Изложби в началото на декември

0
541

Галерия „Мария Луиза“ ви кани на изложбата „Образи от Княжество България“ с участието на Божидар Тонев, Валентин Узунов, Йордан Нарлиев, Николай Добрев и Христо Христов.

За разлика от традиционните шопинг турове, този на Христо не е с цел добиване на вещи на промоция, а подкрепя духовното и благотворителността. За Черния си петък авторът пуска на търг “Черната рисунка” от последната си изложба, а сумата, събрана след наддаването ще подари на Дома за деца, лишени от родителска грижа “Мария Луиза” в Пловдив по повод предстоящите коледни празници. “Не съм като магазините – първо да вдигна цените, а после да ги намаля с 5, 20 или 50%. Моята изненада е 100%”, шегува се Христо с името на изложбата си “Black Friray + 100% SURPRISE”. Иронията му е провокирана от скорошна случка с голям бизнесмен, поискал да купи рисунката. “Започна да прави сложни калкулации на цената, която е 1200 лева, но така и не се решаваше на “крупната” сделка. Попита ме: “Ти инвестиция ли си?”, разказва през смях художникът. В същото време си спомня как шеф в музея на “Филип”, отговарящ за реставрацията на Вермеер, му задал въпроса: “Ице, в България разбраха ли колко струваш?”. И сам отговаря: “Ако не са разбрали, ще разберат!” Категоричен е обаче, че дори на Черен петък, най-комерсиалното време от годината, може да се прави добро. Търгът ще е част от поредната му изложба, която се открива на 5 декември в ателието му на ул. “Опълченска” 1 в Пловдив. Наддаването за “Черната рисунка” ще продължи от 15 до 20 часа и е с начална цена 1200 лева. Картините в експозицията са 13 на брой, а специално за откриването от Нидерландия пристига неговата муза и артмениджър Джей Хауари. “Черния петък свързвам с Джей Джей. При нас цветовете са два – черно и бяло. Нарисувах й преди време черна картина, наречена “Любов”. И се чудех как да я накарам да се върне при мен за празниците”, казва Христо, като ни кани да станем зрители на истинската илюзия за магията, наречена изкуство. “Какво е изкуството, ако не един Черен петък, в който всеки иска да улучи най-добрата за него илюзия?! Разбира се, ако може – на промоция. Но в истинското изкуство промоциите се плащат двойно, ако си истински художник”, убеден е той. Информация на вестник „Марица“.

Галерия „Aeterna“ представя една великолепна изложба на Яна Костадинова. Яна ни разказва една лична история в цветове. Историята на лозата, която дава живот, ражда истината и вдъхновява художника. История за изрязаните Царски лозови клонки, които Яна събира и съживява със силни, ярки цветове, различни структури и техники. Картините разказват. Със сложни цветови комбинации или в монохромни палитри. А лозата се стели през платното към проникновението, растежа, живота.

Традиционната Годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници се откри на 5 декември в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32. Тя е отворена за участието на всеки от членовете на дружеството, който твори в областите живопис, графика, скулптура и N форми. Малко преди официалното откриването петчленно жури определи тазгодишните носители на наградите на ДПХ в съответния раздел, както и приза за млад автор. А един от художниците ще бъде отличен с Наградата на Кмета на Пловдив, както това се случва вече 12 години подред. Призьорите бяха поздравени от новоизбрания председател на ДПХ Лидия Симеонова.
Изложбата е с вход свободен и ще може да се разгледа до 31 декември. Тя се финансира от община Пловдив и е част от нейния Културен календар.

Галерия „Дяков“ представя Владимир Чукич. Той рисува, както диша, свири джаз, много пътува, чете, знае. Любопитството му към света не секва и го виждаме в творбите му- майсторски графики и живописни работи- неподражаемо витални.
След десетки самостоятелни изложби и участия в представителни за българското изкуство общи експозиции, публиката и специалистите му се отблагодаряват с любов, уважение и награди: Първа награда на Биенале на графиката – Варна 1987, Ателиетата Сите ДезАр в Париж 1992, Награда за графика на Банка Алианц 2008, Гран При от Международната изложба на графиката0 Минск 2009, Голямата награда за графика „Приятели на морето“- 2016, двукратен носител на Годишната награда на Галерия „Дяков“- 2010 и 2022.
Тази година за поредната си изложба в Галерия „Дяков е подготвил три голямоформатни графични творби и много живописни работи малък формат.
Изложбата се открива на 07 декември от 17.00 часа и може да бъде видяна на живо във всички не празнични дни до Рождество Христово или да проследите тук, и през месеците януари и февруари на 2024 г.

Галерия Артистика има удоволствието да ви покани да отпразнуваме 80-годишния юбилей на приказния творец Сули Сеферов с изложба на автора и негови приятели – Тодор Тодоров, Евгений Кузманов и поетесата Кети Бозукова. Откриването на изложбата ще бъде на 08 декември от 18.00 ч.
Името на Сули Сеферов започва да се разчува още от първите години на самостоятелната му кариера като художник. И до днес често цитира и следва сакралната фраза на своя учител проф. Илия Петров, че човек трябва „да уважава занаята“.Точно това прави той! Приказната живопис, който Сули създава показва отношението му към изкуството и неговата душевност.

Роден е на 8 декември 1943 година в гр. София. Родителите му са кореняци софиянци. Завършил Художествена Академия в София през 1969 година, в класа на проф. Илия Петров, специалност живопис. През 1972 специализира за една година в Москва в „Суриковската художествена академия“. Участвал във всички общи Национални изложби и в много български представяния в чужбина: Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия и други страни. Негови творби са притежание на Националната Художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия „Лудвиг“ в Кьолн, почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. Носител на много Български и чужди награди и отличия.

Но където и да е пътувал по света, Сули Сеферов признава, че винаги се е чувствал балканец. Неговата привързаност към родната земя и към обикновения човек проличават и в изящните му творби. С един щрих, той може да изрази душевно състояние. Творбите му са парадигма на доброто и стават убежище за душата. В този ред на мисли, професор Ивайло Знеполски споделя: ,,Твоите картини, рисувани с рядка за нашето съвремие чувствителност припомнят на всички нас общите ни човешки корени и пречистено, като послание, ни възвръщат упованието в непреходните ценности.“
Заповядайте да отпразнуваме заедно този празник на изкуството. Галерия Артистика ви кани на откриването на изложбата на 8 декември от 18.00 ч. до 20.00 ч. – гр. Пловдив, ул. ,,Авксентий Велешки“ № 9 (вход от ул. ,,Драган Цанков“).

Галерия „Сигна“ представя живописната изложба на Христо Николов. Откриването на изложбата е насрочено за 08 декември от 18.00 часа.

Христо Николов e роден на 19 ноември 1945 г. в пловдивското село Сухозем. През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, които и до днес го обсипват с благодарност и най-топли чувства.
Член е на СБХ. От 1996 до 1999 г. е Председател на Дружеството на пловдивските художници.
Има над 18 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни експозиции – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др. Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.
Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис – колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер.
Отзивите на изкуствоведите и на колегите му художници за творчеството му са твърде ласкави. Христо Стефанов казва: „В картините му има изключително много живопис – пловдивска школа! Абстракция, но за мен е вътрешно усещане за живота. Неговите картини са преживяване, нежност, чувствителност, предадени по чисто пластичен език! Това е едно от упованията ми, че живописта не е изчезнала!“
Светла Москова пише: „Художникът наблюдава природата и трансформира богатата палитра на българските сезони по начин, който завладява вниманието, кара посетителя на изложбата да се чувства комфортно, да търси смисъла на всяка творба, да открива своите сънища в нея.“
Настоящата изложба включва абстрактни и по-малко абстрактни творби, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но всъщност те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално?
„Аз започнах творческия си път с фигурални композиции“, споделя Христо Николов. „След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание. Изкуството и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете. Дано съм успял!“

Градската Художествена Галерия на ул. „Княз Александър I-ви“ 15 представя една изложба, вдъхновена от природата. Експозицията „Икебана в картини“ ще бъде открита на 08 декември от 18.00 часа. Картините са модерно развитие на изкуството икебана, което тепърва набира популярност в Япония и по света. Това е едно устойчиво и природосъобразно изкуство, чрез което можете да внесете по уникален начин природата в дома или офиса. Използват се предимно растителни материали, за да се създадат 3D композиции под формата на картини, според философията на икебана. Такава изложба се прави за първи път в България. Икебана е японско изкуство, което ни вдъхновява да творим и да изразяваме уникалната си същност чрез красотата на природата. Посетителите на изложбите на Miracle Ikebana ги описват като „разходка в красотата“, „красиво, интересно, свежо, създаващо настроение“, „много красиво и успокояващо“, „спиращи дъха композиции“, „празник за сетивата“, „цветно вдъхновение“. Тези емоции ще изживеят отново посетителите на изложбата в Пловдив.

Творците в изложбата са Мирослава Иванова с японско име Hosen, икебана артист и лицензиран преподавател в школата Sogetsu Токио и нейни ученици. Мирослава Иванова се занимава активно с изкуството икебана от 11 години. След като преминава през сериозно обучение към школата Согецу, тя става лицензиран преподавател по икебана с лично име Хосен. През 2018г. продължава обучението си в Токио при мастър инструктор в централата на Согецу – Ейко Сумура сенсей. Тя е основател на Miracle Ikebana и провежда работилници за деца и възрастни и курсове по икебана, и прави и цветни декорации за събития.

Официално откриване на изложбата – 8 декември от 18:00ч., а творбите ще можете да разгледате до 31 декември. Работилница по икебана – 17 декември от 15:00ч до 17:00ч. Ще можете да направите вашата първа икебана. Местата за работилницата са ограничени и e необходимо предварително записване. Вход с билети.

Художниците от Пловдив и областта ще се срещнат с Дядо Коледа и Снежанка на 8 декември в 18 часа. По традиция тази вълнуваща среща се устройва в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на Градската художествена галерия (ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град). Артистите ще покажат на добрия старец какво са нарисували и изваяли през отиващата си 2023 г.

На 09 декември галерия U P.A.R.K. ще отбележи своята петнадесета годишнина с обща художествена изложба на автори, гостували през годините в пространството. Откриването е насрочено за 19.30 часа.

В навечерието на светлите Коледни празници в галерия „Аспект“ своята трета самостоятелна изложба представя младата пловдивска художничка Ваня Итинова. След като първите ѝ изяви предизвикаха голям отзвук и получиха много положителни оценки, тя активно се готви през цялата изминала година и сега имаме удоволствието да представим новите ѝ картини, обединени в цикъла „Симбиоза“.
Експозицията съдържа 22 творби, предимно средни по формат, обединени под едно мото и около една идея. „Темата, която разработвам в тази изложба, е връзката между човека и природата, по-скоро околната среда и в частност града, като място за живот.“ – споделя Ваня. Повечето картини са градски пейзажи, поднесени по специфичния неин начин и с характерните ѝ изразни средства – ярък цветен колорит, интригуваща композиция, вмъкване на релефи и колажни елементи, умело преплитане на абстрактно и конкретно. Неизбежно се забелязват типичните пловдивски силуети, тепетата, характерните калкани и покриви, но конкретиката свършва до тук, нататък е приказна реалност. Къщите са преплетени една в друга, скрити са под ярък цветен купол или пък излизат от земна пукнатина, която се е отворила така, сякаш разцъфва цвете и разкрива постепенно цялата си прелест. Впечатлението е колкото красиво, толкова и тревожно – дали човекът е в хармония със своята среда или едното взима превес над другото? Дали ценим и успяваме да опазим това, което са сътворили предците ни, и дали красивите силуети на старите градски къщи, изпълнени с толкова история и атмосфера, ще продължават да радват и идващите след нас или рушим заобикалящата ни красота така както унищожаваме природата? Все въпроси с трудни отговори, но поне в картините на Ваня красотата е жива и ни кара да мечтаем, а какво друго да искаме по Коледа!
Изложбата се открива на 12 декември, вторник, между 17.00 и 19.00 часа и ще остани на разположение на публиката до 10 януари.

На 12 декември от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ ви кани на Коледна изложба живопис „ Времепространства “ на Мариана Калъчева.

Художничката живее в САЩ и чиито творби могат да бъдат намерени на множество частни, градски и корпоративни колекции от Калифорния, Ню Йорк и Маями в Съединени Щати, до Монако, Франция, Испания, Австрия, Тайван, Португалия, Италия, България, Белгия и Турция.

„Мариана, която от години живее, твори и показва изкуството си по света, най-накрая е в галерията, от която тръгна пътят ѝ. Прекрасна рисувачка, художничката ни отнася в приказно илюзорния свят на своите картини, за да осмислим, именно, приказките в твърде закоравелия ни реалистичен живот. Красотата, поезията, мечтанието, ще ни накарат да се повдигнем на пръсти и да усетим копнежа в сърцата си!“  Краси Алексиева.  Творбите ще можете да разгледате до 12 януари 2024 г.

Галерия „Лабиринт“ ще изпрати 2023 година със самостоятелна изложба живопис на Кирил Иванов – представител на новото поколение пловдивски художници с изявен личен почерк. Предстоящата изложба, която ще бъде открита на 12 декември от 18.00 часа, е плод на поривите на художника за временно бягство от градската суета, нуждата от уединение сред природата, възвръщането към простотата и уюта на бита в своята къща на село.

Кирил Иванов е роден през 1980 г. в гр. Пловдив. Завършва местното „СХУ за сценични кадри“, специалност „Театрална живопис и бутафория“. Продължава своето творческо развитие в магистърските програми „Живопис“ и „Църковна живопис“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Автор е на над 10 самостоятелни изложби, взема участие и в редица колективни и съвместни такива. Доказал се артист, удостоен с Награда за млад автор на ДПХ – Пловдив (2017), Първа награда от Пленер – Пловдив (2011) и Награда на Фондация „Атанас Кръстев – Начо Културата“ (2005). Неговите платна могат да бъдат стойностен акцент в дома, както и чест за всяка колекция.

Предишна СтатияПредстоят интересни изложби в Пловдив
Следваща СтатияДионисиево шествие възвестява началото на ВИНАРИЯ 2024
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име