Д-р Енчев дължи пари на ДПХ

0
2027
Снимка: aspekti.info

Д-р Невен Енчев, управител на болница „Мед Лайн Клиник“ вече трета година дължи на пловдивските художници 2500 лв.

Историята започва още през 2013 година, когато той, в качеството си на председател на фондация „Качество на живот“, заедно с посолството на Израел се ангажира да направи живописен пленер под надслов „Пловдив и Йерусалим – градове на толерантността“. На каузата се отзовават 15 именити пловдивски художници, които на 30 май 2013 година правят еднодневен пленер. Съорганизатор на творческата инициатива е Дружеството на пловдивските художници, а творците сътворяват своите картини на площада пред Общината.

Снимка: aspekti.info
Снимка: aspekti.info

В пленера се включват Аспарух Сърбов, Веселин Стайков, Вихра Григорова, Галя Тодорова, Георги Терзиев, Даниела Маркова, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Ирина Гърдева, Матей Матеев, Николай Нягулов, Николай Томов, Румен Манолов, Христо Жеков и Янко Ненов, които работят със символичен хонорар от 100 лв, като спонсорът им осигурява материалите за работа. Творците се отказват от хонорари, за да подпомогнат решаването на неотложните проблеми на Дружеството.

В споразумението между „Мед Лайн Клиник“ и Дружеството на пловдивските художници е записано „Спонсорът дарява 3 000 лв. /три хиляди/ на Дружеството на пловдивските художници, с цел то да финансира свои художествени прояви и развива българското изобразително изкуство както за Пловдив така и за България“.

Подписи под споразумението са положили тогавашния председател на Дружеството Димитър Чонов и д-р Невен Енчев, а датата е 01.05.2013г.

Творците създават петнадесет платна, които отиват при спонсорите, като едно от тях дори е дарено на посолството на Израел в София. В ДПХ пристигат благодарствени писма от посланикът на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз, но не и обещаните средства.

Макар и няколкократно да са отправяни молби до д-р Енчев да изпълни обещанието си, той не е откликнал и до момента. Единственото, което е благоволил да направи е, че на 12.09.2013 е подписал анекс към споразумението, с което разсрочва задълженията си на три вноски от по 1000 лв., с кроен срок на погасяване 2014 година. До момента са били преведени само 500 лв. Д-р Енчев заявява, че за да изплати и останалите 2500 лв. трябва да се направи нов пленер, който по същия начин да му осигури петнадесетина живописни платна.

Настоящият председател на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева обясни пред репортер на mixnews.com, че въпреки многобройните й разговори с д-р Енчев и настоятелни молби, обещаните средства да бъдат преведени, защото в момента Дружеството се нуждае от спешен ремонт на покрива, тя не е срещнала разбиране.

Фурнаджиева коментира, че това отношение според нея е подигравка с пловдивските творци и апелира час по-скоро средствата да бъдат предоставени за неотложните нужди на Дружеството.

„Д-р Енчев, с цялото ми уважение към Вас, искам да кажа, че ако Вие лекувате телата на хората, ние лекуваме душите им!“

Очакваме отговор и от отсрещната страна, защото до момента на публикацията, въпреки опитите ни, не успяхме да се свържем с д-р Невен Енчев.

Източник: mixnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име