Предстоят интересни изложби в Пловдив

0
374

Отбелязваме 127 години от рождението на художника Цанко Лавренов (1896 – 1978) – емблематичен за Пловдив и българското изобразително изкуство артист. Александър – Стефан (каквото е кръщелното му име) получава солидно образование във Френския католически колеж „Свети Августин“ в родния си Пловдив. Още твърде млад е решен да се занимава с изкуство. През 1921 и 1922 г. посещава уроци по рисуване във Виена. В австрийската столица се среща с модерното европейско изкуство. Постепенно изгражда свой собствен ярък стил, основан на иконописната техника. Първата му важна изява е през 1923 г., когато участва в изложба в Пловдив с 8 свои картини. В следващите години пътешества в Италия, среща се с папа Пий IX. Пътува из Гърция, прекарва няколко месеца в Света гора на Атон. Натрупаните впечатления силно повлияват на творчеството му. Като член на Дружество „Родно изкуство“ Цанко Лавренов създава творби, отличаващи се с приемственост в традицията на българската възрожденска живопис, с подчертан интерес към пейзажа и старинната ни архитектура. Рисува често Стария Пловдив, манастирите от атонската Света гора, от Рила и Родопите. Лавренов пише и текстове за други художници, а за своя творчески път разказва в книгата си „По стръмната пътека“ (1968). Той умира на 18.10.1978г. в София. Днес неговото име носи Националната художествена гимназия в Пловдив. През 2001 година на втория етаж във възстановената къща на възрожденския търговец Крикор Месробович в Стария град е устроена постоянна експозиция на Цанко Лавренов, в която са изложени 55 от неговите въздействащи картини. Посетителите са добре дошли от понеделник до петък от 09:30 до 18:00 часа, както и в събота от 10:00 до 18:00 часа.

На 28 ноември от 18.30 часа Арт клуб и Галерия „САВОВ“ отбелязва 100 годишнината от рождението на големия български художник проф. Петър Чуховски с откриването на юбилейна изложба с негови графики и рисунки.Петър Чуховски е роден на 31,12,1922г. в село Хотница, Великотърновско. Завършва Художествена академия -­ София, Графика и илюстрация при проф. Илия Бешков, 1952. Преподавател в Художествената академия, асистент на проф. Илия Бешков по графика, илюстрация, оформление на книги, рисуване, композиция. Преподавател по перспектива от 1952 в НХА, професор. Участва в редица изложби у нас и в чужбина. Има 6 самостоятелни изложби. Автор на над 20 книги по проблеми на изобразителното изкуство, монографии за художници и др. Книги: „Иван Кьосев“, 1971; „Рисунката“, 1976; „Бойчо Григоров“, 1976; „Петър Чуклев“, 1977; „Никола Мирчев“, 1978; „Михаил Петков“, 1978; „Илия Бешков 1901-1958 Избрани творби“, 1981; „Съвременно българско изобразително изкуство – живопис, графика, скулптура“, в съавторство със Светлин Русев, 1982; „Лиляна Русева“, 1985 и др. Умира в София през 1995 г.

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“.
Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът разказва приказни сюжети в своята изложба рисунки. Чрез сложни фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прекрасните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни пренасят в друг свят, в друго измерение, където радостта от живеенето е начин на съществуване и където често ни се иска да бъдем и самите ние. Работите представляват цветни рисунки, като авторът е използвал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са върху ръчна хартия Fabriano Artistico.
„Сладостта от безгрижието“ ще продължи до последния ден от 2023 година.

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 г. в Княжево.
През 1980 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов.
Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва, са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.
През 2001 и 2007 г. посещава Япония и рисува стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. В Културния център на Хамамацу представя Изложба живопис върху коприна.
Носител е на редица престижни награди, като още в началото на своята творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава Почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ в Торонто, Канада. През 1991 и 2010 г. е отличен с Награда „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. През 2020 г. получава наградата за графика от Национална изложба „Графика“, Стара Загора.
Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния проект „Портрет на света“, в който взимат участие 128 личности на нашето съвремие, допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.
Живее и работи в Пловдив.

Галерия „ГОТИ“ има удоволствието да Ви покани на откриване на изложба на Васил Стоев – живопис и Атанас Колев – скулптура на 30 ноември в 18:00 ч.

Художникът Васил Стоев и скулпторът Атанас Колев имат впечатляващи биографии. За големия талант на двамата автори говорят техният богат творчески път, получените престижни отличия от много изложби у нас и в чужбина, както и растящият интерес на колекционери от цял свят към тяхното творчество.
В тази нова изложба авторите не следват определена концептуална тема. Двамата изразяват своето дългогодишно приятелство в симбиоза между скулптура и живопис, като всеки търси душевността на другия чрез специфични за тях изразни средства. Атанас Колев вмъква живопис в новите си скулптурни работи чрез термичната патина на неръждавейката. Васил Стоев създава, посредством звънтящ колорит, монументални образи в своите абстрактни картини. Чрез творбите си двамата творци ни показват своята философия за живота, отличаваща се с чувственост и красота, която носи наслада за ума и сетивата, а изпитанията на времето само потвърждават техния изключителен талант. Галерия „ГОТИ“ се намира на ул. „Преслав“ 4.

Изложбата на Бояна Трифонова Попова  може да бъде видяна в галерия „Резонанс“.
Бояна Трифонова Попова е родена в град Пловдив през 1970.
Завършва художествената гимназия,, Цанко Лавренов „в Пловдив през 1989г.и Публична администрация във Варненски Технически университет през 2000г.
Член е на Съюза на българските художници, Пловдивското дружество на художниците и Пазарджишкото дружество на художниците.
Има 16 самостоятелни изложби и множество участия в общи изложби.
Носител е на две Първи награди за живопис в Пазарджишкото дружество през 2017 и през 2020 г. и Първа награда за живопис в Пловдивското дружество на художниците през 2020г.
Отличена е с номинация на националната изложба,, Велико Търново -пространство за вдъхновение “ през май 2023 г.
Живее и работи в село Козарско, област Пазарджик.

За Бояна Попова: „Светът се променя, той става по- лаконичен, по- бърз, по-знаков. Работата на художника също. Някога Репин рисувал „Иван Грозни убива сина си“ близо две години. Пикасо рисува „Герника“ за два месеца. Сега светът живее още по -бързо, по-експресивно, по-знаково! Бояна Попова е от този свят. Забележителна експресия, силна изразителност, изумително метафорична и образообразуваща! Безспорно Бояна е от най-знаковите артисти на най-новото време. Едновременно кратка ,но и поразяващо изразителна тя е своеобразна и изненадваща всеки път, със всяко свое платно. Бояна е винаги с ярко авторско присъствие. Тя не прилича на никой друг, винаги изненадваща с въображение, експресивна техника и неочаквани композиции. Нищо излишно, нищо отегчително – кратка, но и ярко красноречива, тя безспорно е един от най-динамичните и интересни артисти на съвремието.“ Румен Нечев.

Предишна СтатияЗа Палестина и света
Следваща СтатияИзложби в началото на декември
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име