Изложби през месец ноември в Пловдив

0
521

Изложбена зала „2019“ представя голямата юбилейна изложба „По пътя“ на известния живописец Николай Няголов. Тя има ретроспективен характер и включва негови произведения – живопис и рисунка, създавани в различни години през последните три десетилетия. Ще се видят както линеарни и декоративни композиции, така и експресивни живописни решения, като най-ранната творба датира от 1992 г.

Изкуствоведът и директор на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков пише за него:
„Да е прецизен и впечатляващ, да владее материала и да експериментира с подчертан естетически жест върху техниката и технологията на живописване, е част от артистичната философия и практика на художника Николай Няголов.
За да индивидуализира своите въображаеми абстрактни пейзажи, той вписва няколко ключови знака като луна, звезди, дърво, риба или спирали. За да създаде нова реалност, колажира натурни отломки, без да бъде изследовател на природата или бита. При него посочването на художествени взаимовръзки и изпращането на идейни послания става чрез заиграване с богатството на формата, проблемите на разнородната фактура и възможностите на цветовите гами…“
Николай Няголов е роден на 2 ноември 1963 г. в Ловеч. През 1982 г. завършва ССХУ за приложни изкуства в Троян, специалност Керамика. През 1988 г. се дипломира в специалност Графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Мотко Бумов.
Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници.
Николай Няголов има десетки самостоятелни изяви в България, САЩ и Германия. Участва в международни изложби и съвместни проекти, по-важни от които са:
„Мир между пространствата“, Виена; „Съвременно българско изкуство“, Белмонт, САЩ; „Български художници“, о-в Св.Ахил, Гърция; Триенале на творби върху хартия, Тайпе; „Балканска среща“, Охрид; „Българско изкуство“, Магдебург; „В търсене на отражението си“, Пловдив; „Културен мост Германия – България“, Берлин и други.
Негови творби са притежание на меценати от България, Великобритания, Германия, САЩ, а също и на няколко музея на изобразителното изкуство в България и чужбина.
От 1989 г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Изложбата на Николай Няголов ще продължи до 26 ноември 2023 г.

Галерия „Артистика“ представя скулптурната изложба на Борис Сариков .

Творбите, които представи Борис Сариков, са неповторими и изразителни. Причината е тяхната уникалност като съчетание от различни стилове, техники и материали.

Борис Сариков е съвременен български скулптор и е роден през 1958 г. в България. Фигурите на Сариков изобразяват двойствеността на човека, улавяйки в метал една неустановеност, която поставя под въпрос крехкостта и нестабилността на нашата привидно надеждна реалност.
В своите скулптури той използва камък, дърво, глина, гипс и восък, както и други средства като чекане, монетосечене и инвестиционно леене на бронз, за да съчетае техники от античността през Ренесанса до модерното и съвременното изкуство. Началото на 90-те год. започва усилено да изучава едно мистериозно изкуство – тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като „Chasing & Reposes“. През 2007 г. заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му.

Негови творби са излагани в музея Rourke Art Museum в Мурхед, Минесота; галерията Downtown Art Gallery във Фарго, Северна Дакота; и галерията Royal St. Art Gallery в Аспен, Колорадо, САЩ. Сариков получава награда за най-добра скулптура в галерия „Муза“ от Longmont Art Coalition в Лонгмонт, Колорадо, САЩ. Негови творби са притежание на белгийското кралско семейство и на частни колекционери от Париж, Ню Йорк, Цюрих, Мюнхен и Осака.

За четвърти път галерия „Сигна“ представя „Отвъд реалността“ – самостоятелна експозиция от творби на известния и обичан пловдивски художник Петър Величков.

Той е роден на 24 януари 1974 г. в града под тепетата. През 1997 г. завършва специалност „Графика” във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.
В началото работи на свободна практика в областта на изящните изкуства, 3D анимацията и графичния дизайн.
От 1999 г. до 2012 г. живее и твори в САЩ. Връщайки се в родината започва работа като специалист „Дигитални изкуства“ в Киноцентър Бояна, където е и в момента.
Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови творби са притежание на Община Пловдив, Медицински университет – гр. Пловдив, УНСС – гр. София и частни колекции в България, Гърция, САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия и Япония.
Роден в град наситен с история, той носи генетично в себе си влечението към древното и мистичното. Запленен от културното наследство на траките, скитите, келтите др., умело вплита в платната си детайли от археологически находки, хералдически символи и митологични образи, използвайки специфична техника, съчетаваща живопис с различна цветова наситеност и ювелирен релеф.
Възползвайки се от технологиите на съвременното изкуство, живописецът създава естетически издържани композиции, не само въвеждащи ни в миналото, но и прокарващи мост за преливането му към бъдещето с ценните внушения и послания, които носят.
В настоящата изложба художникът се представя с 16 авторски платна в характерния му стил, но уверява, че ще има и изненади.

Галерия „Лабиринт“ има честта да ни покани на самостоятелната изложба на Станимир Видев. Неговото име отдавна е легенда в града под тепетата, а майсторството му – признато и отвъд границите на България.От 09 ноември до 23 ноември в уютния лабиринт от стаи ще можете да видите най-новите платна и рисунки на големия художник.

Спазвайки добрата традиция, галерия „Arsenal of Art“ в Пловдив представи новата изложба с илюстрации на художника Борис Стоилов – ,,Имало едно време…“.

Гостите ще могат да се насладят на вълшебни илюстрации от приказната колекция на „Изток-Запад“. Ще бъдат изложени разкошните изображения, поместени в „Египетски приказки“, ,,Индийски приказки“ и ,,Китайски приказки“. Ще имаме възможност да видим и рисунки, които не са включени в книгите – скици и ескизи, и да научим повече за творческия процес. Едно е сигурно: пъстри истории от Египет, Индия и Китай ще оживеят пред очите ни. Заповядайте, ще бъде приказно за малки и големи!

Вихра Григорова откри нова самостоятелна изложба в Бизнес хотел. С тази експозиция художничката отбелязва своята юбилейна година и кани своите приятели и почитатели да се насладят на красивите пейзажи.

Фотографската изложба „Мехури, издишване“ на Нели Гаврилова, беше показана в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град, до 29 ноември.„Художественият експеримент „Мехури, издишване“, проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишания от тях въздух. Сливането на въздуха и водата създават странни приказни сюжети, една сюрреална бълбукаща феерия от цветни мехури в която всичко е непредсказуемо. Именно тук, в това нетипично и ограничено от мен пространство, действието за секунди достига кулминация . Реакциите са неочаквани и непредсказуеми. Някои от участниците реагират стоически с ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на детските илюзии …. Други, издишвайки, се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме.
Издишаният облак въздушни мехури е изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение, или с невъзможни битки и посредствена умора. Инсценирана реалност, в която човешката същност има възможност да се докосне за миг до осъзнаването колко би струвало да бъдеш свободен. Макар и в друг свят…“ Нели Гаврилова. Откриване – 10 ноември от 18.00 часа.

Вече по традиция Дружеството на пловдивските художници представя през ноември творци с кръгли и юбилейни годишнини в сборната изложба „5/6/7“ с куратор Костадин Отонов. Тя се откри на 10 ноември в галерия „Капана“ и ще може да бъде видяна до 28 ноември.

Най-младият сред единадесетте рожденици е графикът Панайот Панайотов (50). Шестото си десетилетие са закръглили графиците Крикор Касапян и Мъгърдич Касапян, реставраторката Елена Кантарева – Дечева, която ще покаже проекти на църковна живопис, скулпторът Светлозар Чавдаров, живописците Николай Няголов и Стоян Куцев, графичните дизайнери Мариана Станкова и Георги Станков. Възрастово ги изпреварва Вихра Григорова (живопис), а организаторът на изложбата – графичният дизайнер Костадин Отонов отбелязва 75-годишен юбилей.
Числата в заглавието „5/6/7“ трябва да се разчитат като етапни в артистичния път на художниците, които ще зарадват пловдивската публика с една прекрасна сборна експозиция.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от нейния Културен календар за 2023 г. Входът е свободен.

Известният художник от Варна Христо Христов зарадва пловдивските си приятели и почитатели с чудесна самостоятелна изложба скулптура и живопис в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“.

Гостуването на артиста е и по повод неговия 60-ти рожден ден. Богатото му творчество беше представено от варненската галеристка (галерия „Папийон“) Виктория Митева. „Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му, и силна енергия, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му. Основното, от което се вълнува авторът, е фигурата и нейното послание като философия, история, която е умело загатната в стилизирания образ и характерната му плетеница от релефи.“ Изложбата може да бъде видяна до 23 ноември.

В галерия „Възраждане“ можете да видите изложба живопис „С приятели по пътя“ на Нейко Нейков.
Изложбата е по повод 80 годишния юбилей на известния сценограф.
Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията през следващите три седмици – до 20 ноември.

„Изложбата на Нейко Нейков е юбилейна – скоро той навършва 80 години.
Той е известен сценограф, но и художник.
Картините от експозицията са сюжетни. Там е закодирано миналото и настоящето на художника. Там са неговите приятели, неговите спомени. В случая, живописта помага за цветовете на паметта, за по-ярка случваемост в картините. Там са кодовете на един достоен човек и артист.“ Краси Алексиева.
Нейко Нейков е роден на 27 октомври 1943 в Пловдив. Образование:
1971 Магистър, специалност „Сценография” при проф. Г. Каракашев и проф. Г. Иванов, Национална художествена академия, София. Професионална кариера: 1971– 2007 Художник-сценограф, осъществил постановки в почти всички театри на България
Художник на театрите в Сливен, Русе, Силистра, , Кърджали, Пловдив, Централен куклен театър, Сатиричен театър – София. Работил е в творчески тандеми с най-големите български театрални режисьори – Слави Шкаров, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Любомир Дековски, Николай Ламбрев, Стоян Камбарев, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, Димитър Стоянов – Нов, Гриша Островски, Кръстьо Мирски, Анастас Михайлов, Димитрина Гюрова и много други, – както и с режисьори от други страни, сред които Бранко Плеша.
Автор на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия.

На празника на Народните будители, 1 ноември, в галерия „Аспект“ беше открита самостоятелна изложба на известния пловдивски художник Ангел Гешев. Обединени под мотото „В мен…“, в експозицията са представени тридесетина нови творби, които пловдивчани ще видят за пръв път. Разнообразни по формат, картините са изработени със смесена техника – живопис, графика, колажи, като някои са върху платно, други върху фазер или върху каширан картон, а богатството на техники, композиции и цветове е категорично доказателство за майсторство и творческа мощ.

Настоящата изложба на Ангел Гешев е много лична като мисъл и преживяване: „Нещата, които са в мен и които произлизат от мен – това съм се опитал да внуша. Търсенията, борбата с платното, с цвета; мислите, които се опитвам да предам – всичко това съм аз, всичко е в мен и всичко е от мен, затова нарекох изложбата си „В мен…“, едно загатване, но и обобщаване на творческия процес.“ В експозицията присъстват картини от цикъла „Скални рисунки“, впечатлява и се откроява серията от шест големи хоризонтален формат творби „Небесни кораби“, която най-добре характеризира стилистиката на цялата колекция, а с подкрепата от по-малки по размер платна, затвърждават категоричността и силата на творбите. Друг акцент в изложбата е показването за пръв път пред публика на „книгите“ на Ангел Гешев. Използвайки части от стари, над двеста годишни дървета, той оформя „нещо като книга, нещо като икона“, в чиято вътрешност са вградени платна, каширани върху дървото и изрисувани с типичната негова смесена техника. Интригата тук е, че закупувайки такава „книга“, художникът се ангажира да добави за клиента лични глаголически символи, превръщайки я в негова персонална преносима икона.
Изложбата е на разположение в галерията до 21 ноември.

Предишна СтатияИзложби и събития през октомври
Следваща СтатияРезултати VI-ти „Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов” 2023 г.
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име