Фенът на Локомотив Пловдив Стефан Митков извади Богоявленския кръст от ледените води на река Марица (снимки)

0
1604

51 годишният пловдивчанин Стефан Минков, който не за първи път се пробва в ритуала, тази година успя да хване Богоявленския кръст.img_6067

Тържествената Света литургия бе отслужена край моста на Марица пред Водна палата от Пловдивския митрополит Николай.img_6053

Преди Богоявленския водосвет, в двора на храма Св. Богородица Николай благослови и бойните знамена, а след това всички официални лица, гости и военният гарнизон се отправиха на тържествено шествие по бул. „Цар Борис III“ до река Марица.

Там дядо Николай прочете молитвите си за мир и благоденствие към Бога и благослови стотиците пловдивчани и поздрави момчетата, който бяха преодолели студа, за да направят своето ритуално пречистване.

След това той хвърли дървения кръст, който буквално се приземи в ръцете на Митков, който беше заел една от най-стратегическите позиции в далечната част на реката. Всички целунаха кръста и запяха химна на България, като развяха българския флаг.

Веднага след като митрополитът благослови Митков, той заяви, че усещането е изключително вълнуващо и пожела на всички, които се бяха събрали край реката въпреки обилния снеговалеж, здраве и вяра!

Митков, който се занимава с бизнес, не скри, че е сред най-запалените привърженици на черно-белия тим и дори се облича с костюма на Смърф, който е запазена емблема на клуба. Той се пребори с близо 40 младежи, които въпреки студа и снега бяха дошли, за да спазят древния християнски ритуал по вадене на кръста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име