Церемония по връчване Награда Пловдив за 2015 година /галерия/

0
1742

Както всяка година, в навечерието на Деня на българската просвета и славянската писменост 24 май,  станаха известни и носителите на Награда Пловдив за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през 2015 година.

Церемонията, реализирана отново от екипа на Държавна опера Пловдив, беше и стилно шоу, с доста чувство за хумор,  далеч от скучните награждавания, на които сме ставали свидетели в предишни години. Забавният български език на австралиеца Марк Фаулър, тенор в пловдивската опера, но изявяващ се и като ко-водещ с Лили Бързева, успя да развесели публиката и да замаже умело техническите гафове.

Водещият Марк Фаулър
Водещият Марк Фаулър

Тандемът Бързева-Фаулър явно искрено се забавляваше, а това подейства и на публиката. Шоуто излезе от формата на тежкарска церемония и накара хората да се наслаждават на един забавен музикално-артистичен спектакъл. За доброто настроение допринесоха брилянтните изпълнения на оркестъра на Държавно опера – Пловдив под диригентството на маестро Диан Чобанов, както и прекрасните солисти, които изпълниха няколко любими арии от популярни опери  на Верди, Доницети, Щраус и Чайковски. Великолепни бяха балетистите на операта и танцът им по музика на Чайчовски от балета “Лебедово езеро“, изпълнен в очарователната компания на малките балерини от пловдивска детска балетна школа.

Къде на майтап, къде на истина, певците не пропуснаха да се възползват от случая и под формата на забавен оперетен пърформанс, отправиха искането си към кмета на Пловдив, да получат скоро свой собствен оперен дом.

Певците поискаха от кмета нов дом за операта
Певците поискаха от кмета нов дом за операта

Присъствието на кмета на церемонията явно отприщи вълна от желания, защото за свои нерешени проблеми говореха и други представители на творчески гилдии.

Единствено директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев се похвали, че дългоочакваният мащабен ремонт на Голяма сцена на театъра е приключил в предвидения срок и в джоба му се намира заветният АКТ 15 и вече може да започне активна творческа работа. За сега, на сцената ще вървят само репетиции, а голямото откриване ще стане есента – 10 септември, когато ще се проведе 20-тото издание на „Сцена на кръстопът“. Кръстев  не пропусна и да демонстрира актьорския си талант, като се превъплъти в ролята на порядъчно почерпен държавен чиновник и получи заслужените аплодисменти на публиката.

Но да не забравяме главните „виновници“ за прекрасната вечер.

Това бяха всички талантливи пловдивчани, номинирани за Награда Пловдив за постиженията си през изминалата година. Впечатление направи, че този път селекцията беше изключително добра и за Наградата се бореха достойни съперници. Но, както при всяко състезание, Наградата е само една в различните категории.

С огромна радост, преклонение, обич и уважение към всички тях, ще представя носителите на Награда Пловдив за 2015 година.

В категория „Изобразително изкуство“ наградата отиде при Моника Роменска за графичната й изложба „Макондо“ в галерия „Дяков“.

Картина от проекта "Макондо на Моника Роменска
Картина от проекта „Макондо на Моника Роменска

„Макондо“ е една смес от въображение, реалност, фаталност, любовни чувства и жълти пеперуди.

Горда съм да споделя, че прекрасното изпълнение на актьора Стефан Попов в моноспектакъла „Аз, актьорът? Брат ми уби президента“ спечели Награда Пловдив в категория „Театър“.

Стефан Попов като Едуин Бут
Стефан Попов като Едуин Бут

Пиесата разказва за съдбата на великолепния американски шекспиров актьор Едуин Бут, който остава в историята като брат на убиеца на Линкълн. Една история за борбата със съмненията, любовите, страстите и алкохола, за преплитането на личния живот и таланта с политическите пристрастия и възгледи, пресъздадена силно от таланта на Стефан Попов.

В категория „Художествен превод“ Наградата взе прекрасният поет и преводач Иван Вълев – за превод от полски език на „Морал“ от Тадеуш Доленга – Мостович.

Изключително сериозна конкуренция имаше и в категория „Художествена литература“, където бяха номинирани трима прекрасни писатели  – Йохан Девлетян за сборник разкази „Мъж и половина“, Александър Секулов за романа „Скитникът и синовете“ и Недялко Славов за романа  „432 херца“. С огромно удоволствие и радост споделям, че носител на Награда Пловдив за 2015 година в тази категория е Недялко Славов за романа „432 херца“.

При архитектите със статуетката на Димчо Павлов беше награден бившият председател на общинския съвет арх. Илко Николов за сградата на Източно православен храм „Св. Николай Чудотворец“, известен повече като Руската църква.

Отличието в категория „Музика“ съвсем очаквано отиде при доц. Нина Найденова, директор на  Държавна опера  –  Пловдив, за режисьорски постижения в реализацията на оперните спектакли „Макбет“, „Селска чест“ , „Палячи“, „Любовен еликсир“ на сцената и с трупата на Държавна опера – Пловдив.

Доц. Нина Найденова
Доц. Нина Найденова

Наградата за журналистика беше връчена на Владимир Балчев за поредицата „Забравеният град“, а за фотография и операторско майсторство на  дипломантите, випуск 2015, от катедра „Приложни изкуства“ на АМТИИ за фотографската им изложба „Графичен дизайн и фотография“.

Дипломантите, випуск 2015, от катедра „Приложни изкуства“ на АМТИИ
Дипломантите, випуск 2015, от катедра „Приложни изкуства“ на АМТИИ

Призът „Изкуство, предназначено за деца“ съвсем естествено отиде при екипа на Държавен куклен театър- Пловдив за високо майсторство и професионализъм, проявен в реализацията на спектаклите: „Децата на Хамелн“, „Дом“, „Болен здрав носи“.

Както обикновено, за най-големи дарители и спомоществователи в областта на културата беше отличено ръководството на „КЦМ 2000“ АД. Те имат своя принос в подкрепата на над 20 обществено значими събития в сферата на културата и опазване на културното наследство през 2015 г.

Почетното консулство на Република Франция в Пловдив също връчи Специални грамоти на Градска художествена галерия – Пловдив и  Общински институт „Старинен Пловдив“ за създаването на значим културен продукт, проявения  висок професионализъм и отличен синхрон между двете институции при реализацията на изложбата „100 френски гравюри – Съхранената художествена памет на един френски колеж в България“, представена в Зали за временни изложби на ГХГ – Пловдив от 15 май до 5 юни 2015 година.

Честито на всички наградени, които доказаха, че пловдивчани има с какво да се гордеем областта на културата и изкуството! И дано техните постижения скоро излязат извън регионалните рамки и се радват на същото признание в цялата страна и по света!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име