Мая Димова – от Пловдив до фестивала в Сполето / интервю/

0
1779
Мая Димова

„Ако в Пловдив съществува институция, която е легитимно избрана и призната от обществото, и от артистичните гилдии, то тогава артистите много често ще идват не за икономическите облаги, а за престижа да работят в един такъв красив град като Пловдив“. Тези думи на една прекрасна млада жена, родена в Пловдив, но свързала живота и работата си с Италия, ме накараха да си дам сметка, че проблемите на пловдивската културна общественост не са тайна дори за колегите им по света.

Случайността ме срещна с очарователната Мая Димова. Завършила пловдивската математическа гимназия, след това английска филология и театрална режисура в САЩ. Специализирала е оперна и театрална режисура в Миланската скала и по настоящем е директор продукция на Международния фестивал в Сполето „Фестивал на двата свята“.

Мая се връща всяко лято в родния си град и гори от нетърпение и желание да бъде максимално полезна със знанията и опита си, който е натрупала през седем годишната си работа в един от най-големите фестивали в Европа. Тя има огромно желание да помага безвъзмездно за каузата за Културна столица на Европа и да направи мост за обмен на културни продукти между Пловдив и Матера.

„Фестивал на двата свята“ е създаден в началото на 70-те години на миналия век от маестро Джан Карло Меноти. Неговата идея е фестивалът да е мултидисциплинарен и в него да участват всички видове изкуства – музика , поезия, проза, изобразително, театрално и кино изкуство, както и разнообразни улични изяви. Няколко години след това, Меноти прави същия фестивал в град Чарлстън, САЩ, който се нарича Piccolo Spoleto. Фестивалът се реализира на 13 различни сцени в град Сполето, като в продължение на 17 дни там се случват различни по вид мероприятия, представления, концерти, изложби.

Ето какво разказва Мая Димова в интервю с Нели Бистрашка.

Предишна СтатияЛятна разходка из пловдивските галерии /снимки/
Следваща Статия„Действай локално, мисли глобално!“ – Арт-салон в Старо Железаре /снимки, интервю/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име