Да яхнем конете! Тодоровден e!

0
1907

Днес е Тодоров ден, Конски Великден, Тодорова събота, Тудорица… Все имена на един от най-атрактивните празници, с които отбелязваме началото на пролетта. Денят се чества в първата събота от Великденските пости, тази година на 19 март.

И както подобава по нашите земи, за всеки един от празниците от православния календар си има и съответните ритуали, които в основата си са повече езически, но на натоварени с много символика и за това са устояли през вековете.

Старата традиция повелявала още в ранни зори на Тодоров ден да се замесват и пекат краваи, които се носели в църквата и след ритуалното благославяне, се раздавали на близки и съседи за здраве на конете. Конете били почиствани грижливо, сплитали опашките и гривите им, украсявали ги с мъниста, пискюли и цветя, и ги отвеждали на водопой.

Но най-голямата атракция на празника, запазила се до ден днешен, са конните състезания – кушии.

И тази година, на конната база „Хан Крум“ в село Войводиново на Тодоровден се проведоха състезания по прескачане на препятствия – паркур. Прекрасното време днес доведе на стадиона в селото стотици зрители, които се наслаждаваха на гледката. Красиви расови жребци и кобили, заедно със своите елегантни жокеи, участваха в оспорвана надпревара.

Изключително радостно бе, че тази година в състезанието се включиха много деца и младежи, които тренират конен спорт. Всички млади участници се представиха блестящо и получиха почетни грамоти.

Следващият тур беше за професионалистите. Те демонстрираха виртуозни скокове и впечатляваща бързина, а журито възнагради най-добрите със символичен награден фонд, който никак не подхождаше на възможностите на спонсорите, сред които беше и самият Георги Гергов. Неговият внук, Георги Гергов – младши, също се състезаваше в младша възраст и освен, че представи прекрасния си кон, демонстрира завидни състезателни умения и даде заявка за бъдещи победи.
Изключително много бяха децата, които почти през целият ден се редиха на дълги опашки, за да могат да се качат на кон и за първи път да изпитат тръпката и удоволствието от допира с това красиво и грациозно животно.

Всичко това дава надежда, че този прекрасен спорт има бъдеще и у нас.

Чудесен празник и прекрасна традиция и нека не забравим да честитим на именниците, които днес празнуват – Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора. Да са здрави и честити!

Да яхнем конете! Тодоров ден е!

Предишна СтатияСтефан Бонев с „Романс за двама” в Амазон
Следваща СтатияДобрин Досев и Васил Пармаков с разтърсващата изповед „Черна станция“ /аудио/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име