Есенни изложби в Пловдив

0
891

ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ“ е мотото, което ще обедини тазгодишните Национални есенни изложби –Пловдив 2021. Стартът по традиция ще бъде даден на 01 септември в двора на Балабанова къща от 18.00 часа. Националните есенни изложби ще бъдат разположени в пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив.

Есенният салон на изкуствата в Пловдив е част от културния календар на Града  под тепетата и през годините е доказал своето място като форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за иновативна артистична творческа изява.

В кураторския проект на проф. д-р Галина Лардева ще бъдат представени девет самостоятелни изложби, обединени от темата „Прагове и белези“.

БАЛАБАНОВА КЪЩА
СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ – живопис, обекти/ Дълбока зала
ЯВОРА ПЕТРОВА – живопис, рисунка/ Сводеста зала
ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ – живопис, видео/ Първи етаж
АНГЕЛ ГЕШЕВ – живопис/ Двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН
ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА – фотография / Веранда
МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – фотография/ Мааза
ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ – графика / Двор

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
НОРА АМПОВА – живопис/ Зала
ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА  – скулптура/ Двор

На старта на тазгодишния Есенен салон в Пловдив ще бъде открита и кураторската изложба на Христо Жеков „15Х5“. На 03 септември в Изложбена зала „2019“ на
ул. „Гладстон“ №32, от 18.00 часа ще можете да видите творбите на 15 пловдивски живописци, графици и скулптори от различни поколения и с ясно различим авторски
почерк. Всеки от тях показва по 5 произведения, които е създал през
последната година.

Участват: Аглика Петрова, Ангел Гешев, Ангел Китипов, Антоан Стойков,
Борислава Сотирова, Бояна Попова, Валентин Хаджиев, Евгени Петров, Елена
Савова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Румен Нечев, Светлин Колев, Христо
Жеков, Цветелина Ангелова.

На същата дата в галерия „Капана“ ще бъде открита възпоменателна изложба на Димитър Киров – ДиКиро и Георги Божилов – Слона по случай 85 години от рождението им.

През 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на двама прочути пловдивски художници – Димитър Киров – ДиКиро и Георги Божилов – Слона. Ограничителните мерки, наложени от COVID – епидемията, попречиха на Градска художествена галерия – Пловдив да отбележи годишнината. Заради убедеността, че публиката заслужава тази среща с изкуството на талантливите творци, двойната изложба все пак ще се състои от 3 до 25 септември в Галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29). За тази изложба Русалия Кирова – съпруга на Димитър Киров, предоставя 30 картини от именития художник. От общата им семейна сбирка са и творби, свързани с Георги Божилов. Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив. С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт „Старинен Пловдив“.
Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години.
Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра.
И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959. И двамата веднага правят впечатление с таланта си. Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го.
Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета.
Двойната изложба ще бъде открита на 03 септември от 18:30 часа.

На 03 септември в галерия „Мария Луиза“ ще бъде открита и съвместната изложба „Плюс / Минус“ на Христо Бозуков и Веселин Симеонов.

В началото бе изборът. Присъща за художника е неговата непрестанната и наложителна поява. Изборът между противоположности –  като светлото и тъмното, като цветното и монохромното, и в крайна сметка като плюсът и минусът. Съществена и важна, обаче, за конкретният случай е създалият се избор между две противоположни по своите мисловни и емоционални начала личности. Съвместен избор за творческо свързване между тях, който датира от повече от десетилетие и се запазва до днес. Изложбата „Плюс / Минус – Завръщането“ е креативен проводник на тази създала се двоичност между художниците Веселин Симеонов и Христо Бозуков. Вплетени в система от две взаимно допълващи се единици, те осъществяват постоянно преобразуване на ментална и емоционална енергия чрез постоянна игра на взаимно допълване. Тяхната творческата изява представя продължение на вече осъществилата се през годините изложба „Плюс / Минус“, но този път тя вече не е отражение на началото, а естествено олицетворение на промяната и израстването на двамата автори през годините. 

На пръв поглед те сформират представата за две крайности, които биват диаметрално противоположни. Разкриването на наличие на противоположности, обаче, е началото на (ре)еволюционни действия и развитие. Тъй като на всички тела и явления са присъщи вътрешни противоречия, всичко се разглежда като единство на противоположности. Следователно самите те съществуват заедно, съвместно, а наличието им става основа за промяна. Промяна, която чрез обръщане на противоположностите в противоречия, носи смисълът на борба за преодоляване и унищожаване на старото и възникване на новото. Борбата на противоположностите дава вътрешния импулс за развитието, води до засилване на противоречията, като ги разрешава чрез изчезване на старото, за да отстъпи място на новото. Това дава яснотата, че плюсът и минусът не трябва да се разглеждат като две диаметрални и самостоятелно съществуващи понятия, а като две свързани и взаимно привличащи се сили. Небезизвестна е закономерността, че обекти с еднакъв заряд са подложени на отблъскваща ги един от друг сила, а такива с различен заряд – на привличаща. Всичко това показва, че само при съществуването и наличието на двете – плюсът, минусът и отношенията между тях, може да се говори за постигането на евентуален баланс.

Изложбата „Плюс / Минус – Завръщането“ не се фокусира върху произведенията в нея, а върху представящите ги личности. Индивидуалности с изразено единство на противоположности в своята същина. Което, следователно, носи силата на промяна. Диалектиката учи, че между противоположностите няма непреодолима стена и те могат да се превръщат една в друга. По тази логика се осъществява промяна на тях самите, на публиката, на текущото пространство и на всичко наоколо. Защото всичко е промяна, във всеки един момент. И тя, преминавайки през контраста и противоречието, се осъществява в полето на поляритета между две крайности – плюсът и минусът, където се създават идеалните условия за протичането на енергия – електрическа, биологична, творческа“, споделят двамата творци.

Стоян Божкилов е един от най-успелите и разпознаваеми български наивисти, който ще гостува на галерия „Дяков“. Откриването на изложбата му „Любовни копнежи“ ще се състои между 14.00 и 19.00 часа на 02 септември.

Стоян Божкилов е роден е през 1974 в Сандански и е завършил Югозападния университет. Рисуването се оказва негова страст и той става продължител на семейната традиция в наивистичното рисуване- син е на известния български наивист Кирил Божкилов.

Започва активно да рисува през 1996, а се представя със самостоятелна изложба пред публика през 2005 в Съвета на Европа във Франция. Талантът му веднага е забелязан и оценен и започват изложби в страната и пак в чужбина- в Германия, Полша, в Музея на наивистичното изкуство в Москва, пак в Страсбург, в български галерии… Член е на Съюза на българските художници и редовен участник в представителни международни изложби и пленери. Носител, а  и е номиниран за престижни награди в областта на наивистичната живопис. Негови произведения, освен в много частни колекции у нас и по света, са в колекцията на Министерството на външните работи и Музея на наивистичното изкуство в Москва.

Живописецът Илия Желев отбелязва кръгла годишнина с изложба в Градската галерия. Известният пловдивски художник ще представи произведения от различни свои периоди в изложба, посветена на 60-я му рожден ден и на 33 години активна творческа дейност. Неговите творби ще бъдат подредени на първия етаж в Залите за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“ №15. Откриването е на 7 септември от 17:00 до 19:30 часа.Илия Желев е автор на повече от 100 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – главно в Германия, Австрия и Швейцария. Работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.
За него немският културолог проф. Ули Ротфусс посочва: „Бих искал да кажа, че смисълът на изкуството се състои в това да намираш вдъхновение от най-малкото и да направиш от него нещо велико. Илия Желев успява и постига това отново и отново.“
Илия Желев е роден на 20 юли 1961 година в Пловдив.
Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ ,,Св. Св Кирил и Методий‘‘(1988). От 1988 до 2004 година преподава рисуване и история на изкуството в
ССХУ в гр. Трявна. От 2004 г. е художник на свободна практика.
Член е на СБХ от 1990 г.
Негови картини са притежание на Националната галерия в София, на Софийска градска художествена галерия, на много художествени галерии и частни колекции в страната, а също така в Германия , Австрия, Швейцария ,Франция, Великобритания, Испания, Италия, Дания, Швеция, Люксембург, САЩ, Канада, Япония, Индия, Хонг Конг, Израел и други.
Живее и работи в Пловдив.
Издал е албумите: Брегове (Coasts), 2002, Галери ин дер Пранерщрасе, Мюнхен
Мостове (Bridges), 2005, EnBW, Щутгарт.

Галерия „Възраждане“ посреща своя 26 ти рожден ден и изложба живопис „Моето дълго чакано вчера“ на големият пловдивски живописец Ангел Герджиков.

Новите картини на Ангел Герджиков постигат една степен на майсторство, което подсказва, че авторът е в апогея на своето творчество. Особено магичен е колоритът в платната, ужким явна вакханалия на цветовете, а всъщност живописният инстинкт на Ангел го води по много точни и ясни пътища. Персонажите на художника, все повече и повече одухотворяват едрия план, но вече създават нови светове в света, предоставен им от автора. Надскачат известни закономерности, за да осъществят своя живот на индивидуалисти. Но все пак в колектив. Силна живопис, която се налага категорично и безкомпромисно в съзнанието на зрителя“ Краси Алексиева, 2021 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име