Изложби, които си струва да бъдат видени (галерия)

0
2199
Картина на Илиана Манукова

Илиана Манукова представи най-новата си експозиция от живописни платна в галерия „Аспект“.  Мотото на изложбата е „Лица“ и сякаш представя една идея, която вплита в едно и паметта за вечното, и осезанието за нетрайното, подвластното на времето, изтласкано в най-далечните кътчета на подсъзнанието. Лицата на Илиана поемат в различни посоки и разказват различни истории. Тук има и иронични игри на Любовта, на Тъгата също. По своята изчистена естетика, метафори и внушения, картините на Илиана до някъде ми напомнят на платната на Джорджо де Кирико

Ето какво споделя за изложбата си и самата художничка „Живописта е странно място, тук се срещат дух и материя и срещата им е свиреп сблъсък или нежна прегръдка. Как да отговоря на извечния въпрос кое е първично, когато поривът на духа ражда материален резултат, който от своя страна събужда чувства, преживявания? Картината винаги е обект и субект едновременно, тя е процесът на визуализация на емоциите. Този процес съществува преди и след мен – след ателието, след изложбата…“

Живописта на Манукова има много планове, тя е многосмислова, подчертава изкуствоведът Димитър Грозданов. Отличителни в нейната многоплановост са три основни аспекта. Първият е пластическият. Илиана изгражда картината като образ от различни съставки, всяка от които е обособена, а едновременно с това всички преминават една в друга до единство. Вторият аспект е колоритният. Тук авторката варира от хармонията до контраста. Системата е овладяна и винаги се търси самостойност, във всяка от картините.  Третият аспект е разказът. В тази посока художничката използва типажа, ракурса и композицията, които са четивни и по своему енигматични. Така например Илиана има свои герои, движения и конфликти .Тук особена е ролята на рисунката, която дисциплинира цветовите енергии“. Изложбата на Илиана Манукова може да бъде видяна в галерия „Аспект“ до 27 февруари 2018 г.

Авторската изложба на адвоката и пътешественик Анна Йорданова, която беше открита в галерия Сигна, показва фотографии от градове и места в Мароко, където тя е живяла и работила известно време. Експозицията, която е под егидата на Посолството на Мароко в България, събира прекрасни африкански изгледи и показва различни културни пластове, за да може зрителят максимално да усети магнетичната атмосфера на мястото. В площа на гаерията можете да се насладите и на изделията на традиционни марокански занаятчии. Тук може да се досокнете до сътворени от предците, грижливо пазените през вековете традиции, изкуства и занаяти на Мароко, марокански сладкарски изделия, бижута, шалове, чанти от прословутата фина кожа „марокен“, кръгли плата, чайници, джезвета, кутии за чай, захарници и свещници, традиционни носии (джелаби, кафтани) и предмети за украса.

Предстои още една инициатива, която ще ни докосне до традициите на държава, с богато културно наследство.  На 10 февруари от 19.00 часа в Културен център Тракарт,  Културно представителство на Иран организира концерт с иранска традиционна музика по случай Националния празник на ИР Иран.  В Пловдив ще пристигнат музиканти изпълнители на традиционна персийска музика, посланици на културата на една от най-древните цивилизации в света. Те ще представят за българската персийската фолклорна музика, демонстрирайки звученето на различни традиционни струнни, духови и ударни инструменти. Концертът ще се състои в Камерна зала „Тракарт“, а входът е свободен.

Все още имате възможност да видите и възхитителната изложба с илюстрации за книгата „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“  на Борис Стоилов, която е подредена в галерия „Арсенал оф Арт“ в квартал Капана. Според мен, никога щурите авантюри на аристократът с наперен дух не са били толкова разпалващи въображението, както в илюстрациите на Стоилов. Находчивите образи са свежи, малко разюздани, пълни с много хумор и самоирония, а духът на викторианската епоха, който неизменно присъства в изображенията,  придава ретро привкус и носталгия.

На 13 февруари, от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще бъде открита изложба керамика и скулптура „Неразказани приказки“ на Маргарита Иванова и Спас Киричев. Ето как представя изложбата Краси Алексиева  „Третата изложба на тандема Иванова-Киричев в галерия Възраждане отново е повод за светли чувства, удивление и постигане на празник. Този път двамата творци се обединяват около темата за коня, сам по себе си символ от векове за векове.  Авторите са претърсили отново всички митове, подтекстове, легенди. Те търсят съвършенството, свободата, очарованието и метафизичната същност на животното. Опитват се материалите, с които боравят, да не ограничават идеите и замислите им, а напротив – да им дават основа за онова, което не може да се разкаже, но може да се изобрази. Изложбата е богата на естетско вдъхновение и на много красота и очарование и ще продължи до 05.03.2018 г.

Все още имате възможност да видите прекрасната изложба „Отнесени от вихъра“ на Елисавета Ангелова, която гостува на галерия „Възраждане“ до 12 февруари.   Съчетанието на приказни елементи и знаци, фантастични приумици, емоционални живописни възклицания с небесната чистота на човешките лица, прави авторката знакова, ясно различима и многообещаваща величина. Най-хубавото в картините ѝ е чистотата на замисъла и изображенията, непосредствеността на духовното, авторско влагане в творбите.  Картините на Елисавета са класически разказ на наивизма.

Предишна СтатияНОМИНАЦИИ ИКАР 2018
Следваща СтатияГалерия 28 открива сезона на изложбите
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име