Изложбите в пловдивските галерии в средата на септември /обзор, снимки/

0
2568

По традиция през септември галериите в Пловдив буквално се надпреварват да канят атрактивни автори и да представят любопитни и качествени експозиции. И ето че измина още една интересна и наситена с различни културни мероприятия седмица в Пловдив.

Наистина впечатляваща колекция от творби на български художници изпълни залите на Градска художествена галерия в Пловдив. Изложбата „Не/познати“ събира великолепни, но малко познати творби на доказани майстори в живописта и графиката като Александър Поплилов, Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Атанас Михов, Бойчо Григоров, Борислав Стоев, Васил Маринов, Веско Велев, Вълко Гайдаров,Генчо Денчев, Григор Първев, Деньо Чоканов, Зафир Йончев, Златка Дъбова, Златю Бояджиев, Иван Нинов, Иван Попчев, Иван Табаков, Иван Христов, Иваничка Панева, Йордан Кисьов, Кирил Станчев,Константин Трингов, Марко Монев, Наум Хаджимладенов, Никифор Цонев, Никола Димитров, Никола Танев, Николай Русчуклиев, Радомир Мандов, Тодор Димитров, Харалампи Илиев, Христо Каварналиев, Христо Стайков, Цветан Радулов, Цвятко Димчевски и Юли Минчев. Сериозната колекция е притежание на ОББ. Картините са били дарявани, закупувани или получавани от различните клонове на банката. През годините голяма част от тях са били изоставени в депа и мазета, но по идея на експерти в изкуствознанието, реставратори и служители на банката тази колекция е реставрирана и вижда бял свят. Изключително развълнуван от признанието да участва в подобна колекция и то не с една, а с две картини беше художникът Веско Велев, който пристигна в Пловдив специално за събитието.

Веско Велев на фона на неговите живописни композиции
Веско Велев на фона на неговите живописни композиции

„Горд съм, че мои картини стоят редом с платна на такива колоси като Златю Бояджиев, Иван Нинов, Александър Поплилов, Никола Танев, Константин Трингов и други прекрасни български класици. Двете композиции, които са попаднали в колекцията съм рисувал преди 25-30 години и дори аз ги бях позабравил, но се радвам, че са част от тази изложба“, сподели развълнувано Веско Велев.

Един от любимците на пловдивската публика, художникът Атанас Хранов, откри своя поредна самостоятелна изложба в музей-галерия „Филипополис“. Мотото на изложбата е своеобразно продължение на темата, която присъства в заглавията на предишните му изяви. „Дневниците на Балтазар“ са своеобразно продължение на темата за халдейския народ. Вероятно изкушените от живописта на Хранов помнят изложбите „Халдейците“ и „Чайниците на Балтазар“, а сега дойде ред и на „Дневниците на Балтазар“.  Изложбата съдържа различни, наглед нелогично свързани елементи и символи, като заекът, който пуши индрише, вечно влюбеният леопард и еднорозите, които се събират за шествие към Светите земи.

Атанас Хранов
Атанас Хранов

Очаквайте интервю с Атанас Хранов, в което самият автор ще дешифрира скритите послания и персонажи, населяващи приказния свят в картините му.
На галерия „Аспект“ гостуват двама преподаватели във Факултета по иобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  Борис Желев и Йордан Йорданов идват за първи път в Града под тепетата, но изложбата им няма да остане незабелязана, защото платната им впечатляват с артистичност и интересен живописен стил. Борис Желев е хиперреалист, който изобразява с вещина наглед тривиални предмети от бита, съчетани в атрактивни композиции, а пейзажите и натюрмортите на Йордан Йорданов разработват интересни сюжети и теми, като съчетават реалистично и абстрактно изображение. Йорданов показва на пловдивчани и няколко атрактивни пейзажа от Стария град, подготвени специално за изложбата.

Галерия „Червеното пони“ е приютила картините на  нежната половинка от творческия тандем  Надя Станчева- Аршак Нерсисян. Творчеството на Надя Станчева се отличава с изключително изчистен стил, изграден от прости форми в комбинация с динамични решения и контрастна цветова палитра. По този начин тя майсторски пресъздава спецификата на българския пейзаж и естетската красота на натюрморта. Надя Станчева споделя със своите ценители прекрасни и носещи носталгичния привкус на есента натюрморти с круши, както и изградени от силно контрастни цветови комбинации градски пейзажи. Стилът й прекрасно допълва и се хармонизира със стила на Аршак Нерсисян, защото творбите и на двамата са силно активни, наситени с плътни цветове и се доближават до кубистичните търсения на основоположниците в направлението.

Картините на Надя Станчева се оказаха и прекрасен декор за личния празник на един от най-слънчевите и духовити пловдивски художници – Иван Шишков. Шишо, както с любов го наричат приятелите му, вдигна наздравица за своята 65-та годишнина в двора на къщата на знаковия за Пловдив Атанас Кръстев – Начо Културата, който е вуйчо на художника и който щеше да навърши 94 години навръх Вяра, Надежда и Любов. Тържеството, на което присъстваха много художници, писатели, бизнесмени, журналисти, актьори и близки приятели, продължи с много настроение и веселие до малките часове на нощта, а Шишо представи и книгата „Живот след смъртта“.

„Серендинити“ бе неочакваното и абстрактното заглавие, под което се случи изложбата на Николай Няголов в галерия „Сигна“ в Гранд хотел– Пловдив. Заглавието на изложбата носи смисъл на откриване на хубави неща, които всъщност не сме търсили. Картините на Няголов има типичния за него абстрактен изказ и носят много настроение и живописна музикалност.

В галерия „Arsenal of art“ в Капана гостува една интересна пловдивчанка, която се зърваща в родния си град след 30 годишно отсъствие. Едит Кирякова от години живее в САЩ и Испания, но тази есен се завръща в Пловдив, за да представи изложбата си „Морски приказки“, съставена от монотипии – колаж и акварел. Изящни и нежни са Морските приказки, в които Едит разкрива имагинерната красота на морския бриз и тишината, на водораслите и морските кончета, на слънцето и любовта…

В звуковия файл можете да чуете интервю с Едит Кирякова:

През седмицата „Arsenal of art“ стана домакин и на още едно събитие. Буквално само за едно денонощие на галерията гостува изложба с карикатури на Христо Комарницки и Чавдар Николов. Беше представена и книгата „Един ден на Бойко Методиевич“, която е с илюстрации на двамата карикатуристи. Макар че сюжетът на книжката напомня ежедневието на премиера, издателят Иван Бакалов заявява, че всички прилики с действителни лица и събития са случайни.

Подробности в прикачения файл:

Ако тези дни посетите културен център „Тракарт“, буквално ще се потопите на дъното на топлите морета и океани, защото там е подредена фотографската изложба„Сини светове“ на Николай Христакиев. Изключително ефектният начин, по който са аранжирани дълбоководните снимки ще направи усещането ви незабравимо.  Осветените фотоси показват невероятно красивия свят на топлите морета край Египет, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Бруней, Кения, Хърватска и Малта. За голяма изненада и сякаш, за да опровергае митът, че подводният пейзаж в Черно море не е толкова атрактивен и красив, Христакиев е направил и няколко забележителни снимки на черноморските обитатели. Това съвсем не е случайно, защото фотографът е водолаз от Варна и е любител на екстремните занимания като алпинизъм и пещерно дело, а в близко време подготвя пътуване до Антарктида.

Интерактивните инсталации на Иван Карев – „Въздух под налягане“ и „Машини на вятъра, чадъри за дъжд“ и дигиталните картини на Весела Статкова се материализират върху повърхността на дисплеи и екрани в галерия „Резонанс“. Имагинерното става осезаемо чрез светлина, въздух и вода, а инсталациите въздействат тотално и поставят зрителя в различни и необичайни ситуации, в които средата е съучастник в случващото се. В събота се проведе и четвъртото издание на Международен арт фестивал Горски Резонанс, което се проведе в Чинарената гора на Белащица също под мотото „Движение“.plakat_karev_statkova-697x1024

На 20 септември галерия „Дяков“ ще представи изложба посветена на паметта на един от големите пловдивски живописци Ангел Василев. Изложбата е по идея на семейството му и ще представи специално създадени за случая творби от приятелите на Ангел Василев. Ще имате възможност да видите най-новите работи на Атанас Хранов, Моника Роменска, Недко Итинов, Никола Певичаров, Румен Нечев, Станимир Видев, Янко Ненов.14222299_1249667235121179_3288157021970280558_n

Галерия „Възраждане празнува своя 21 рожден ден с изложба скулптура, рисунка, графика и живопис на проф. Георги Чапкънов – Чап. 21 години ! Сериозни години за сериозна галерия. Ще бъде представен и луксозния, голямоформатен, двуезичен албум с творчеството на този изключителен български творец. На празника ще бъде връчена и поредната награда за арт журналистика.

Арт галерия – Боев в гр. Пазарджик кани на откриване на живописната изложба на Илия Тончев. Събитието е с начален час 18.30 часа на 21 септември, ул. „Асен Златаров“ 26, гр. Пазарджик.pokana-iliatonchev

Като част от Нощ/Пловдив 2016 ще бъде открита и изложбата „15X5“. Дружеството на пловдивските художници ще посрещне своите гости на 23.09.2016г. от 18:30ч. в Залата на ул. „Гладстон“ 32.pokana_10x14cm

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име