Ивайло Михайлов се снима с Дон Матео в Сполето

0
2044

Изявеният български тенор Ивайло Михайлов, преди няколко дни се завърна от Италия, където се изяви в главната роля  на Родолфо в операта на Джакомо Пучини „Бохеми” в оперните театри в Сполето, Перуджа и Орвието. Той разказа специално за читателите на europlovdiv.com не само за успехът, който представлението е пожънало, но и за интересните си срещи и емоционални преживявания там.

„Оперното представление, в което участвах имаше изключителен успех в италианските градове, в които го представихме. Град Сполето е един изключително интересен град, от който са тръгнали като млади оперни певци великите Лучано Павароти и баритонът Лео Нучи. Ние приключихме 69 сезон на театъра с операта на Пучини „Бохеми“. Бях част от един изключителен екип с режисьор Джорджо Бонджовани и  диригент Карло Палески ,преподавател в консерваторията в Перуджа. Декорът беше уникален – реставриран от една премиера, състояла се през 80-те години на миналия век. Залата на операта също беше впечатляваща. В типичния италиански стил с ложи на шест етажа и така наречената платея. Сцената е една от най-добрите – с дълбока оркестрина, което дава изключителна акустика. Няма как да не отбележа, че в Италия никога не ми се налага да пея с микрофон. Прекрасните италиански театри са с естествена акустика, което дава възможност на певеца най-ярко да изрази чувствата и емоциите чрез гласа си.

Представленията минаха при огромен успех. В Сполето, се провеждаше и един от големите фестивали в Италия, който се провежда вече 49 години. Той се казва „Фестивал деи Дуе Монди“ /Фестивал на двата свята/. Провежда се на открита сцена пред катедралата и на неговите представления се събират по 4000 – 5000 човека. Тук пеят звезди като Пласидо Доминго и Хосе Карерас. С огромна изненада открих, че мениджър на фестивала е моя бивша съученичка от Езиковата гимназия Мая Добромирова.

Интересното беше, че в Сполето се снимаше и криминалният сериал, който много нашумя и в България напоследък  „Don Matteo“ с Терънс Хил. Аз съм негов голям почитател и след двудневно дебнене,  дори успях де се сдобия с автограф и да си направя една снимка с Хил.

След Сполето заминахме за Перуджа и Орвието. Орвието е един изключително интересен град, в който има кула-кладенец Свети Патрик, направена по проект на Леонардо да Винчи.

Завърнах се в България, където ми предстои също такава натоварена програма с много участия. Сега заминавам за участие в Ямбол с Пловдивска опера и „Бохеми“. Следващата ми дестинация е Варна, където ще пея в „Тоска“, „Кармен“, „Мадам Бътерфлай“, а в края на ноември, с тези заглавия и „Травиата“ заминаваме за Амстердам и Палма де Майорка.

Предишна СтатияИнициаторът на „Капана фест“ Никола Сивков: Не е коректно да вземаш много пари и да не предлагаш нищо
Следваща СтатияИзложбите през седмицата в Пловдив /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име