Квартет „Балканки“ – Роден от любов към българския фолклор

0
1971
Снимки: Quatuor Balkanes

Магията на българските народни песни свърза две българки и две французойки, които вече близо 20 години шестват триумфално по европейските сцени като квартет „Балканки“ /Quatuor Balkanes/.

Тези дни в Пловдив се запознах с едно от четирите момичета, които са душата, сърцето и гласът на “Quatuor Balkanes“. Милена Желязкова е една изключително очарователна пловдивчанка, която преди повече от 20 години заминава за Франция, за да изучава средновековна френска литература в Лион. В последните години на нейната специализация се запознава с още една българка и две французойки,  с които разбира, че изповядват една и съща религия – любовта към българския фолклор.Четирите дами създават “Quatuor Balkanes“, чиито репертоар е базиран върху българска народна музика и балкански фолклор. Шеговито наричат групата си „четирите М“, защото имената им започват с буквата М – Милена Желязкова, Милена Рудева, Мартин Саразен и Мари-Мадлен Скадиля. Четирите нежни, чаровни, фини и много талантливи създания прегръщат българския фолклор и изпълняват акапела български и балкански народни песни.13407280_1044652382282270_6617765657606460764_n

Вероятно и вие неведнъж сте се убеждавали, че случайни неща в живота няма. Съдбата винаги събира правилните хора на правилното място. Така става и в този случай. Тя ме срещна с Милена Желязкова, която ми разказа историята на квартета, който обикаля света, за да пее българска музика.

Колкото и да е странно, идеята за българска фолклорна група е на двете французойки, а желанието им да пеят нашенски народни песни ги среща преди 20 години със Софи Табакоф. Тя е родена във Франция, но има български корени и по професия е балерина. Софи решава да изненада баща си, който е българин, по повод негов личен празник и кани двете французойки, за да научат и заедно изпеят няколко български песни. Случайностите не свършват до тук. На този мини концерт присъства и българката Милена Рудева, която предлага помощта си, защото французойките не знаят езика и пеят с думи, които само наподобяват български. Тя се присъединява към тях, като идеята в началото е била само да коригира изговора на думите в текстовете на песните. В един момент се оказва, че и тя самата се запалва по пеенето и се включва в групата. Милена Рудева е актриса от Врачанския театър, която е пристигнала в Лион защото току-що се е омъжила за французин. Тя има изключително мощен и дълбок баритонов глас, рядкост за дамския регистър.

През 1997 година групата прави концерт в Лион. На концерта е и Милена Желязкова която получава билета като изненада за рождения й ден. Тя е поразена от българските народни песни, които чува. Вълнението й е толкова силно, че се просълзява и през цялото време приглася от мястото си. След концерта певиците разбират, че е българка  и идват директно при нея. Веднага й предлагат да се включи в трупата на мястото на Софи Табакоф, която се оттегля, за да се отдаде изцяло на танца. Така Милена Желязкова става четвъртият човек в квартета. Милена започва да изучава и културен мениджмънт, за да може да помага при развитието на „Quatuor Balkanes“.14095919_1098668540213987_8685104510478312727_n

Следват участия, концерти, правят музикални спектакли, издават и няколко диска. Момичетата работят във Франция и са канени за концерти из цяла Европа и Северна Африка. През 2009 година квартета прави музикален спектакъл „Гласът на богомилите“, с който гостува на Театрална работилница „Сфумато“.

Само след няколко седмици на френския пазар ще излезе и третият им албум със заглавие „Balkanes Sefarades“, в който са събрани еврейско-испански песни, които са изпълнявани в България, Турция, Гърция, Босна, Аблания. Четирите дами пеят акапела, само в последния си албум те използват акомпанимент на различни перкусионни и ориенталски инструменти. Момичетата издирват различни старинни текстове и мелодии, които са използвани в народните песни. Някои от текстовете са на „ладино“ – еврейски испански, който се използва от сефарадските евреи. Сефарадските евреи произлизат от южна Испания, където са се преселили в края на 15-ти век. Мотивация да направят албума „Balkanes Sefarades“ им дава професор по еврейски музика в университета в Лион, който се свързва с тях и дори самият той взема участие в него като кларнетист. Оказа се, че Милена Желязкова е и много талантлив художник и дори за обложка на последния диск на квартета са използвани нейни картини.

Певиците са изследователи и на българския фолклор. Търсят изключително редки сборници с текстове и мелодии от български фолклорни песни, записвани от български енто-музиколози и фолклористи, като Николай Кауфман и други, които са обикаляла селата и са записвали български народни песни.

Милена Желязкова участва и в друг ансамбъл, с който издават диска „Los Caminos“ /Пътищата/ спечелил наградата на френските музикални критици през 2016г. Тя пее и в новосформираната група „Самарканд“, в която участват иранец и французин. Те изпълняват иранска, гръцка, арменска, турска и българска музика. Милена не крие, че по света отдавна се налага тенденцията да се предлага и слуша етническа музика.

На 6 ноември предстои концерт на “Quatuor Balkanes“ в Européen des Musiques Juives, а на 20 ноември четирите дами ще се изявят на сцената на фестивала „NOMADE, musiques en liberté“.

Да им пожелаем успах и дано и пловдивската публика скоро има възможност да се наслади на изпълненията на “Quatuor Balkanes“.

Предишна СтатияДаниела Русева – Бъдете добри и се обичайте! /интервю/
Следваща СтатияИстинските хора
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име