За изложбата „Встрани“ и откровенията на Любен Хранов

0
1172

Любен Хранов сред онези млади пловдивски творци, които все още не са популярни в градския мейнстийм, но са обичани и ценени от артистичната гилдия в Града под тепетата.

В последните години творецът преживя различни по характер лични сривове, но успя да ги преодолее, за да се изправи пред публиката още по-силен и уверен в способностите си като художник и скулптор. И тази увереност е в основата на първата му самостоятелна изложба „Встрани“, която беше открита преди броени дни в клуб-галерия „Мария Луиза“.

Силният характер и неизменната вяра в Божията воля са основният двигател на творчеството на Любен Хранов. То е до болка откровено и разказва личната авторова история на онези, които имат сетива да я разберат.

Темите на картините му се въртят около идеята за личното израстване. Те са смели съчетания от абстрактни елементи, символни знаци и реализъм, чрез които ставаме свидетели на случващото се в неговия живот.

Символното изразяване допринася за потапянето в онзи  философски контекст, който е присъщ за големи имена като Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Джорджо де Кирико с тайнствения смисъл, вложен в предметите. Те носят както усещане за несигурност и иреалност, така и за метафизичната страна на съществуването. Творецът не се страхува да разсъждава върху смисъла на съществуването и върху променливостта на явленията и превратностите на живота. Натрапчиви са устните, които се мултиплицират до умопомрачение, вероятно за да разбулят мита за вечната любов. Мистерията и меланхолията на твореца се превъплъщават и в безплътните древни храмови арки, останали скрити в дебрите на подсъзнанието и носещи белезите на отминали времена, в контурното изобразяване на човешки длани, които сякаш са излезли от пещерни рисунки, за да кажат на съвременниците ни, че този път води до задънена улица, в стъпалата, пронизали човешкото лице, водещи към небето – един класически символ, обозначаващ поетапния възход към обществото на посветените …

Няма да разказвам и да правя по-подробен анализ на творчеството на Любен Хранов. Единственото, което искам да препоръчам е, ако все още не сте го направили, да посетите изложбата „Встрани“, която е експонирана в клуб-галерия „Мария Луиза“ в Пловдив до 3-ти септември.

Любен Хранов е възпитаник на Училището за сценични кадри в Пловдив. Приет е в специалност „Резба“ в Художествената академия, но през 2005-та завършва в курса на проф. Валентин Лилов. Има участия в няколко сборни изложби. Негови произведения са притежание на частни колекции в България, Холандия, Англия и САЩ.

Предишна СтатияФестивалът „Сцена на кръстопът” се готви да стартира под мотото „Театъра Надеждата“
Следваща СтатияУтре стартира ARTE FEASTIVAL 2021
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име