Живописната година в Пловдив започна (снимки)

0
1978

Живописната година в Пловдив започна някак плахо и след множеството сборни изложби, които ни засипаха в края на декември и сякаш изчерпиха ентусиазмът на галеристите, през януари арт сезонът сякаш още не е стартирал сериозно.

Но въпреки това, почитателите на изящното изкуство могат да посетят новите експозиции. Първи за годината се представи Николай Кучков, който посреща своите приятели с картини и рими в Градската художествена галерия. Той показва една изложба, в чиято мимолетност е уловил в рисунки, шаржове, портрети на близки до сърцето му хора. Тук са образите на незабравимите Димитър Киров, Георги Божилов – Слона, Начо Културата, Георги Бояджиев – Бояджана и приятелите му Румен Жеков, Моника Роменска и още много други.

 

Живописни релефни картини представя Дамян Христов в новата си изложба „Цветна акустика“, която бе открита в Пловдивски културен институт. Акцентът на експозицията са творби, в които е нарушена традиционната плоскост. Образите са обемни, доизградени от цвета. „Цветна акустика“ е илюзорно пространство, друга реалност, с лирична звучност.

Изложбата „Рисунки и илюстрации. Иван Кирков (1932-2010)“, беше открита в галерия „L’Union de Paris“ – Пловдив. Иван Кирков е емблематично име в съвременната българска култура. Рисунките и илюстрациите, които са показани в галерията, имат неизменна връзка помежду си, макар да са работени в различни периоди. Впечатляват рисунките „Глава на момиче“ и „Глава на момче“, както и илюстрациите, с които са израснали почти всички от средното поколение. В цикъла илюстрации към „Български народни приказки“ и „Веселите приключения на Лудаш Мати“ са използва стилизирани мотиви от народното творчество, където дори човешките образи са сведени до знак, подчинени са на общия, почти орнаментален ритъм на всяка една композицията. ИванКирков е роден през 1932 г. в Асеновград, завършва живопис в Национална художествена академия през 1955 г. като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. Скоро след това започва творческата си кариера с участия в общи художествени изложби, както и сценографска работа за кино и театър в годините между 1961 и 1967. Иван Кирков се изявява като илюстратор с художественото оформление на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев, част от които са представени в настоящата изложба.

Предишна СтатияФенът на Локомотив Пловдив Стефан Митков извади Богоявленския кръст от ледените води на река Марица (снимки)
Следваща СтатияСпомен за Кольо К.
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име