В залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 беше открита VIII-ма Национална изложба АРТ КОЛАЖ -ПЛОВДИВ 2015. Куратор на проекта е Маргарита Джарова, а сред участниците са Георги Урумов, Мариана Мукарева, Никола Певичаров, Венета Маринова, Матей Матеев и много други.
Галерията от снимки на Димитър Добрев, показва най-доброто от изложбата в залата на Дружеството на пловдивските художници:

Същата вечер, в галерия А+ в квартал „Капана“ беше открита интересната изложба на младия Виктор Георгиев. Експериментът е очевиден, защото художникът е повлиян от средата на музиканти, с които общува и които провокират неговите нестандартни търсения в изобразителния изказ. Триизмерните композиции демонстрират виждането на Виктор за техниката и логиката при експерименталната музика и са микс между музикалния стил и живописта. Ще усетите как звучи всичко това, заедно с връзките между различните изразни средства. Идеята на младия творец, завършил сценография, е да покаже как вече познати музикални фрагменти работят в нов ред и какъв би могъл да е аналогът на музиката като изображение. В изложбата ще видите комуникацията между музикални обекти в една стилизирана среда, взаимовръзките на линии и обеми, цвят и материя. Всички тези елементи, свързани по същата логика и порядки, както при музикалния експеримент, установяват нови ключове и посоки.


Залата на временни изложби на Градската художествена галерия – Пловдив представя изложба „Untitled, 2015“ (рисунки и скулптури) на Иван Томанов. Интересен автор, който вече е завоювал утвърдено място в съвременното българско пластично изкуство. Той е роден в град Карлово през 1956 г., завършил Художествена гимназия в София и специалност скулптура в Националната художествена академия в класа на проф. Борис Гондов. Работите на Иван Томанов обхващат широк регистър на изяви – от малка пластика до монументални форми и абстрактни композиции.


В галерия „Възраждане е подредена изложба рисунки на проф. Бисер Дамянов, която е по случай неговата 60 та годишнина.“Бисер Дамянов – висок и едър, самовглъбен и дистанциран, с очи, по детски откровено добри, но гледащи изпитателно. График, чиито рисунки са като солово изпети партии. Музиката приижда отвсякъде – от нощта, от пясъка, от въздуха, от пространства отворени и затворени. Sostenuto, andante e sussurando, dolce e animato. Връзката между съществата се осъществява или разпада чрез тоновете на мелодии, напоени с копнеж и недоизказаност, с първичната имагинерност на звука, пронизващ пътя от едно сърце към друго.
Рисунките са изпълнени в една особено идеалистична театрална стилизация на образите. Лицата често са като маски, които закрилят откровената им незащитеност. Маски, които пазят ролята на душевната тайна. Липсва показният драматизъм и трагичните крясъци на лошото актьорство. Приглушеност, шепот на нежност, лебедови докосвания. Самотност, която е като скъп дар от Бога. Самотност, не като наказание , не като отчаяние, а като състояние на нирвана. Самотност, изпълнена с любов не определено към някого, а любов изобщо. Любов, която идва за да даде“, казва за изложбата Краси Алексиева.

На 15 октомври, в галерия „Дяков, ще бъде открита изложбата на графика Моника Роменска.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име