Майстори на традиционни японски изкуства гостуват в Пловдив /интервю с Рина Пападопулу/

0
2071
Рина Пападопулу

Майстори на две от най-атрактивните традиционни декоративни японски изкуства  Рина Пападополу и Томохиро Кодоно гостуват на Пловдив по покана на Таня Дойчева и Александър Бобчев.

Преди дни, Етнографският музей стана дом за изкуството кири-е /изрязани от хартия картини/ и традиционни японски ветрила. Те са част от изложбата „Отражения – японското измерение“, която може да бъде видяна все още.

Изкуството кири-е пренесено преди 1400 години от Китай в Япония, но японците са го доразвили и го превърнали в национална традиция. Това са изрязани от тъмна хартия фигури, които се поставят на светъл фон. Някога японците са украсявали храмовете си с тези картини. Хартията за кири-е се изработва само ръчно и от естествени материали. В последствие по този начин се правят и шаблони за украся на кимона. Майсторът на кири-е Рина Пападопулу разказва, че през вековете, само самураите и търговците на шаблони за кимона /катагами/, са можели да пътуват безплатно по пътищата в Япония.

Един от най-известните майстори на ветрила в Япония Томохиро Кодоно също пристига в Пловдив, за да покаже на заинтересованите как се създават тези прекрасни аксесоари. В Япония има стотици видове ветрила за различни случаи като традиционния японски театър Но, различни танци и фестивали, чаени церемонии и други. Ветрилото е задължителен аксесоар на гейши и други социални и професионални прослойки.

През уикенда – 17 и 18 септември, от 11.00  до 17.00 часа, Томохиро Кодоно ще проведе платени работилници, в които с негова помощ ще можете собственоръчно да си направите ветрило. Създаването на японските ветрила е сложен процес, който изисква специална хартия, много умение и търпение.

Майсторът на кири-е Рина Пападопулу разказва още подробности за интересните традиционни японски изкуства в прикачения звуков файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име