Посрещаме пролетта с интересни изложби

0
701

Изложбата „Станимир Видев и приятели“ ще бъде открита на 25 март от 18.30 часа в галерия Мария Луиза, бул. „Мария Луиза“ 15.

Ето какво сподели Станимир Видев за предстоящата изложба „За мое щастие или нещастие ставам на 65 години. Роден съм на 27 март, но ще направя вернисажа два дена по-рано, за да мога да посрещна почитателите си, които ще дойдат от всички краища на страната. За участие в моята изложба съм поканил приятели, с които през годините сме доказали своите творчески и лични и взаимоотношения.

Темата, която ме е вълнувала за картините в тази изложба е любимият ми град с неговата архитектоника, излъчване, тоналност и силуети. Силуетите, които виждам всеки ден пред мен, докато се разхождам из градските улици. Силуетите на хората, които носят различни настроения и състояния. Силуетите на къщите, които се променят невероятно в зависимост от слънчевите лъчи, облачното време, дъждът или са огрени от лунната светлина…

За мое щастие, след тези кризи на пандемия и драматични промени в социалната, политическата и военната обстановка по света, започнах да се вглеждам в сянката и светлината и това ме провокира да го претворя в своите абстракции. С картините в експозицията съм се опитал да изразя моето лично отношение и емоция към случващото се. Благодарен съм на моите приятели, които откликнаха на поканата ми и се присъединиха, за да направят празника ми пълен. Благодарен съм на галерията, че ме покани да стана част от творческата й история. Щастлив съм да поканя всички мои приятели, почитатели и колекционери на изложбата „Станимир Видев и приятели“, която ще се открие на 25 март от 18.30 часа в галерия „Мария Луиза“.

Огнян Читаков ще представи изложба скулптура в пространството на U P.A.R.K. Вернисажът ще се състои на 24 март от 19.00 до 21.00 часа.

Графики на известният музикант и творец Васил Петров ще бъдат представени на 25 март в галерия „Етерна“. Джазменът се завръща с изложба след 17-годишна пауза и ще представи нови графики, рисувани през последните месеци. Вернисажът ще се проведе от 17.00 до 19.00 часа на 25 март.

От 25 март до 13 април самостоятелен дебют в Градската художествена галерия ще направи младият график Марио Базел. На първия етаж в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) той ще покаже близо 60 графични произведения – отпечатъци (гравюри върху дърво, pvc и други повърхности) и рисунки с туш и перо. За изложбения си проект „Преход в пространството“ авторът споделя „Изкуството за мен се изразява в емоция, превърната във форма и субекти. То е търсене на усещането за вибрация, за едно невидимо движение, форма, която разбива собствените си граници, един кратък момент, оставащ вечно запечатан в пространството.“
Марио Базел е роден на 17.03.1988 г. в Бургас, но израства в Дания. Страстта му към изкуството го довежда в Пловдив, където през 2018 г. се дипломира като магистър със специалност „Графика“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. От същото висше училище е бакалавърската му степен по „Педагогика на обучението по изобразително изкуство – Графика“ (2016). Още по време на следването си се включва в художествения живот на града. Настоящата му изложба е неговата първа голяма самостоятелна изява.

Ралица Бурова ще гостува на галерия „Лабиринт“ от 31 март. Платната на Ралица Бурова съчетават изящна рисунка с богат пластичен живописен език. Сюжетите ни потапят в романтика и джаз.
„Ако ви трябва непоправим романтик, аз съм на среща!“ – казва за себе си Ралица Бурова
Родена е в София през 1968 г, но е неразривно свързана с Пловдив. Дъщеря е на пловдивския художник Рачо Буров и всяко лято под тепетата попива от бохемския дух на майните. През 1987 г. завършва Средно специално училище за приложни изкуства в София. През 1992 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Текстил“ при проф. Димо Балев и проф. Вихрони Попнеделев. Работи в областта на иконописта и живописта. Нейни произведения са в частни колекции във Финландия, Франция, Германия, Италия, Гърция, Англия, Испания. Има множество самостоятелни изложби и участия в пленери, и общи изложби.
Заповядайте да се потопите в цветния фюжън на 31март от 18 ч.

На 29 март от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ кани на изложба живопис „Природна симфония“ на Костадин Жиков. „Младият художник е роден пейзажист. В картините му се фиксират всички магични гледки, в които природата може да изрази много често неизразимото. Творецът не е драматичен в изказа си. Той е романтик, мечтател, поет. Той е нежен и лиричен. Колоритът му е мечтателен, фин в нюансирането. Рисува предимно планините ни. Подстъпите към тях. Без драматични висини, а раздиплянето на хълмовете е елегантно и планинската красота е невинна и чиста. Всичко това е в картините на Жиков. И в неговата любов към вълшебните гледки и места. По превъзходен живописен начин той възпява, поетизира и величае природата. И Господ му е дал голям талант за това“ споделя галеристът Краси Алексиева. Изложбата ще продължи до 18 април.

Двадесет и четири артисти представят съвременно изкуство, интерпретирайки темата СВОБОДА в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив. Изложбата може да бъде видяна до 20 април. Входът е свободен.

Геракси Гераксиев гостува на галерия „Дяков“ с изложба, озаглавена “Чиста любов. В поредната си експозиция авторът е включил специално създадени и селектирани творби – натюрморти и пейзаж. Галерия „Дяков“ участва в израстването на художника, като включва няколко пъти негови творби в общи експозиции на Галерията. Сега вече поканата е за самостоятелна изложба, задача, с която Геракси Гераксиев се справи с чест.
Геракси Гераксиев е роден през 1974 в Асеновград. Пристрастен е към натюрморта, където успехите му са забележителни, но в последните години представя пред публиката и великолепни пейзажи.
Геракси е един талантлив и упорит млад художник, който с последователност и постоянство направи така, че за неговото изкуство да се говори с уважение. Търси непрекъснато контакт с публиката и онези художниците, чието мнение високо цени. За него рисуването е възможност да зарадва, да разкаже, да внуши, да замисли…
До този момент Геракси е реализирал 9 самостоятелни изложби у нас и в Люксембург, сегашното му представяне в Галерия „Дяков“ е неговата 9-та самостоятелна изложба. Участвал е и в колективни изложби, освен в България, и в Германия, Чехия и Ливан. Негови творби са притежание на частни колекционери у нас и в Русия, Германия, Чехия. Изложбата ще продължи до 05 април.

Предишна СтатияДадоха старт на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022
Следваща СтатияИзложби в началото на април
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име