Brücke-Museum: „Поглед зад кулисите“

0
644
Brücke-Museum: „Поглед зад кулисите“

С изложбата „Поглед зад кулисите“ Brücke-Museum в Берлин отбелязва 55-ата годишнина от създаването си. Музеят, който е открит на 15 септември 1967 г. има за цел да съхрани и представи много от големите произведения на основателите на групата Brücke Ернст Лудвиг Кирхнер, Карл Шмид-Ротлуф и Ерих Хекел. Интересен е подходът, който музейните работници са избрали, за да представят колекцията, като всички служители на Brücke-Museum са взели участие в подбора и представянето на своите любими произведения. Изложбата е подредена в тематични глави, представящи различните етапи, през които преминава едно произведение в колекцията след първоначалното му придобиване и с какво се занимават изследователите на произхода му. Наред с картини на членовете-основатели на Brücke , в колекцията са включени и картини на по-късните членове на Brücke – Ото Мюлер, Макс Пехщайн, Емил Нолде, Куно Амиет и Франц Ньолкен, както и творби на художници, които са били приятели на групата – Макс Каус, Валтер Грамате, Антон Кершбаумер, Ото Хербиг и Кристиан Ролфс.

Групата на художниците експресионисти на име Brücke е основана в Дрезден на 7 юни 1905 г. и се разпада в Белин на 27 май 1913 г. Негови основатели са студентите по архитектура Ернст Лудвиг Кирхнер, Ерих Хекел, Карл Шмид-Ротулф и Фриц Блейл. Те са самоуки и имат за цел да революционизират изкуството заедно, като търсят непосредствени форми на изразяване далеч от академичната традиция на рисуването. Призивът „Към оръжие“ на Brücke от 1906 г. демонстрира този дух: „С вяра в еволюцията, в ново поколение творци и ценители, ние призоваваме всички млади хора да се сплотят. И като млади хора, които въплъщават бъдещето, ние искаме да освободим живота и крайниците си от отдавна установените сили на старото. Всеки, който реализира своя творчески стремеж директно и истински, е един от нас.“ Името на групата Brücke (Мост) идва от съчиненията на философа Фридрих Ницше, според когото „животът на човек не е край, а мост към по-добро бъдеще“.
В живописта общият стил на групата се характеризира с оживена, експресивна мазка и преди всичко чисти, интензивни цветове. Много от тези произведения са предшествани от рисунки, които са пионерски в своята непосредственост. Използвайки методи като така наречените Viertelstundenakte (петнадесетминутни рисунки), художниците от Brücke бързо улавят това, което виждат в ателието си или сред природата. По време на съществуването на групата, художниците са организирали около осемдесет изложби, много от които са гостували в различни германски градове. Възраждането на дърворезбата, рядко използвана по това време, позволява на творците от групата Brücke да се впишат артистично в една стара немска традиция.

След като Блейл подава оставка още през 1907 г., Хекел, Кирхнер и Шмит-Ротлуф формират твърдото ядро ​​на артистичната група. Към тях се присъединяват Макс Пехщайн (1906), Куно Амиет (1906), Емил Нолде (1906), Аксели Гален-Калела (1907), Кейс ван Донген (1908), Франц Ньолкен (1908), Ото Мюлер ( 1910) и Бохумил Кубища (1911). Някои от тях са членове за кратко време, а други остават докато групата се разпадне.

През 1911 г. Brücke се премества в Берлин, където впечатленията от големия град карат членовете му да развиват по-индивидуалистични стилове.

Групата се саморазпуска през 1913 г., като повод за това става написаната от Кирхнер „Chronik der Brücke“, която останалите членове не одобряват.

От 1933 г. нататък политиките в областта на изкуството, провеждани от нацистите, заклеймяват  с дефиницията „дегенеративно изкуство“ всички авангардни движения. В тази графа попада и изкуството на членовете на групата Brücke.

На 19 юли 1937 година в Мюнхен се открива изложба с името „Изродено изкуство“, която има за цел да осмее и унижи произведения на представените автори.  Изложбата за посмешище посещава 12 големи германски града до 1941 г.

Създаването на Brücke-Museum в Берлин започва с личен подарък от 75 творби на Карл Шмид-Ротлуф и е открит през 1967 г., а в момента се радва на особено голяма популярност.

Изложбата Brücke-Museum: „Поглед зад кулисите“ може да бъде разгледана до 12 февруари 2023г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име