Изложби събират на едно място хора с различни творчески търсения (галерия, интервю със Снежана Фурнаджиева)

0
1850

Дружеството на пловдивските художници отбелязва летния сезон с камерна обща изложба в залата на Културен център Радио Пловдив.

Пъстрата експозиция е събрала платната на Александър Димитров, Венета Маринова, Снежана Фурнаджиева, Галина Христова, Ели Станчева, Данчо Григоров, Михаела Иванова, Мустафа Хайкър, Осман Юсеинов, Полина Тодорова и Христо Жеков.

Изложбата впечатлява с разнообразни стилове и послания. Абстрактната творба „Зазоряване“ на Осман Юсеинов рязко контрастира с платното „Всеотдаване“ на Мустафа Хайкър. Снежана Фурнаджиева се представя с картината „Пътят“, която сякаш отново задава въпроса за нашата духовност чрез обърканите човечета, които се лутат и търсят пътят към Божията майка. Александър Димитров с типичния си романтичен стил е разказал една прекрасна любовна история, а Венета Маринова представя своята гледна точка към състоянията на материята. Данчо Григоров  е провокативен в платното озаглавено „Хармоничен дисбаланс“, а Михаела Иванова и Полина Тодорова са споделили вълнението си пред красотата на природата. Младата Галина Христова, която съвсем наскоро показа своята самостоятелна изложба, участва с картината си „Вечност“, нарисувана след силните преживявания от пребиваването й в Индия. Тазгодишният носител на Наградата Пловдив Ели Станчева се представя с платното „Вихрушка“, а Христо Жеков с „Композиционна игра“.

В галерия „Резонанс“ е експонирана изложбата на випуск 1995 на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Бившите съученици се  срещнат за първи път на творческата сцена след 20 години със свои произведения в различни художествени сфери и разнообразни жанрове. Част от авторите живеят и работят в чужбина – САЩ, Великобритания и Полша, а други се развиват професионално в България.

Снимки: Димитър Добрев
Снимки: Димитър Добрев

Една от участничките в изложбата, която от години живее и твори в Унгария е Женя Бозукова, дъщеря на председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Тя се представя с изключително интересния диптих „Писма I“ и „Писма II“. Всяка една част от творбата представлява писмо до нейните съученици, а всяко едно писмо е своеобразно духовно послание, свързване на духа с материята. В писмото е запечатан образът и отношението, с които всеки един от съучениците на Женя е останал в съзнанието й.11222026_1612283435680087_4442916598529657644_o „Тя е направила тези картини специално за изложбата и е много щастлива, но същевременно и тъжна, че не може да присъства лично тук“, казва Снежана Фурнаджиева.

Интервюто на Нели Бистрашка, в което Снежана Фурнаджиева представя творбите на Женя Бозукова, можете да чуете в прикачения звуков файл:

В залата на Дружеството на пловдивските художници е експонирана и изложбата на дипломантите от АМТИИ. Младите хора показват своето модерно, креативно мислене и разнообразни интерпретации на света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име