Честит Международен ден на театъра

0
1618

Международният ден на театъра 27 март тази година ще бъде отбелязан в условията на извънредно положение, което остави празни театралните салони в цялата страна. Но това не би могло да бъде пречка да изразим силното си преклонение и възхищение пред таланта, вдъхновението, красотата и любовта, с които българските артисти и театрални дейци са ни радвали и ще продължават да ни даряват.

Днес завесата е спусната, но немалко театрални трупи използват творческото си въображение, за да намерят нови начини да достигнат до хората, да докоснат нечие сърце и душа чрез виртуалната сцена. В чест на празника, тази вечер ще бъдат показани  чрез различни онлайн платформи няколко великолепни театрални постановки. Мариус Куркински ще представи онлайн емблематичния си моноспектакъл „Черното пиле“, театър „София“ ще зарадва театралната аудитория със запис от 100-тното представление на впечатляващия спектакъл „Парижката Света Богородица“ с Калин Врачански в ролята на Квазимодо, Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще предложи спектакълът на Явор Гърдев „Калигула“, а Народен театър „Иван Вазов““ ще предложи на своите почитатели „Опит за летене“ от Йордан Радичков, режисьор Стаян Радев. Театър „Възраждане“ също излъчва някои от постановките си онлайн.

Вярвам, че в най-скоро време и други български театрални трупи ще се включат със свои силни постановки във виртуалното пространство.

За жалост, извънредните мерки за сигурност отложиха и връчването на тазгодишните награди „Икар“, но пък огромна гордост за пловдивския театър са петте номинации, които спектакълът „Слава“ от Питър Куилтър получи:  Главна женска роля – Ивана Папазова за блестящото превъплъщение в образа на Флорънс Дженкинс, Поддържаща мъжка роля –  Димитър Банчев за Козме Макмун, Поддържаща женска роля – Елена Кабасакалова за Дороти, Сценография – Петя Боюкова и Режисура – Стайко Мурджев. Поредно отличие за бляскавата постановка „Слава“  е и номинацията в категория „Спектакъл“ за наградите „Златен кукерикон 2020“.

Пожелавам успех!

Ето какво заяви по този повод  председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев „Да оставим емоциите настрана и да включим рациото! На 27 март ще отбележим заедно с всички Световния ден на театъра, но този път от своите домове! А наградите „Икар“ ще бъдат връчени, след като отмине настоящата извънредна ситуация.“

Изолацията неминуемо ни изправя и пред самите нас и затова е много важно  да се преживее съзнателно и съзидателно. Лично аз вярвам, че именно в тези трудни дни, ролята на всички – актьори, режисьори, драматурзи, сценографи, музиканти, композитори, хореографи, танцьори, кукловоди, е да използват въображението си и модерните технологии, за да намират нови аудитории и да разпалват още по-силно искрата на любовта към театъра.

Искам да завърша с една мисъл на Константин Станиславски, който казва „Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра“ .

Скъпи театрални дейци, не спирайте да храните душите ни с вашето изкуство, а ние ще ви се отплащаме с  искрена, непресторена и всепроникваща Обич!

Честит празник!

Предишна СтатияМоля ви, нека бъдем отговорни!
Следваща СтатияПокана
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име