Галерия „Дяков“ събра приятели Ангел Василев

0
3117
Автопортрет на Ангел Василев

Един от прекрасните български художници Ангел Василев-Ачо ни напусна преди две години, но галерия „Дяков“ отново събира приятелите му, за да почетат паметта му с изложба.

14435326_1755192284722534_5072353851079740357_o
Анна Дякова и Вили Василева

В експозицията  „Приятелите на Ангел“ със свои картини участват Атанас Хранов, Моника Роменска, Недко Итинов, Никола Певичаров, Румен Нечев, Станимир Видев и Янко Ненов. Изложбата се реализира по идея на галериста Анна Дякова, която беше сред най-близките приятели и ценители на творчеството на Ачо, и със съдействието на вдовицата му Вили.

Последната изложба на Ачо също се състоя  в галерия Дяков. Художникът, който въпреки здравословните си проблеми, нито за миг не загуби духа и надеждата си, бе озаглавил тази изложба „Да докоснеш мечтите си“. Картините, които Ачо ни остави, винаги ще пленяват със своята чистота и романтична нотка. В настоящата изложба е включен един от неговите закачливи автопортрети, в които художникът е в компанията на своите персонажи.  В галерия „Дяков“ можете да видите една прекрасна картина, която се докосва до традициите на тревненската иконописна школа, макар че сюжетите не са библейски, а са почерпени от българския бит. И днес в платната на Ачо продължава да живее духът, вярата и надеждата, че доброто, любовта и красотата, които ни дарява изкуството, ще надделее над житейските ни грижи.14361250_1755190514722711_3824962853556424679_o

Приятелите на Ангел Василев, които участват във възпоменателната изложба, също се представят с прекрасни платна. Недко Итинов вълнува със стилизираните си антилопи, приказни еднорози и летящи пегаси. Артистичната фамилия Сърданови стана горд собственик на едно от платната на Недко.

Стоян Сърданов с картина на Недко Итинов
Стоян Сърданов с картина на Недко Итинов

Сред първите откупки, направени още по време на откриването, бяха и „ангелски крила“ на Атанас Хранов, както и романтична фигурална композиция на Станимир Видев. Моника Роменска се представя с две прекрасни графични платна, Никола Певичаров е верен на стила си да изобразява символи, знаци, метафори, и алегории, Румен Нечев е нежен и романтичен, а Янко Ненов е изобразил ръцете, които ни даряват с непреходния дух на изкуството.

Не пропускайте да посетите изложбата „Приятелите на Ангел“, която можете да видите в галерия „Дяков“ до 1 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име