Галерия „Дяков“ отбелязва 24-ти рожден ден с изложба на Долорес Дилова

0
1434

Галерия „Дяков“ отбелязва 24-ия си рожден ден, като представя още един значим български художник. Изложбата на Долорес Дилова „Несбъднати места“ разкрива красотата на романтични кътчета, които художничката винаги е мечтала да посети, но по една или друга причина не е успявала. С изключителна елегантност и богат колорит тя рисува села в Прованс, къщата на Сезан, изумяващите със своята строга архитектура каменни складове от XIX век, които гордо пазят пристанището в Каварна. Картините са създадени специално за пространството на галерия „Дяков“, защото Долорес Дилова, макар и добре позната на пловдивската публика, гостува тук за първи път.

Долорес Дилова е родена в Плевен. Тя е едва седем годишна през 1967-ма, когато печели награда на Международен конкурс за детска рисунка в Италия, като председател на журито е самият Хенри Мур. Завършила е Националната художествена академия, специалност „живопис“ в клас на Иван Кирков. Участвала е в редица общи изложби в Австрия, Франция, Италия, Русия, Гърция, САЩ и други. Самостоятелните си изложби започва през 1989-та- в галерии в София и страната, в Италия, в САЩ, в Лондон, в Берлин, в Амстердам, в Гърция, в Китай… Долорес Дилова е носител на Първа награда „Млад живописец“ на СБХ за 1987, „Човекът и морето“ за 1988, през 1997 печели конкурс за специализация в Париж, а също така печели и  Голямата награда на СБХ на Биенале на малките форми- 2008, Голямата награда Биенале „Приятели на морето“ 2014. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия и други общински галерии в страната, а също и на частни колекции в страната и чужбина. От 1993 е създател и преподавател до нейното закриване в Частната академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“. От 2011 е член на Ус на СБХ И Председател на УС на Фондация „Поддържане на изкуството в България“.

Галеристът Анна Дякова обяви и носителя на Годишната Награда на Галерия „Дяков“ за 2019 година – художникът Николай Стоев, който ще бъде удостоен с плакет от бронз с логото на галерията, дело на Атанас Хранов.

Галерия „Дяков“ ще пореща гости на 28 май от 14 до 19 часа без прекъсване, за да се избегне струпването на много хора едновременно, а изложбата на Долорес Дилова ще може да бъде видяна до 30 юни.

Предишна СтатияЕмил Миразчиев – Изкуството не е само за украса. То трябва да излъчва послания и смисли
Следваща СтатияПловдивските галерии отвориха врати
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име