Иван Цанев се окичи с „Орфеев венец“ за съвременна поезия

0
1161

С призът „Орфеев венец“ за съвременна поезия, връчван ежегодно по време на фестивала „Пловдив чете“, беше удостоен поетът Иван Цанев.

Официалното откриване на 13-я литературен форум, което се състоя снощи на Античния театър, събра стотици почитатели на поезията и прозата. Те имаха възможност да чуят някой от стиховете на Цанев в рецитал на Богдан Глишев.20150609_200716

След получаването на високото отличие, което благодарение на меценатът Димитър Георгиев има и финансово изражение, Иван Цанев благодари на Пловдив и пловдивчани, че продължават да четат и да обичат книгата.20150609_201453

Създателят и домакин на фестивала Божана Апостолова връчи за първи път и приз за най-добро художествено оформление на книга „Златна четка“, който тази година отиде при художникът Христо Гочев.

След официалната част, присъстващите на тържеството имаха удоволствието да се насладят на великолепен концерт с изпълнения на гайдари, да чуят прекрасната Хилда Казасян и „Венци Благоев джазтет“, както и впечатляващия глас на американската певица Джанис Харингтън.20150609_200840

Тази вечер програмата на фестивала продължава с изключително силна и интересна програма.

От 17.00 часа в Балабанова къща Здравко Дечев ще представи литературния текст от Анджел Вагенщайн  „Съновидение за св. Борис Първи, по който е заснет филмът „Борис Първи“.
Специалният гост на тазгодишния фестивал Христос Хартомацидис – Гърция, ще гостува в Студио 1 на Културен център „Радио Пловдив“ в 17.30 часа. София Несторова ще представи сборникът му с разкази „Святото дете“.
В същия час, в Народна библиотека „Иван Вазов“, Ефим Ушев и доц. Владимир Янев ще представят книга за историята на Златоград и околията му от Ефим Ушев „ Златоградски страници“ (част първа). От 18.00 в Културен център „ТракАрт“ Емилия Каменова ще представи книгата на Елена Александрова „Изкушението на колекционерката“, а  от 18.30 в Център за сценични изкуства Stage 51 почитателите на поезията и ВГ рока, ще могат да се срешнат с Румен Янев и Емил Братанов и тяхната книга „Цветя от края на 80-те“.
Номинираната за награда „Хеликон 2014“ книга „Въртоп“ от Теодора Бургуджиева ще бъде представена от Клео Протохристова  от 19.00 в Културен център „ТракАрт“.
Но сред изобилието от литературни събития за тази вечер, не е за изпускане авторската вечер на Александър Секулов, в която освен среща с творчеството на един от любимите пловдивски писатели, ще имате удоволствието да видите и премиерното излъчване на филма за него  „Мостовете на Александър“. Събитието е от 19.00 часа в Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име