Изложби и събития през октомври

0
326

Галерия „Артистика“ събира в пространството си художници, които чрез творбите си ще отдадат почит към живота и творчеството на Здравко Палазов.

Преди по-малко от година, само часове преди последната си изложба, Здравко Палазов напусна този свят, но остави незабравима следа в сърцата на почитатели и приятели.

На 18 октомври авторът щеше да отпразнува 66-тия си рожден ден. На тази дата се открива изложбата в негова памет и в знак на признателност.

„Обикновено представяме авторите с тяхната биография, но Здравко Палазов заема едно много специално място в моето сърце и бих искала аз да го представя така, както си го спомням. Макар и да познавах за кратко, по-скоро го усещах като семейство. Здравко беше най-сърцатият човек, който съм срещала, и все още си спомням за него с усмивка и много ми липсва. Той беше сред първите автори, които представихме в галерията ни. Помогнал ми е неимоверно много, а работата с него беше удоволствие и забавление. Говорихме си често и винаги завършваше разговора с това, че много обича нашето семейство, а чувствата бяха взаимни. С голямо вълнение той посрещна и новината за моя син, но за съжаление не успяхме да ги запознаем и на живо. Само няколко часа не ни достигнаха… Все още не успявам да се примиря с мисълта, че го няма. Той просто е от хората, които не забравяш. Затова реших, че искам да си спомним за него – заедно, на рождения му ден. “ – Ангелина Ангелова, управител на галерия „Артистика“.

В изложбата участват Божидар Тонев, Владимир Пенев, Валентин Узунов, проф. Валери Чакалов, проф. Димитър Чолаков, проф. Димитър Рашков, Десислава Минчева, Ели Станчева, проф. Ивайло Мирчев, Николай Янакиев, Станимир Видев, Сули Сеферов, Стефан Янев, Стилиян Стоянов, Радостин Дамасков, Чавдар Петров.

Заповядайте на откриването на изложбата на 18 октомври от 18.30 часа в галерия „Артистика“.

На 18 октомври от 18.00 часа Арт клуб и галерия „САВОВ“ кани на поредната есенна изложба. Гост е художникът Тошко Илиев с прекрасните си живописни платна. Изложбата ще бъде открита от писателя Владимир Зарев, който е един от почитателите на художника.

Стоян Божкилов е един от основните автори на Галерия „Дяков“. Неговите топли, чисти, влюбени и безхитростни персонажи са обект на интерес, внимание и обич от страна на публиката и специалистите у нас и в чужбина. Музеят на наивизма в Москва, освен, че е представил негова изложба, е откупил и творба за своята колекция! Художникът е представил своето изкуство и два пъти в Страсбург. Изложбите му в Родината ни са многобройни, участията в представителни сборни експозиции и пленери-също.

Тази година за експозицията „Довиждане, сезоните се сменят“ в Галерия „Дяков“ Стоян Божкилов е създал 12 живописни платна в неподражаемия си стил наив. Заповядайте, за да се насладите!

Откриването е на 19 октомври от 16.00 до 19.00 часа.

На 19 октомври в пространството на галерия „ U P.A.R.K. ще бъде открита съвместната изложба на Янко Ненов и Петър Лазаров под наслов „Отново заедно“.

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 г. в с. Княжево, Ямболско. През 1980 г. завършва Великотърновския университет със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов. Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. До момента е направил над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата, като материалите, които използва са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка. Ненов е носител на редица престижни награди, като в началото на неговата творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ Торонто, Канада. През 1991 и 2011 г. е отличен с Награда „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. Година по-късно през 2020 получава наградата за графика от Национална изложба „Графика“, Стара Загора. Янко Ненов е единственият български творец участвал в световния „Портрет на света“, като в него взимат участие 128 личности на нашето съвремие допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

Петър Петков Лазаров е роден 1958 г. в Пловдив
1980 Дипломиран графични техники, Университет „Св.Св. Кирил и Методий“, България
2000 следва уъркшоп по Мокухан (традиционната Укио-е печатна техника) Нагасауа Арт Парк Проект, остров Ауаджи, Япония
2003 следва уъркшоп за ръчна хартия в Ауагами Фактори, Ауа Ямакауа, Токушима, Япония.
2017 Член на IAPA (Международна асоциация на преподаватели по графика) основана в Бейджин, Китай.
2009, 2010 и 2011 – Гостуващ Художник в Гуанлан Ателиета, Шънджън, Китай
2011-2019 Преподава гравюра на дърво, дърворез и изкуството на ex libris в ScFAI (Сичуанския Институт по Изкуствата), Чунцин, Китай
2019-2021 Арт консултант в ХЪМА Едюкейшън, Чунцин. Китай.

Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа.

В галерия „Червеното пони“ ще можете да видите 25 платна на обичаната Вихра Григорова, която разказва своите Егейски истории.

Изложбата е юбилейна, посветена на нейната 70 годишнина и може да бъде видяна до 22 октомври.

Изложба на Весела Стаменова – живопис и металопластика – „Предачката“ може да бъде разгледана в галерия „ГОТИ“.

Весела Стаменова е не просто художник и скулптор. Тя е жена-енергия, жена-хала, фурия и торнадо в едно. Нейното присъствие не остава незабелязано и всеки, посетил изложбата, ще се увери в това. С еднаква лекота Весела опитомява метала, камъка и живописта, завладявайки време и пространство около себе си. Тя е жената перпетуум мобиле, съчетала в в себе си божествената искра на твореца с женската съзидателна енергия, която е в унисон с името й. Около нея винаги царят веселие, творчество, ентусиазъм и радост от живота.

Галерия „ГОТИ“ се намира на улица „Преслав“ 4, Пловдив.

В галерия „Възраждане“ ще видите живописната изложба „Преди и след вятъра“ на проф. Бисер Дамянов.

„С новата си изложба Бисер Дамянов отваря пред нас екрана на своя живописен свят с магичен замах. Толкова нежност, поетичност и илюзорност отдавна не бях виждала събрани на едно място. Като кадри от любовно романтичен филм се редят пред зрителя картините. Човеците, откъснати от земното притегляне, се реят магично в своите духовни и душевни приключения. Приказни градове и пейзажи са запечатани с печата на любовни прозрения, изискани копнежи, духовни послания, които копнеят за взаимност от страна на зрителя. Пред тези платна човек се чувства избран, извисен, облагороден!“ – Краси Алексиева.

Изложбата може да бъде разгледано до 30 октомври.

Галерия „Аспект“  представя самостоятелната изложба на талантливата Здравка Василева – художник с поглед, насочен към хармонията и красотата и в живота, и в работата си.

Здравка Василева споделя: „Художникът има привилегията да създава пространство и време извън реалното. Красотата и хармонията винаги си били стремеж и ценност на човека – и в живота, и в изкуството. Съвременният свят обаче и изкуството днес като че ли се дистанцират от думата красиво. Времето, все по- забързано и припряно, ни подсказва, че съзерцанието, наблюдението и вътрешното преживяване са ни нужни.

Картините в изложбата предлагат „среща“ на съзерцание и размисъл за красивото, смисленото, възвишеното… Вярвам, че изкуството не трябва да е лишено от тях, защото те са тези, които винаги препращат към една друга реалност и метафизичност. Всяка картина е „монолог“ на художника за това, обръщаме ли достатъчно внимание на онези детайли около нас, които ни дават спокойствие, пълноценни изживявания и ни зареждат духовно и сетивно. Какво е за нас красивото и къде го откриваме? В изящната женската фигура, гледката през прозореца, светлината и отражението в огледалото, в нощта и музиката, която слушаме.

Красивото в картината всъщност е внушението, което художникът успява да създаде, редуцирайки буквалното от натурата с хармонично и балансирано присъствие на цвят, рисунка, технология, разбира се и с част от своята силна творческа енергия да създава пространства на преживяване.“

Изложбата е на разположение в галерията до 31 октомври 2023 г.

В навечерието на 160 годишнината от рождението на френския художник Анри Мари Реймон дьо Тулуз-Лотрек-Монфа, на френски език Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa, роден през 1864 г. и почти 120 години след смъртта му в 1901 година, ще имаме щастието да видим негови авторски творби на живо.

Домакин ще бъде Дановото училище в Перущица, а изложбата ще бъде открита на 20 октомври от 18.00 часа.

Предложението за организиране на изложбата е отправено от ЧАСТНА КОЛЕКЦИЯ KESAURI  като част от техния проект за организиране на изложби в малки градове в Европа.

Експозицията ще е отворена от 20 октомври 2023 г. до 03 февруари 2024 г. и включва 47 рядко излагани оригинални литографски отпечатъци, внимателно подбрани заради качеството им на реализация от самия велик майстор и 7 експоната, свързани с личността на Ивет Гилбер – любим модел на автора. Всички литографски камъни са гравирани от самия Тулуз-Лотрек. Същите произведения присъстват в колекциите на най-големите музеи в света като Музей на модерното изкуство (MoMA), Ню Йорк, САЩ, Метрополитен музей на изкуството /Ню Йорк, САЩ/ Австралийска национална галерия /Канбера, Австралия/ Национален музей, Амстердам /Холандия/ и др.

Световноизвестният художник пост-импресионист, литограф и илюстратор в стил ар нуво Анри дьо Тулуз-Лотрек е популярен със своите изображения на френския градски живот от края на ХIХ век. Работейки в характерния си линеен стил, Лотрек често изобразява сцени от публични домове и кабарета, включително Мулен Руж, където има запазено място, след като създава серия от рекламни плакати за откриването на клуба през 1888 г. Лотрек е повлиян от художниците Едгар Дега и Едуар Мане, с които споделя силен интерес към наблюдението на социалната култура.

Анри Мари Реймон дьо Тулуз-Лотрек-Монфа (24 ноември 1864 – 9 септември 1901), известен също като Анри дьо Тулуз-Лотрек, е френски художник, график, карикатурист, плакатист и илюстратор, чието потапяне в пъстрия и театрален живот на Париж в края на 19-ти век му позволява да създаде колекция от примамливи, елегантни и провокативни изображения на модерния, понякога упадъчен, живот на онези времена. Тулуз-Лотрек е сред най-известните художници от периода на постимпресионизма, заедно със Сезан, Ван Гог и Гоген. /На търг през 2005 г. в аукционната къща Christie’s, La Blanchisseuse, неговата ранна картина на млада перачка, била продадена на търг за 22,4 милиона щатски долара /.

От детството си Анри дьо Тулуз-Лотрек страда от рядко вродено заболяване, което е продукт на близкородствени  бракове. Лошото здраве на Лотрек се усложнява от два инцидента, когато той си счупва и двата крака като млад тийнейджър. Докато е прикован на легло, Лотрек се насочва към рисуването и живописта – дейности, които обича – и така започва неговата необикновена артистична кариера.

На 19 октомври Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“ чества своя 20-годишен юбилей. В сдружението членуват съименници Димитровци, сред които бизнесмени и общественици. Всички с лични средства и усилия спомогнаха през тези години да спасят от разруха храмовия комплекс на Църквата „Свети Вмчк Димитър“ в Стария Пловдив,  оставен в забвение десетилетия. Реставрирана е църквата с иконостаса, възстановена е прицърковната сграда и аязмото на името на Светите мъченици  Кирик и Юлита, изградена е иконна галерия.    Днес светата обител посреща поклонници и туристи от цял свят. Членовете на сдружението поддържат живата българска ктиторска традиция и продължават да се грижат за подръжката на храма.

По повод юбилея сдружението съвместно с Пловдивската света митрополия организира специални събития. На 19 октомври от 17 ч. в Църквата „Свети Вмчк Димитър“   ще бъде отслужен молебен за здраве и панахида за починалите членове на сдружението. Същият ден от 18:30 ч. ще се състои тържествен концерт с участието на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Светлана Денова – сопран, Йордан Иванов – баритон и Стефан Хубенов – цигулка, Академичен камерен хор „Гаудеамус“ с художествен ръководител проф. д-р Весела Гелева и Академичен народен хор с диригент д-р Николай Гурбанов и музикален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

В навечерието на храмовия празник на 25 октомври от 18 ч. в Църквата „Свети Вмчк Димитър“ ще бъде отслужена Архиерейска празнична вечерня с петохлебие, а на 26 октомври сутринта Празничната света литургия ще завърши с раздаване на курбан, подготвен от членовете на Сдружение „Свети Димитър“.

Предишна СтатияОтново Пловдив е Сцена на кръстопът
Следваща СтатияИзложби през месец ноември в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име