Иракски творци недоволни от участието си в ONE ARCHITECTURE WEEK

0
1101

Двама от гостите на тазгодишното издание на ONE ARCHITECTURE WEEK Yaseen Wami и Hashim Taeeh от творческия тандем от Ирак WAMI (Yaseen Wami, Hashim Taeeh), поискаха публично да отправят своето възмущение и критика към организаторите на архитектурния форум под тепетата.

Hashim Taeeh
Hashim Taeeh

Творците представляват Ирак по време на Венецианското биенале за изкуство през 2013 с инсталация от картон. Там те се запознават с Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK. Той ги кани да участват в архитектурната проява в Пловдив, чието мото тази година е „ПриОбщена река“. Тук те искат да представят своите проекти и изследвания, свързани с Месопотамия, реките Тигър и Ефрат и как те си кореспондират с духа на Ирак. Проектът им ТИГЪР И ЕФРАТ е в три раздела и включва изложба, монография и архитектурна скулптура. В тях се представя реката като мит, представителка на природни феномени и арена на конфликт между две сили. Творческият тандем показва изследване, което покрива теми за цивилизацията, архитектурата, културата, изкуството, земеделието, индустрията, транспорта, дома, общността. WAMI (Yaseen Wami, Hashim Taeeh) вече няколко години работят заедно, а в Пловдив те са искали да споделят визията си за реките като символ на цивилизация.

Разбира се, двамата са впечатлени от това, че могат да покажат концепцията си и на стария континент и се съгласяват да гостуват тук, като поемат всичките си разноски по транспорт и пребиваване. Организаторите на форума им обещават, че ще поемат разноските по престоя и популяризиране на тяхното участие в Градската художествена галерия.

Но за съжаление, когато те пристигат в града под тепетата, не само, че не са посрещнати подобаващо, а и разбират, че трябва да покажат своите три проекта в полутъмната и разрушена сграда на един от тютюневите складове. Не стига това, а и обещаното популяризиране на тяхната проява в местните медии не се случва.

Те заварват тъмна зала с тухлени стени. Но въпреки това не се отказват от гостуването си. При разговорите с организаторите едва успяват да уредят два прожектора и молят стената да бъде боядисана в бяло, за да могат да се видят техните проекти. Оказва се, че и обещаното популяризиране на участието им не се случва и на изложбата в тютюневите складове не идва почти никой, а книгата им изобщо не е представена пред публика.

С огромна изненада те установяват, че и хотелът им е платен само за седмица и се налага те сами да доплатят останалите нощувки.

Yaseen Wami и Hashim Taeeh са изключително разочаровани и обидени от поведението на организаторите на архитектурния форум в града под тепетата, които според тях не се спазили нито една от предварителните им договорки. Двамата споделиха, че са в Пловдив повече от 10 дена и абсолютно никой не се е опитал да им предложи каквато и да е програма, нито се е поинтересувал от техния престой.

Директорът на ONE ARCHITECTURE WEEK Любо Георгиев напълно отрече обвиненията на двамата иракски артисти. Той каза, че пътуването им се спонсорира от френски фонд, финансиращ проекти между Ирак и България и по тази програма те ще си получат парите, които са изразходвали за билети. Във връзка с нощувките, Георгиев обясни, че по принцип участниците не стоят толкова дълго време в града под тепетата и за това им е било предложено да останат само седмица, но творците са поискали по-дълъг престой, който те са готови да обезпечат. Всички гости на архитектурния форум са настанени в Star Hotel. Георгиев твърди, че по време на предварителните договорки не са били уточнявани локациите, а само участието им в основната програма. За недоволството от експозиционното пространство, директорът на фестивала казва, че са им били предоставени мощни прожектори и дори са боядисали стената по тяхно желание. В един от неделните дни е била организирана обиколка на всички локации. На обиколката, в която са се включили предимно другите участници в архитектурния форум, са присъствали около 20-30 човека, което според Георгиев е напълно достатъчно. Според Георгиев, разочарованието на иракските творци идва от там, че те са очаквали да присъстват на друг форум, вероятно биенале или арт борса. Той сподели, че кураторка на форума е обърнала достатъчно внимание на Yaseen Wami и Hashim Taeeh и не би трябвало те да са недоволни и да се оплакват от липса на гостоприемство.

Където и да е истината, остава притеснението, че от града под тепетата ще си заминат двама артисти, които ще разказват в родината си, че в Пловдив предварителните договорки са едно, а резултатите съвсем друго нещо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име