Изложби в навечерието на женския празник

0
465

Градска художествена галерия-Пловдив продължава дългогодишната си традиция да представя значими колекции с художествени произведения, притежание на частни колекционери.

От 07 до 26 март 2023 г. в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде представена изложбата „Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“, 2012-2022, от колекцията на пловдивската Галерия L’UNION DE PARIS. Откриването е на 07 март от 18:00 часа.

Организаторите споделят: „Галерия L’union представя за първи път експозиция на своята колекция с творби на визуалния артист Димитър Шопов, резултат от десетгодишната им съвместна дейност.

В изложбата „Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“ кураторът Павлина Маринова включва около 100 селектирани произведения, някои от които непоказвани досега. Изключително различни по формат и медия, те разкриват многоликото творчество на художника, създадено в периода 2012 – 2022 г. В богатата колекция зрителите ще имат възможност да  видят живопис, рисунки и обекти – част от три основни творчески проекта на Шопов: „Гавазов“, „Ново село“ и „3D Dogs“.

Галерия „L’Union de Paris“ колекционира и показва творби на Милош Гавазов почти от неговото откриване и популяризирането му сред широката общественост. „Гавазов – художникът на една история“ е книга албум, публикувана през 2012 г., посветена на художника, с която Димитър Шопов печели литературната награда „Южна пролет“ за проза. Появата на монографията на Милош Гавазов е дългоочакван момент от историята на българското изобразително изкуство, имаща за цел да компенсира несбъдналия се български авангард.

По същия комичен начин Шопов разглежда и един културен феномен –

Музея на сътворението „Ново село“, намиращ се в околността на село Ново село. Произведенията от този период са част от направата на филма на Димитър Шопов „Ново село“.

Централно място заемат произведенията от серията „3d Dogs“ посветени на детството. Служейки си с познатите образи от нашето минало, серията коли напомнят за „Турбо“ дъвките, популярни сред младите хора в края на 80-те и началото на 90-те години, когато картинките в тях култивираха любовта към колите и страст към колекционирането им. Като важна част от нашето ежедневие Шопов отправя съблазнителен поглед към бъдещето на автомобила и неговото технологично развитие. Новата дигитална живопис, разработена през 2022 г., е основен акцент в експозицията, който дава възможност да надникнем в лабиринта на все още неразказаното дело.

„Диалози с Димитър Шопов и Гавазов“ проследява връзката между различните творчески периоди на художника, погледнати от нов ъгъл, както и неговите стремежи да покаже съвременния начин на живот, търсенето на душевно равновесие в съвременното общество и в нашия 21 век, наричан от много хора „век на депресиите“.

Галерия „Възраждане“ ви кани на „Песента на зеления кон“, изложба живопис на големия български творец Матей Матеев. Откриването е на 07 март, от 18:00 ч.

„В своята песен, зеленият кон на Матю пее за всичко: за хорото на мегдана, за цъфналия кактус, за нажежения звън на камбаната, за победения знак на победата, за Кремиковци (защо Кремиковци!? – питайте Матю).                                          .
Пее конят, а Матей отново е нарисувал силни, знакови картини, които са подчинени на неговото вечно безпокойство и тревога за човека и човечеството, за истината и лъжата, за силата и безсилието. Картини, които не могат да ни оставят безчувствени и бездушни“, Краси Алексиева.

Матей Матеев е роден през 1945 г. в град Кюстендил. Завършва Художествена Академия, София през 1975 г., специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Живее и работи в град Пловдив. Член на СБХ и Дружеството на пловдивските и бургаските художници. Работи живопис. От 1976 г. има над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над 40 общински международни пленери в гр. Пловдив. Организира първия частен пленер през 1990 г., чрез фирма „Неспо“ Пловдив, а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“, Пловдив. От 2004 г. до 2017 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“.  От 2017 г. е член на УС на „Пловдив 2019“. Член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ към Ротари клуба, 2013 г. От 2015 г. е удостоен  с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От 2017 г. организира младежки пленер по живопис „Творецът“ към Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. През 2019 г. организира пленер по живопис в Медицински университет – Пловдив.

Само ден преди международния ден на жената галерия „Артистика“ има удоволствието да ви представи една дама, чието творчество е олицетворение на нежността – Данелина Косева. Авторката е подготвила за пловдивската публика над 30 картини, като всички от тях са изработени върху естествена коприна. Откриването на изложбата ще бъде на 07 март от 18:30 до 19:30 часа в галерия „Артистика“ – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Творчеството на Данелина Косева вълнува със своята изящност и експресивност, допълнени от красотата и нежността на коприната. За техниката, която авторката използва при изработката на произведенията си, тя споделя: „Работи се само върху 100 процента естествена коприна, със специализирани бои, само за коприна. Използва се класическата техника с топъл парафин. Всеки цвят се нанася отделно, като се изолира с парафин. След това парафинът се вади, пак се слага наново, и така това може да се повтори и сто пъти. Създаването на средна по големина картина, като се започне от проекта и се мине през цялостната реализация, отнема около месец.“

Данелина Косева е завършила Художествена гимназия в Казанлък и Национална художествена академия „Николай Павлович“ – София, специалност „Текстил“ в класа на проф. Марин Върбанов. От 1989 г. е член на СБХ. Работи тъкан текстил – класическа техника и живопис върху естествена коприна – топъл батик. Преподавател е в НХГ „Димитър Добрович“-Сливен. От 1991 г. до 2003 г. участва във всички регионални и национални специализирани изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в София, Поморие, Сливен, Дряново, Трявна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Свиленград, Несебър, Варна, и др. Има участие в колективна изложба в Норвегия. Нейни работи са притежание на частни галерии и лица от България, Англия, Франция, Италия, Бахрейн, Испания, Австралия и др. Носител е на първа награда за приложни изкуства на Деветата национална изложба на учителите-художници през 1986 г., на наградата за постижения в областта на изобразителното изкуство „Сирак Скитник“ – Сливен през 2000 г. и на специална награда на „Лайтхауз арт център“ – Палм бийч. Живее и работи в Сливен.

Дружество на пловдивските художници ще представи традиционната си изложба „Дами канят“, посветена на женското очарование, в галерия „Пловдив“. Откриването ще бъде на 07 март от 17:30ч.

Предишна СтатияBrücke-Museum: „Поглед зад кулисите“
Следваща СтатияПролетно настроение завладя пловдивските галерии
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име