„Боряна“ – Силата на красотата и добротата

0
5289
снимки: Драматичен театър Пловдив

Драматичен театър Пловдив, верен на традицията да поставя стойностни български пиеси, започва новата година с премиера на една класическа драма. „Боряна“ по Йордан Йовков вероятно ще се превърне в „перлата в короната“ на новия театрален сезон. Премиерното представление, чиито режисьор е Красимир Ранков, ще бъде на 18 януари и ще се играе на обновената Голяма сцена на театъра.

Премиерата на пловдивска сцена се случва 85 години след първото представяна на Йовковото произведение на сцената на Народния театър през 1932 година. Самият режисьор поставя „Боряна на сцената на театъра в Добрич през 2000 година, когато се отбелязват 120 години от рождението на Йовков. Драмата е третата по ред театрална творба на гениалния български писател и драматург. Дебют в театъра за Йовков е пиесата „Албена”, поставена през 1929 г., следващата е „Милионерът” (комедия) – 1930 г. След „Боряна“ е поставена и „Обикновен човек”, направена за сезон 1935–1936 г.

Драмата „Боряна“ стои и в основата на драматичен скандал, който се е разразил между двама от най-великите български литературни колоси Йордан Йовков и Елин Пелин. В основата на скандала стои обвинението, че Йовков е откраднал сюжета от повестта „Гераците“ на Елин Пелин. Но войната между двамата не помрачава успеха, който и до днес жъне пиесата, поставяна многократно на почти всички български сцени.

Броени дни преди премиерното представление на „Боряна“ в Пловдив, екипът разкри детайли от работния процес и творческите си търсения.

Режисьорът Красимир Ранков сподели, че не се е опитвал да прави римейк на оригиналната версия, но въпреки това се е постарал да бъде близо до оригинала. Той каза, че се придържа плътно към стилистиката, като и до авторовото внушение. Пиесата не измества центъра на проблема, но се е екипът се е постарал да представи едни хора от плът и кръв, всеки със своите добри и лоши черти. Ранков сподели, че е търсел добрите качества на персонажите, които обикновено се приемат като „лоши“, а в „добрите“,  да открие техните по-тъмни страни.  „Йовков ми е изключително близък, а неговите герой са ми много познати като народопсихология, защото аз самият съм от този край. Постарал съм се да спазя автентичния словоред на Йовков, защото в него има една особена музика и мелодичност, която много ми допада. Ще видите, че спектакълът звучи много автентично и по Йовковски“, споделя режисьорът.

Действието се развива в началото на 30-те години на миналия век и разисква мрачното царство на разрушителните инстинкти и  тъмните сили в човешката психика, подвластността ни на алчността, завистта, скъперничеството, злобата, престъплението. От другата страна се появява образът на Боряна, която намира пътя към спасението на душата със своята красота, доброта и съзидателна сила. Пиесата си поставя за цел да изследва красотата като съзидателна сила, която дълбоко и трайно разорава човешките души и там сее семената на човещина, благородство и красота. Ранков не скри, че в прочита му ще сблъскаме и с едно скандално решение, което е алегория на познати неща от  настоящето. „Искаме да разбием клишетата и да поставим героите в техните човешки измерения. Искаме да разберем, причината поради която всеки от тях постъпва по определен начин. Няма да крия, че зрителите ще видят една много различна Боряна“, споделя режисьорът.

Красимир Василев и Патриция Пъндева като Павли и Боряна
Красимир Василев и Патриция Пъндева като Павли и Боряна

В пиесата участват познати лица от екипа на Драматичен театър Пловдив като Красимир Доков (Златил), Кръстю Кръстев (Рали), Николай Станчев (Андрея), Красимир Василев (Павли), Елена Кабасакалова, Стефан Попов, Тодор Генов, Марин Младенов. В ролята на съпругата на Рали – Вида ще видим Параскева Джукелова, а младата Патриция Пъндева ще дебютира на професионалната сцена ката Боряна.

Екипът на театъра продължава да отстоява намерението си да представя на пловдивска сцена едни от най-добрите български пиеси и амбицията им е „Боряна“ да се превърне в театралното събитие на сезона. Ние им го пожелаваме.

На добър час!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име