Даниела Русева – Бъдете добри и се обичайте! /интервю/

0
2135
Дани Русева "Добро утро, Ангели"

Даниела Русева представи най-новата си изложба под надслов „Добро утро, ангели“ в галерия „Дяков“. В последните години Дани впечатлява почитателите си с изключително ефирните картини с любовни сюжети, които рисува върху винени шихти с вино и винени материали. Част от рисунките могат да бъдат видени в тази изложба. Но в основата на настоящата концепция на художничката стои живописният цикъл, който разказва за ангелското присвие в живота на всеки от нас.

 • Дани, знам, че една от любимите ти техники в последно време е използването на изцяло биологични материали като вино и винени екстракти, за да създадеш изящни рисунки върху шихти, но този път почитателите ти ще видят и сериозна живописна колекция. Защо озаглави изложбата си „Добро утро, ангели“?
 • Не знам защо в пространството се носи слуха, че аз правя само рисунки върху винени шихти. Вярно е, че в последно време, някъде от три-четири години, има една препратка и закачка в нещата, които правя. А колкото до живописта, аз никога не съм преставала да работя в тази посока. Сега реших да обединя нещата, които показвам в една обща тематика. Благодаря на галерия „Дяков“, че ме покани за първата ми самостоятелна изложба тук. Идеята на Анна Дякова беше, да покажа и винени рисунки, и живопис, и обединяващата тема бяха ангелите. А защо я нарекох „Добро утро, ангели“? Защото искам хората да виждат доброто, да го чувстват, да го дават, да го получават и да има повече светлина.
 • Вероятно и ти самата имаш свои ангели хранители, които ти помагат, бдят над теб и те напътстват в живота? Или това е израз на отношение към някои хора, които ти липсват ?
 • Не трябва да свързваме ангелите само като небесен Божи пратеник, защото така се отнасяме само в отвъдното. Когато човек иска винаги да ги вижда и да ги забелязва, той ще разбере, че те винаги са около него и му помагат. Аз искам така да виждам всички свои приятели, колкото и наивно и абсурдно да ти звучи това в това тежко време, в което живеем. Защото земен ангел е и дъщеря ми, ангели са приятелите, ангел е и майка ми, и любимия… И именно тази тема съм се опитала да застъпя в картините си.
 • Явно ти си човек, който вярва в доброто и се опитва да дарява любов и топлина на хората.
 • Аз по принцип съм малко тъжен и мрачен човек, вероятно това е плод и на моята зодия. Често влизам в едни по-мистични среди, особено когато съм насаме със себе си. Но в никакъв случай не съм лицемерна, когато се усмихвам и наистина душата ми е слънчева.
 • Това си личи и от картините, защото те са много нежни.
 • Да, този път живописта ми наистина е в една малко по-пастелна гама, въпреки, че е имало периоди в които съм правила картини с доста по-тъмни, плътни и активни тонове, но сега, цялостното въздействие на изложбата наистина е нежно, топло и уютно. Особено миниатюрите с винените рисунки, които сложих в едни малки каси досущ като чекмедженца. Точно това исках да постигна, едно интимно усещане.
 • Да, излъчват топлина и уют, сякаш си пред камината на чаша червено вино с любимия човек…
 • Да, защото във виното е истината. С вино се смеем, с вино плачем, с вино обичаме, вино преливаме… Това е Божията кръв и за това обичам да и да пия вино, а и да рисувам с него.
 • Какво е твоето послание към приятели и почитатели на творчеството ти?
 • Бъдете добри и се обичайте!
Предишна СтатияНедялко Славов: „Камбаната“ бие за ипотекираната ни вяра
Следваща СтатияКвартет „Балканки“ – Роден от любов към българския фолклор
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име