Две изискани музикални събития в Пловдив

0
1086

С концерт-лектория „Образци на немската и австрийска цигулкова музика“ ще бъде представено творчеството на Моцарт, Крайслер и Хиндемит. В концертната програма са включени  Соната за цигулка и пиано KW 378 от Волфганг Амадеус Моцарт; Серенада на Полишинел, Каватина, Китайски тамбурин от Фриц Крайслер и  Концерт за цигулка и оркестър от Паул Хиндемит, в изпълнение на Валентина Тенчева – цигулка и Злателина Коларова – пиано. Концертът ще се състои  на 21ноември, от 18.00 часа в Аулата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Добрин Петков“. Д -р Злателина Коларова ще представи композиторите и техните произведения.

С концерт ще бъде почетена паметта на основателя и диригент на хора на Пловдивските момчета и младежи Стефка Благоева.

На 28 ноември от 18.00 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ ще се състои концерт по случай 80 години от рождението на незабравимата диригентка.
Стефка Благоева е родена на 22.09.1938г. в семейство на потомствени музиканти.На 26.11.1975г. основава хора на пловдивските момчета.С упорит труд и всеотдайност за кратко време тя печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина.Ден след ден през годините тя работи със стотици деца открива таланта им, показва им света и той аплодира Пловдивските славеи
За Стефка Благоева хорът на Пловдивските момчета е не просто професия а, житейска мисия и съдба. За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, г-жа Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди.
Днес хорът носи името на своята създателка-Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието „Почетен гражданин на гр. Пловдив“.

В концерта ще вземат участие всички формации на „Хорова школа Стефка Благоева“, със специалното участие на Весела Дякова Ван Авермат – орган и водещ – Мишо Гръблев.

Входът и за двете събития е безплатен. Заповядайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име