Ето кои и как ще бъдат финансирани по „Културен календар 2016“

0
1400

Предстои на поредната сесия на Общинския съвет на 17 декември да бъде внесено за гласуване от общинските съветници предложението на комисията за финансиране на събития, включени в културния календар за 2016 година. Но за съжаление, опасенията, които отдавна имаха творческите гилдии в Пловдив отново ще станат реалност. От вчерашното заседание на комисията по култура стана ясно едно, парите отново ще бъдат разпределени по стария принцип – за едни много, а за други – трохите, колкото да се затворят устите и замажат очите.

Публикуваме за сравнение само част от предложенията за сумите, които ще получат някои от фестивалите и мероприятията в сферата на културата, а ще оставим на читателите сами да си направят изводи и заключения какво и как се е променило в отношенията към пловдивските творци и какви ще се приоритетите и през следващата година.

Държавен куклен театър е със субсидия „Създаване на нов репертоар за юбилейния 70-ти сезон“ от 8 000 лв. и за Куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много“ – 30 000 лв.

Галерия Сариев  и Отворени изкуства – за „Международни куратори – 2000 лв., „Въведение в съвременното изкуство“ – 5 000лв., „Фонд млади автори“ – 3 000 лв. и „Нощ на музеите и галериите“ – 40 000 лв.

Изложба „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници – 1 500 лв. и за Годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници – 3 300 лв.

Десети международен фестивал за съвременен танц „Черната кутия“ – 35 000 лв.

20-то юбилейно издание на театралният фестивал „Сцена на кръстопът“ ще получи  55 000 лв.

52 Международен фестивал на камерната музика – 10 000 лв.

За Театрална лаборатория  „Мит и съвремие“ , продукция на Драматичен театър – Пловдив, са поискани 50 000 лв. и отпуснати 10 000 лв.

По проектите на Александър Каменов финансирането е следното – Световно първенство по бийтбокс  /еднодневен/– 50 000 лв., Street Masters – за улични изкуства и бийтбокс – 40 000 лв.

Рок фест POLONEROOOK  /тридневен/ – 8000 лв.

Sounds of the ages е с финансова помощ от 80 000 лв.

Проявите в Баня старинна – „Арт позитив – 3 000 лв., „Седмица на съвременното изкуство в Баня старинна“ – 12 000 лв., „Фасада видео“ – 3 000 лв.

23-ти фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ –  12 000 лв.

Трите фестивала на ONE отново получават по 99 000 лв.

В този случай се казва „Отново честито на печелившите“!

Предишна СтатияГалерия А+ отново показва „100 на 100 пловдивчани“
Следваща СтатияКоледна магия по Баварски
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име