„Действай локално, мисли глобално!“ – Арт-салон в Старо Железаре /снимки, интервю/

0
2814
Снимки: Димитър Краев

„Действай локално, мисли глобално!“  Това е посланието, с което неколцина млади хора от Полша, водени от нестихващата креативна енергия на Венци и Катаржина Пирянкови, създават нещо изключително атрактивно и нестандартно насред китно българско село.13918823_10206866072759665_10127821_o

Попартът и съвременното изкуство превзеха за поредно лято Старо Железаре. Селото стана известно по цял свят благодарение на нестихващ ентусиазъм на творческия тандем Пирянкови, които от няколко години откриват летен арт-салон в двора и около къщата си. През лятото  двамата канят млади творци от Полша, които цял месец пребивават в подбалканското село, за да рисуват по дуварите. Художниците пристигат в България след тежък кастинг, който се провежда  лично от Венци Пирянков, техен преподавател в академията във Варшава.13898323_10206866071719639_388932075_o

Лица на политици, творци, шоумени, спортисти и други популярни личности красят стените в компанията на жителите на селото. Идеята идва някак на шега през миналата година и прераства в истинска мания, която увлича и местните жители. Първоначално те са доста шокирани и дори притеснени от нестандартното решение на артистичната двойка. Двамата с огромни усилия ги убеждават и ги включат в шеговитите композиции, с които първоначално украсяват стените на собствената си къща. В последствие, осъзнали ползите и огромната популярност, която придобива начинанието, селяните буквално се редят на опашка, с надеждата, че и върху стените на техните къщи ще се появят образите на световни величия, с които поне чрез силата на изкуството ще могат да общуват.

По стените са Фидел Кастро и Индира Ганди, към които в селото хранят стара любов, защото преди 1989 година те са идвали в населеното място с делегациите си, тук са и Барак Обама, Джон Кенеди, кралица Елизабет, Папа Йоан Павел II, Леонид Брежнев, Тодор Живков, Мая Манолова,   Маргарет Тачър, Ангела Меркел, Шимон Перес, Ясер Арафат, Владимир Путин и Волен Сидеров, тук са и Алберт Айнщайн, Юрий Гагарин, Анди Уорхол, Кафка, Мерилин Монро, Брат Пит, Уди Алан, Салвадор Дали, Фрида Кало… и кой ли още не. Забавни и комични, с елемент на виц и закачка, леко иронични и провокативни са сюжетите, в които са изобразени нашите герои.

13662513_10206866074839717_894550916_o

Идеята на Пирянкови е да се опитат да социализират и интегрират жителите на малките населени места чрез силата на изкуството. И безспорно са успели. Защото и тази година, село Старо Железаре се превърна в истински арт-център, в който се стичат хора от всички краища на страната, за да видят графитите, а местните жители гордо ги развеждат из селото и разказват личните си истории и подбудите, накарали ги да изрисуват къщите си именно с този или онзи известен персонаж. Хората тук не крият носталгията си към отминалите времена, когато селото се е развивало и е било сред богатите в района. Днес, преобладаващото население в Старо Железаре е на възраст над средната, но след като в последните години се разчу за проекта, все повече млади хора изявяват желание да пристигнат в летните месеци и да работят в името на каузата.

На откриването на изложбата се беше събрало почти цялото село и възрастните с удоволствие разглеждаха творбите. 13918829_10206872210553106_845200206_oТук беше и 90 годишната баба Цонка Пашкулова, изключително светла и интелигентна жена, която е била любимата учителка по руски език на по-голямата част от хората в селото. Жената беше посрещната с изключително вълнение от всички, които не скриха сълзите си, породени от спомена за младежките години.

Баба Цонка Пашкулова
Баба Цонка Пашкулова

По време на изложбата се оказа, че тук имат неподозирани таланти. Мария Карамфилова – Чолакова бе сътворила цяла ода във възхвала на Старо Железаре. Стихотворението „Родно село“, макар и малко наивно, изразяваше носталгичните чувства и настроения на повечето жители.

Стихотворението " Родно село" на Мария
Стихотворението “ Родно село“ на Мария

Кметът на селото, освен че шеговито предложи Венци Пирянков да бъде удостоен със званието „Почетен селянин“, изсвири и няколко мелодии на окарината си.

Тази година в селото отчетливо се забелязваше и една нова тенденция. Огромно количество боядисани в бяло стени, чиито собственици живеят с надеждата, че ще дойде и техният ред, да бъдат увековечени чрез арт-проекта на Пирянкови. Не случайно, село Старо Железаре съвсем скоро влезе и в новинарските емисии на BBC, с което доказа, че е изпълнило със съдържание слогана „Действай локално, мисли глобално!“.  Защото това е един проект, който чрез силата на изкуството създава мостове, свързва хората и ги прави част от глобалното село, в което всички живеем. Защото какво по-ценно и важно може да има в живота ни, от това да осъществим надеждите си за мирен диалог и приятелски взаимоотношения между всички хора на земята, независимо от възраст, пол, вероизповедание, цвят на кожата и политически пристрастия. А тази, наглед утопична мечта, е реализирана на практика чрез креативната мисъл и смелост на шепа млади хора.13902217_10206866171362130_598507361_o

На добър час!

Ето какво каза по време на откриването на арт-салона в Старо Железаре главният виновник за популярността на селото, Венци Пирянков:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име