Фестивалът „Сцена на кръстопът” се готви да стартира под мотото „Театъра Надеждата“

0
854

Организаторите на 25-ото издание на театралния форум „Сцена на кръстопът“ залагат на надеждата, че тази година фестивалът ще се състои в пълния му блясък, с множество интересни театрални представления, премиери на книги, изложби, творчески работилници и четене на съвременна българска драматургия.

Вярната публика в Града под тепетата, както и всички гости, изкушени от театралното изкуство, също биха били безкрайно щастливи, ако замисленият богат театрален афиш бъде реализиран в пълен капацитет. За съжаление,  кривата на заболеваемостта в Пловдив и областта, както и в цяла България върви нагоре и това вероятно ще окаже влияние върху капацитета на театралните зали и местата, на които е определено да се случват съпътстващите събития. Но нека не спираме да се уповаваме на надеждата, че „Театъра Надеждата“ ще се реализира така бляскаво, както е замислен.

Тази година силна професионална подкрепа на фестивала дават шефът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев, който е новият директор на „Сцена на кръстопът”, а една от най-обичаните актриси от трупата на театъра Ивана Папазова ще бъде лице на форума.

„Тази година фестивалът става на четвърт век – време, в което основателят му проф. Стефан Данаилов го превърна в едно от най-чаканите събития в културния живот на Пловдив.  През 2020 г. събитието мина под знака на почитта към личността и приноса на проф. Данаилов и то в едно особено време на пандемия и ограничения. Тази година обещаваме на публиката едно вълнуващо двуседмично пътешествие в света на театъра с най-добрите представления от програмите на всички театри в България. За мен е чест и лична отговорност да съм активна част от организацията на „Сцена на кръстопът” и вярвам, че най-доброто за фестивала тепърва предстои”, каза  Кръстю Кръстев.

Тазгодишната програма е селектирана от Кръстев и Росица Обрешкова, креативен директор е Елин Рахнев.

Театралният фестивал Сцена на кръстопът“  ще бъде открит на 10 септември в 19 часа с премиерата на „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир, с режисьор Стайко Мурджев, продукция на Драматичен театър – Пловдив.

Публиката ще има възможност да види няколко награждавани постановки, като „Боклук” на Елена Телбис – носител на две награди Икар и три награди Аскеер за тази година. Под тепетата ще гостува и „Плач на ангел”, донесъл Аскеер на Христо Мутафчиев за главна мъжка роля, „Портокалова кожа”  – Аскеер за изгряваща звезда, сценография и музика; както и „Шекспирин по време на пандемия”, донесъл Аскеер на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Общо 18 са спектаклите, които са селектирани в програмата на фестивала. С най-доброто ат афиша си ще се представят Народния театър, Театър „София” , Малък градски театър „Зад канала”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър 199 „Валентин Стойчев”,  Младежкия театър „Николай Бинев” , драматичен театър „Стефан Киров”, Габровски драматичен театър „Рачо Стоянов”, Театър „Българска армия”, Общински театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато”, Русенски драматичен театър „Сава Огнянов”, Плевенски драматичен театър „Иван Радоев”, Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов”, както и домакина – Драматичен театър – Пловдив. Прояви ще има както в Голямата зала, така и в Камерна зала „Стефан Данаилов” и  в двора, където ще има поредица от четения с участието на драматурзи и артисти.

По традиция ще се насладим и на играта на младите лица на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, които тази година представят спектакъла „Кукли сме ние”.

Програмата предлага две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Ще имаме възможността да се срещнем с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев.

Основната програма ще бъде съпътствана от интересни изложби, събития на открито, четене на съвременна българска драматургия.

Дано усложняване на пандемичната обстановка в страната да не осуети тази богата и амбициозна програма, защото всички очакваме с нетърпение „Театъра Надеждата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име