Екологичен семинар „Да осиновим Адата“ учи пловдивчани на отговорност и грижа към природата

0
2081

Екологичен образователен семинар „Да осиновим Адата“ показа другото лице на Пловдив – зеленият коридор със запазена дива природа в коритото на река Марица. Събитието се състоя на 11 май 2019 г. на речния бряг край остров Адата като част от културната програма на Европейска столица на културата.

Участниците научиха защо реката е важна за живота на пловдивчани, а взетите на място проби от качеството на водата показаха добро състояние. Представители на Басейнова дирекция и РИОСВ – Пловдив показаха как видовете водни безгръбначни се използват за биологичен мониторинг и кои защитени видове птици и животни се срещат в града.

Беше проведен семинар на тема „Интерактивно екологично обучение“ и работилница за изграждане на геодезичен купол и строителство с естествени материали. Най-малките еколози рисуваха с четки и ръце, вдъхновени от слънцето, реката и прелитащите патици и чапли. Детското творческо ателие се състоя в построения специално за събитието гео-купол. Нестандартната сферична конструкция беше построена в предишните няколко дни изцяло от доброволци, които усвояваха техниките на „зеленото“ строителство.

Семинарът завърши с демонстрационно плаване по реката с надуваеми лодки, едно ново преживяване за много от участниците. Ще успеят ли наистина пловдивчани да осиновят и да се грижат за зеления бряг на река Марица? Само времето ще покаже.

Предишна СтатияКитарният ансамбъл „Академика” ще изнесе два концерта в Полша
Следваща Статия„Вино от глухарчета“ се състезава за голямата награда на филмовия фестивал North Beach American Film Festival
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име