Изложби в Пловдив през март

0
842

Галерия „Дяков“ представя елегантната живописна изложба „Някъде, където си бил“ на Здравка Василева.

Здравка Василева

Здравка Василева изгражда платната си като поетични творби, преливащи от стаени чувства. Картините носят онзи нежен и замечтан поглед към места, състояния и сюжети, свързани с меланхолични настроения и любовни трепети. И сякаш времето е спряло в най-съкровените мигове, за да запази спомена за преживени авторови емоции. Колоритът на платната е изящен и ненатрапчив, за да пресъздаде по най-добрия начин частиците възторг, стаени в съзнанието.

С ретроспекция на богатото си творчество, известният илюстратор Борис Стоилов  отбелязя своята 60-та годишнина сретроспективна изложба в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги и много пълни илюстрирани заглавия – в черно-бели и пълноцветни илюстрации, нарисувал е хиляди илюстрации. За изложбата е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София. Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика – печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов“, „Хермес“ и с чеждестранните : „Edition les Intouchables“ – Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство „Eduard“ – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

Галерия „Сигна“ открива пролетния си сезон с една впечатляваща с нежността и колорита си изложба на Владимир Киров. Изложбата, която ще бъде открита на 01 март от 17.00 до 19.00 часа, е посветена на настъпващата пролет и на жената, по повод Международния й празник.

Владимир Киров е роден на 5 ноември 1955 г. в Ловеч. Влечението към рисуването го води в Художествената гимназия в гр. Казанлък, която завършва през 1974 г. Продължава следването си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Дипломира през 1981 г. със специалност „Живопис“. В периода 1987 – 1988 г. специализира в Санкт Петербург. След завръщането си в България започва активно да експонира свои самостоятелни изложби, над 30 на брой, в престижни български галерии и взема участия в повече от 50 национални изложби, конкурси и есенни салони. Изявява се в областта на живописта и миниатюрата. Взема Първата награда за графика на Националната изложба в София през 1988 г., Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства-Русе през 2011г., Наградата “Ловешки Меч”- 2012 в Раздел “Изобразителни изкуства“ на община Ловеч и др.
Участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ, Канада и др., където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис Daler-Rowney в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Мужен от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница през 1992 г. Понастоящем живее и работи в гр. Троян. Цялото семейство са уважавани и търсени художници.

С голяма изложба, включваща творби от най-известните му цикли, визуалният артист Филип Попов гостува в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 от 2 до 31 март.

За първи път художникът прави толкова мащабно представяне в града, в който е роден. Темите, които вълнуват автора на изложбата „Дигитална Археология“, могат да се дешифрират в заглавията на циклите с творби, създадени през последните 8 годни: TransOrganic, Para Bellum, Order, Posthuman, Paleomatic Monologues and Prayers до най-новите серии – Bunker City и Zero City.

Както подчертава в анализа си Велизара Иванова: „Обединявайки творби, датиращи от 2014 г. досега, Digital Archaeology отразява продължаващия фокус на Филип Попов върху граматиката на постхуманизма и трансхуманизма, изправяйки се срещу технологиите и нашето несигурно бъдеще и вниквайки в начина, по който машините са се вплели в самата тъкан на нашия утрешен свят.“

Роден през 1964 г. в Пловдив, Филип Попов прекарва няколко години от детството си в Германия, където формира идеите си за единство между изкуство, архитектура, дизайн и технологии. Учи изкуство в Националната художествена академия в София, мести се в Базел, за да учи в Kunstgewerbeschule, по-късно живее в Цюрих. Има самостоятелни изложби в EASA, Западен Берлин (1988), EKG, Wetzikon, CH (1993). ), Фондация Бинц 39, Цюрих (1994), Kunsthalle Liesthal, CH (1996), галерия ArtFront, Токио (2005). Представя се в най-известните галерии в София и страната. Филип Попов излага свои творби в множество групови изложби в България, Швейцария, Австрия, Франция. През 2014 участва в Националните есенни изложби в Пловдив.

Галерия „Аспект“ продължава пролетния сезон със самостоятелна изложба на друг нов за галерията автор. „Да затворя кръга“ на Лидия Симеонова е своеобразен анонс на художничката към публиката – след 30 години в чужбина, тя се завръща в родния Пловдив и се опитва да затвори кръга на своя живот, установявайки се там, откъдето е тръгнала толкова отдавна. Подготовката на изложбата, продължила две години, и се превръща за Лидия в обратно пътуване към началото, в житейско и творческо преосмисляне.
В експозицията художничката представя тридесетина свои живописни работи, които обединяват като техника както акрилни бои върху платно, така и смесена техника върху картон – туш, акварел, пастели и акрил. Творбите на Лидия Симеонова са интересно съчетание от абстрактна, декоративна и предметна живопис; ярки и цветни, те се отличават с изключителен интензитет, който въздейства дори на подсъзнателно ниво. Цветът, настроението и усещането са водещи, няма сюжетност, няма разказ – на платното е запечатан миг, който няма да се повтори. „Моите картини рефлектират моя живот. Те отразяват моите настроения и чувства, моите възприятия. Например цветята – никога не съм рисувала цветя… Но в един мрачен студен ден усетих, че имам нужда от цвят, от пролет и лято, от цъфнали цветя и ето…“- споделя художничката. Въпреки абстрактния маниер на поднасяне, всяка картина е базирана на нещо реално, лично видяно или преживяно. Някои от платната се възприемат като портрети, но всъщност са по-скоро израз на собствените ѝ настроения и вътрешни изживявания, като „Моят аватар“ или „Моят вътрешен глас“ например. Изобщо за Лидия Симеонова е присъщо неспокойствието, както самата тя казва „ за мен е характерно, че постоянно търся нещо, не обичам да плувам в спокойни води, трябва да има бури и вълнения“. И сега пред публиката е поредното нейно предизвикателство – една дълго мечтана и дълго създавана изложба, с която се затваря един творчески и житейски кръг.

Галерия Възраждане кани на живописната изложба „Прозорци към водата“ на Вихра Григорова. Творбите ще можете да разгледате в салона на галерията до 28 март.

„Картините на Вихра Григорова са като живописни поеми за вечността, от вечността. Водата, която е вездесъща в платната, осмисля Началото, осмисля основни човешки копнежи по неизразимото, недостижимото. Тук, веднага се вместват и небесните простори, другият основен компонент в творбите. Вихра рисува драматизма, нежността, поетичността и целия реквизит от чувства, които се пробуждат у нас, когато вдигнем взор нагоре или потопим очи във водата. Живописта на авторката ни очарова, разтваря сетивата ни за недоизказаното, което само един качествен автор може да осмисли и претвори върху платната. Елате и се оставете да бъдете приобщени към себе си и към другите чрез красотата и магичността на природата“, споделя       Краси Алексиева.

Галерия „Артистика“ представя самостоятелната изложба на Мартина Караиванова. Творческите търсения на авторката са свързани с надникването отвъд материята в опит да бъде открит универсалният живописен език, който да свърже човека със заобикалящия го свят. Живописният й маниер е колкото разпознаваем, толкова и непредвидим в различните си изяви. Класически жанрове като пейзажа и натюрморта се надграждат със символи и знаци, граничещи със сюрреалистичната естетика, тя пък ви води към абстрактната трактовка на образа.

„Живеем в свят, в който тишината и спокойствието трудно се откриват. Речта и говорът ни съпътстват навсякъде. Много важно за мен е, макар и отворени и приемащи, да внимаваме колко сме активни навън. Тишината, все по-често е изчезваща, но аз я обичам. В тишината има едно скрито достойнство, една дълбока емоционална сила, която се крие във всеки от нас. Тя може да отговори на много въпроси. Тишината и спокойствието, насочват енергията към вътрешния свят на човека и му помагат да се фокусира върху своите чувства, смисъла на съществуването си, да открие личния си житейски път. Тя, на първо място, учи как да заобичаш себе си без да очакваш външно одобрение, да останеш насаме със себе си, да прегърнеш и заобичаш сенките си. Тишината е в мълчанието на предметите. Аз се опитвам да я опозная и съзнателно я избирам. Мисля, че това е процес и точно в този процес, аз създавам.“, споделя Мартина Караиванова.

Мартина  Караиванова живее и работи във Велико Търново. Завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира и по-късно преподава в същото учебно заведение живопис, а през 2010 г. се обучава в Сите-дез-ар, Париж. Автор е на няколко самостоятелни изложби, а със свои картини участва в повече от 80 национални и международни проекти. Носител е на над 25 награди, между които и тази за млад автор от Биеналето на малките форми в Плевен през 2014 г. Изложбата с творби на Мартина Караиванова можете да разгледате до 04.03.22 в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

 

Предишна СтатияНа Трифон Зарезан във Villa Yustina
Следваща СтатияБогата делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име