Хиляди свещи отново ще озарят Античния театър

0
1494

Хиляди свещи ще озарят Античния театър тази вечер. Това ще се случи на операта „Аида“ с която по традиция ще  бъде закрит фестивалът Opera Open. Миналогодишното представление на „Аида“с участието на сопраното Хуи Хе пожъна огромен успех и буквално превърна Античния в Арена Ди Верона с трепкащите светлини на свещичките, които запалиха зрителите. Организаторите призовават гостите отново да донесат удобни за държане свещи, за да превърнат вечерта в истински празник на оперното изкуство.

И тази година финалният спектакъл ще бъде под диригентската палка на световно известния маестро Жан Ангелов, който от две години подпомага каузата за възраждане на пловдивския фестивал с личните си контакти. До 1981 година маестро Жан Ангелов е бил главен диригент на Пловдивска опера, след което заема ръководни постове в Швейцария, Монте Карло, Бон и Лайпциг. Оценен е високо като един от най-добрите познавачи и интерпретатори на Италианската опера и на музиката на Вагнер. През миналата година той беше артистичен директор на оперния фестивал и освен „Аида“ с Хуи Хе, дирижира концерта с участието на великия бас Паата Бурчуладзе и „Полетът на Валкюрите” с една от най-добрите вагнерови изпълнителки Елизабет Стрид.

В оперния фестивал и сега има сериозно звездно участие. Специално за спектакъла довечера, в Пловдив вече пристигна звездата на Арена ди Верона, венецуелката Ана Лукреция Гарсия, която ще се превъплъти в ролята на Амнерис. След Гена Димитрова, Ана Гарсия е една от малкото оперни прими, които с еднаква лекота се изявяват и в ролята на Аида. Според музиколозите е необходим голям диапазон, за да могат да изпълняват и сопрановата партия на Аида и мецосопрановата на Амнерис.

Ролята на Етиопската принцеса Аида е поверена на солистката на Пловдивска опера Таня Иванова, а като Радамес ще видим тенорът Ивайло Михайлов, който бе аплодиран от над 2500 зрители като Дон Хосе в премиерата на „Кармен” през юни. Останалите централни роли са поверени на Пламен Кумпиков, Александър Носиков и Нико Исаков. Постановката е дело на директора на Пловдивска опера доц. Нина Найденова, художник на декора е Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова. Хореограф е Алида Бонева, а на сцената се включват и ученици от балетните класове на Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив.

Представлението на „Аида“ е тази вечер от 21 часа на сцената на Античния театър. Не пропускайте да му се насладите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име