Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите и галериите с атрактивна програма

0
1529

За поредна година тази вечер, 21 май, Пловдив ще отбележи Европейската нощ на музеите. Идеята на проявата е да се привлече вниманието на по-широка публика, като заедно с постоянните музейни експозиции, гостите ще могат да се порадват и на необичайна и забавна програма, театрални постановки, концерти, литературни четения, филмови прожекции и други развлекателни програми. В Нощта ще се включат и няколко пловдивски галерии.

В Пловдив Европейската нощ на музеите официално ще бъде открита тази вечер 21 май в 18.00 часа в Залата за временни изложби на Градската художествена галерия. Стартът на проявите ще бъде даден с един необикновен дарителски акт. Творба на художника Димитър Христович с артистичен псевдоним HR –Stamenov ще бъде дарена на Галерията от председателя на Надзорния съвет на КЦМ АД инж. Никола Добрев. Представянето на HR-Stamenov се осъществява с техническото съдействие на Софийска градска художествена галерия. В залата на Главната улица ще можете да гледате и миниатюрите „Метаморфози“ представени от куклено-театрално студио „Импресия“ с ръководител Соня Ботева, които ще представят и театрални форми с ултравиолет. По време на Европейската нощ на музеите в ГХГ ще могат да се видят творбите на 63-ма художници от 5-тия национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика, а единадесетокласниците от НХГ„Цанко Лавренов“  Виктория Видевска, Симеон и Калоян Куманови, ще рисуват пред погледите на посетителите. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, ще представят оживели персонажи от класически театрални произведения гримирани и облечени в театрални костюми. Ще има и закачка към публиката, която ще трябва да познае персонажите и да даде отговор на въпроса от кои пиеси са и през коя епоха са писани произведенията. В 21,30ч. актрисите от Студио „Пантарей“ Мария Димитрова и Деница Гергеникова ще изпълнят театрално – танцови етюди, които са нарекли „Скулпурите оживяват“.13221575_10209954003830614_424277266309633340_n

В залата на постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборана“ №22 от 18 до 19ч. деца от Неделното училище към храм „Св.Св.Константин и Елена“ ще изпълняват химни на Светите братя Кирил и Методий, както и на Светите Равноапостоли Константин и Елена. Във фоайето на Иконната галерия ще бъдат подредени и икони, рисувани от децата.

В къщата-музей „Енчо Пиронков“ от 19 ч. ще се представят малките художници от Ателие „Севколорит“ с ръководител Севлия Цуцекова, които са подготвили изложба на тема „Вдъхновени от творбите на Енчо Пиронков“.

В Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 ще бъде представена гостуващата мобилна изложба „Крехка толерантност”, която разказва за спасяването на евреите в Европа по време на Втората световна война. Изложбата е дело на Националния исторически музей в София и е акцент на европейския проект „Евровизия: Музеите представят Европа”, подкрепян от програма „Култура” на Европейската комисия. 14-те пана представят религията, традициите и културата на еврейската общност, преследването на евреите между 1933 и 1945 г. и тяхното спасяване в Албания, България и Дания. Изложбата „Крехка толерантност” ще бъде обогатена с оригинални културни ценности от фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив, Еврейската синагога и Пловдивската митрополия.

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 и експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1.

В дворното пространство на експозиция „Българско Възраждане“ ще се проведат, превърналите се в традиционни за Регионален исторически музей – Пловдив, демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие”.

Между 18:00 ч. и 21:00 ч. часа в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще бъде демонстриран пионерния за България проект „Виртуална разходка” на Симеон Марлоков. Процесът на глобализация моделира света. Ефектите се търсят в нарастването на икономическите, социалните, техническите, политическите и културните взаимовръзки и отношения. Дефектите се проявяват във върховенството на паричният капитал, комерсиализацията, замърсяването на околната среда и загубата на самобитна идентичност. Най-осезаемото проявление на всичко това е липсата на свободно време. Повярвали на капиталистическите блянове и обсебени от неотложните си задачи ние все по-рядко отиваме сред природата, гледаме театър, наслаждаваме се на концерт или посещаваме музей…

В културен център „Тракарт“ от 20.00 часа ще бъде прожектиран филмът на Мая Вапцарова и Евгени Коевски „Сонетен венец” – филм /продължителност 51мин./ Филмът разглежда  опита за създаване на македонски език. Теза, която е инспирирана от Сталин. “От един народ създадохме ний два народа. От език един направихме езика два. В името на истината бранехме заблуди. Стар ярем разбивахме. Ковехме нов хомот.На България без жал делехме небосвода. Хвърляхме позор на майка с майчински слова…” Ще има и среща с авторите на филма.

В залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 също ще има богата и атрактивна програма. На галерията гостува изложбата „Изкушение“, в която са изложени творбите на млади пловдивски творци. Провокативни и дори причудливи експонати, взети направо от бита, като двулитрова бутилка „Каменица“, купчини от конрфлейкс и дори розов вибратор, ограден от краката на кукли Барби, ще се опитат да изразят концептуалните напъни на своите автори. Дали обаче една творба е концептуална или самоцелна, какво е нужно, за да се нарече творчество хрумналата ни мисъл, дали това, че всеки вече може всичко да покаже пред публика, и значи ли това, че прави изкуство? Отговорите на подобни въпроси ще може всеки да даде сам за себе си, ако посети залата на Дружеството на пловдивските художници. Освен картините и инсталациите от експозицията „Изкушение“, от 20 часа ще можете да гледате един наистина оригинален пърформанс на Галина Христова,

в 20.30 часа ще има изпълнение на младите класически музиканти Велислава Пежгорска – кларинет, Николай Писанов – пиано, Христина Венчева – пиано, а черешката на тортата е концерт на прекрасната пловдивска певица Антония Маркова, носителка на осем международни награди Gran Prix  и издала съвсем на скоро първия си самостоятелен албум „Как ще те обичам“. Ако на някой, който се докосне тази вечер до изобразителното изкуство и почувства спонтанно желание да порисува, ще има възможност да го направи също в галерията на ул. „Гладстон “ 32.

Голямата музейно-гарлеийна разходка в Пловдив ще приключи в 24.00часа. Не я пропускайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име