Дадоха старт на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022

0
903

Международен панаир Пловдив отново отвори врати за най-голямото събитие в аграрния сектор и хранително-вкусовата индустрия на Балканите.

За официалното откриване на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022 в панаирното градче пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министрите на земеделието Стефан Бурджев, Атанас Добрев и д-р Момчил Неков, председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски, дипломати, народни представители, пловдивският кмет Здравко Димитров и кметове на общини от област Пловдив, общински съветници.

„Седмото издание на мегафорума регистрира ръст в изложбените площи и се разпростира на повече от 35 000 квадратни метра. За нас е чест да приветстваме над 500 водещи иновативни и динамични компании от 25 държави“, каза в словото си на церемонията по откриването доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив. Той подчерта,  че мегаизложението тази година е по-силно, по-богато и по-съдържателно. То инкорпорира в обща рамка спецификите на три международни изложби: АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. „Съхранявайки традицията, допълваме с последните новости от научната и практическата сфера. Така създаваме заедно обща индустрия, която носи етикета „платформа на синергични ефекти“, изтъкна доц. д-р Иван Соколов. Той подчерта, че експозициите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022 отговарят с актуални решения на всички днешни предизвикателства – климатични и екологични въпроси, биопроизводство и здравословно хранене, както и корпоративната социална отговорност на изложителите, които „поставят човека в центъра на бизнес инициативите си“. Главният директор на Международен панаир Пловдив каза, че в общия свят на потребителите и производителите взаимните интереси и ползи намират пресечна точка именно в Международен панаир Пловдив. „130 години Панаирът изпълнява своята мисия да създава по-добри възможности. Стабилност, предвидимост и доверие са ценностите, чрез които изграждаме нови партньорства и развиваме дългосрочни взаимоотношения“, заяви доц. д-р Соколов.

Високите стандарти на Международен панаир Пловдив са известни в света и това стана ясно от речта на вицепрезидента Илиана Йотова. „За мен е чест да открия това традиционно събитие в Пловдивския панаир. Организаторите в тежки години на криза след криза запазват не просто традицията на Панаира в Пловдив, но продължават да го развиват“, посочи г-жа Йотова и поздрави домакините за куража и професионализма да печелят нови партньори и международен авторитет. „Когато в края на миналата година бях във Франкфурт и разговарях с ръководството на Международния панаир, тяхната реакция беше красноречива: България, Пловдив, панаирът!“, сподели вицепрезидентът. Тя изтъкна, че високото представителство на откриването на изложенията АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ е гаранция за подкрепа от страна на институциите.

В приветствието си към организатори, изложители и посетители заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев каза, че форумът е изключително полезна традиция за обмяна на опит, идеи и нови визии за развитието на сектора. „Само заедно и в непрестанен диалог можем да постигнем с общи усилия развитието на конкурентоспособно, устойчиво земеделие, което да осигурява продоволствена обезпеченост на българския народ“, изтъкна той. По думите му Министерство на земеделието цели да подпомогне дейността на бранша, да е в полза на земеделците и да създава най-добрата среда за тяхното устойчиво развитие. „В тази връзка, Министерство на земеделието защити допълнителен ресурс от 150 млн. лв. в бюджета за 2022 година, като общият бюджет за земеделие възлиза на 450 млн. лв.“, съобщи заместник-министърът.

В мегафорума участват над 560 фирми от 25 държави. Присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора. Има богата съпътстваща програма с 25 събития за пет дни. Най-авангардните иновации сред 49 продукта на 26 фирми и 11 научни института отново ще бъдат отличени на специална церемония тази вечер в 16:30 в зала „Пловдив“ на Конгресния център.

Предишна СтатияБогата делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022
Следваща СтатияПосрещаме пролетта с интересни изложби
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име