек се качи на корабче и се разходи из каналите на Копенхаген. Стотици лодки, яхти и какви ли не други плавателни съдове са пуснали котва направо в сърцето на града. И, макар че Копенхаген по население се доближава до столицата София, тук няма да попаднете в задръстване или автомобилен трафик дори в пиковите часове, защото датчаните отдават дължимото на велосипеда. От най-малките, който тъкмо са слезли от детските си колички, та до хора на преклонна възраст, всички полазват велосипедния транспорт. Човек може да види елегантно облечени дами, които излизат от скъпи ресторанти и без никакви притеснения се качват на велосипеда си, за да се приберат в къщи. Впечатли ме и това, че тук не поставят завеси по прозорците си, защото хората в Скандинавия ценят откритостта! И честно да си призная, не само, че няма нищо гнило в Дания, а напротив, тук, в невероятно чиста и подредена държава, живеят приятни и усмихнати хора!

Да се разхождаш из улиците на Копенхаген е истинско удоволствие. Човек остава с усещането, че от столетия се спазва някаква строга и елегантна архитектурна концепция, в която няма нещо, което да не си е на мястото, да се конкурира или да пречи на останалите постройки, независимо от това, кога са строени те.  Ясно е, че столицата на северната държава е главният икономически и културен център и в нейния просперитет са вложени значителни финансови средства. Но на изключителна почит тук се радват и морето, зеленината и разбира се, културата, защото и Копенхаген е бил Европейска столица на културата през 1996 година и това личи и до сега.

Пристанището на Копенхаген Нюхавн /ново пристанище/ се смята за едно от най-чистите в света и в това се убеждавам в мига, в който се качих на туристическото корабче, което прави едночасова обиколка. Каналът е прокопан е през XVII век от шведски затворници по заръка на крал Кристиан V, за да свързва централната градска част с морето. Старинният квартал Нюхавн представлява една изключително интересна пъстра палитра от сгради с разноцветни фасади, лодки, малки плавателни съдове, яхти, дъврени исторически корабчета и каквото още се сетите. Голяма част от закотвените в канала плавателни съдове са превърнати в луксозни и елегантни апартаменти и в тях живеят както местни, така и гости на града. Цветните фасади на сградите по протежение на канала Нюхавн  имат типична северна архитуктера и са отлично поддържани. Боядисани в различни пъстри цветове, те неустоимо привличат вниманието и представляват един уникален музей на открито. В една от тези красиви къщи, за няколко години е живял и авторът на най-любимите детски приказка Ханс Кристиан Андерсен.

Пътешествието с корабче ни отвежда и до символа на Дания и оглавяваща класациите за най-снимана жена в света – Малката русалка. Казват, че за да я видят и поснимат, тук идват над 1 милион души годишно. Честно да си призная, малката бронзова статуя, висока само 1.25 метра, не ме впечатли особено. Приседнала в очакване върху купчина камъни, Малката русалка е отправила погледа си към вълните, а тълпи от туристи денонощно щракат с апаратите си, за да занесат спомена за нея по родните си места. Интересно е, че и Малката русалка не е била пожалена от вандалите, които три пъти са я обезглавявали и няколко пъти са чупили дясната й ръка. За щастие, в момента приказната героиня е абсолютно цяла и очаква поредните си почитатели.20151110_171521

Близо до емблематичния паметник е разположен дворецът Амалиенборг, който се използва от семейството на кралица Маргарете II за зимна резиденция. Това е комплекс от четири еднакви сгради в рококо стил, обграждащи осмоъгълен двор. В центъра на площада е статуята на крал Фредерик V, по чието нареждане е построен и  Амалиенборг. В близост са и два прекрасни бели павилиона, от които на времето са се качвали за морските си разходки кралските особи и техните гости. 20151110_171803За съжаление, в момента дворецът се ремонтира и не може да бъде разгледан.20151110_172123

Зад двореца се издига най-големият църковен купол в скандинавските страни. Той е част от впечатляващата сграда на Фредерикс Кирке или Мраморната църква. Изключително красива е архитектурата на църквата и до някъде ми напомня на забележителната Фрауенкирхе в Дрезден. Да не пропусна да спомена, че повечето от прекрасните църкви в Копенхаген са евангелистко-лутерански.20151110_172008

Ако сте на корабчето, от което можете да се насладите на почти всички забележителни сгради в Конепхаген, няма как да се прехласнете от красивата Опера, която се намира на отсрещния бряг, точно срещу Амалиенборг. Полукръглата остъклена предна част на Операта, която е красиво осветена през нощта, ми напомня на голям презокеански кораб, който се кани всеки миг да вдигне котва и да отплава от пристанището. Забележителна модерна архитектура и място, което прави гледката, от и към сградата, впечатляващи.

Водната разходка минава и покрай военноморския музей, където са изложени различни военни кораби, а при залез слънце, топовни салюти отбелязват финала на отиващия си ден. Близо до Операта е още една сграда с интересна история. Бившите сгради, които на времето са били използвани за рибна борса, сега са превърнати в зали за алтернативно изкуство, които са пълни с народ.

Доста екстремно е преживяването, когато приливът е дошъл и нивото на водата в канала се е повишило. Корабчето, което преминава по цялата дължина на канала, се провира през ниските мостчета, като на някои места минава буквално на сантиметри под ръба. Въпреки, че покривът е направен от прозрачен материал, естествено любопитните туристи стоят по палубите и снимат до припадък красивите сгради, но се оказва, че това не е чак толкова безопасно и любезната екскурзоводка предупреждава, че, ако не се приберете вътре, можете спокойно да останете без част от скалпа си.

Разходката продължава и минаваме покрай дворецът Кристианборг, в който е седалището на датския парламент, кабинетът на министър-председателя и Върховния съд, а част от двореца, както и конюшните, се използват от кралското семейство. Това е единствената сграда в света, в която се помещават на едно място и трите вида власти в демократичните страни – изпълнителна, законодателна и съдебна, и се използва от монарха.

В самия край на канала се издига едно истинско архитектурно бижу – ефектната сграда, известна като Черния диамант, в която се помещава Кралската датска библиотека. И наистина, облицованият в черни огледални стъкла трапец блести като диамант, а сърцевината му е силно осветена. През деня, Черният диамант отразява в огледалната си повърхност морските вълни, които пък го превръщат в още по-приказно красива гледка.

По протежение на канала има и още много красиви и ефектно осветени сгради, в които се помещават офиси на различни фирми.

След като разходката с корабчето приключи, можем да се поразходим из обявената до скоро за най-дълга пешеходна улица в света. Стрьогет – Правата е една красива търговска улица, на която са разположени стотици малки магазинчета за сувенири, гостилнички, ресторанти и магазини на най-известните и скъпи световни марки. Месец преди Коледа, тук всичко е вече празнично украсено, витрините греят, а между къщите от двете страни на улицата са се надвесили елхови клонки, декорирани с големи червени сърца.

Коледният дух е навсякъде и хората с настроение и удоволствие пазаруват, събират се с приятели и познати в уютните заведения и се забавляват.

Сега ще спра до тук, макар че има още много интересни неща, за които искам да разкажа.

Очаквайте продължението скоро!

Предишна СтатияБиблиотекарите на протест за достойно заплащане
Следваща СтатияФилм за любимите български комедии открива фестивала „Златен ритон“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име