Какво ново из пловдивските галерии

0
2041
Илия Желев посреща гости на откриване на изложбата си

Илия Желев откри поредната си изложба в галерия Аспект. Този път той изненада почитателите си с експериментална техника, която се базира на принт и колажи от снимки. По този начин той вплита в характерната си многопластова техника и елементи от попарта.  Желев отдава почитта си към смятания за баща на течението Анди Уорхол като апликира образа му в голяма част от картините си. Като елементи от пъзел са и образите на популярни американски кинозвезди, спортисти, политици, а всичко се намира някъде там между гигантските сгради, жълтите таксита, огромните светещи реклами и онзи „живот на високи обороти“, който е типичен за сърцето на „Голямата ябълка“ – Манхатън.

Другата част на изложбата включва типичните Желеви картини с познатите ни цветни петна, цифри и символи, които напомнят на детски рисунки, графити, древни изображения и източна калиграфия.

В галерия „Arsenal of Art“  в Капана ул. Магура №4 все още можете да видите великолепната изложба на творческия тандем Валентин Ангелов- живопис и Петко Арнаудов – скулптора и дизайнерски обекти. Двамата близки приятели вече 10 години правят съвместни изложби и между тях се е изградила истинска творческа симбиоза, пълна хармония и взаимно допълване. Живописните платна на Ангелов разсъждават върху философски теми, които той пресъздава чрез съчетаване на реални и иреални образи и обекти. Скулпторът Петко Ангелов минава през изящната бронзова пластика, за да ни покаже красотата на  дизайнерски обекти като лампи, свещници и пана, които освен,че са великолепни произведения на изкуството, прекрасно могат да се вържат и интериора на съвременния дом.

Новата седмица започва и с нови изложби. В понеделник, 31октомври,  от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще бъде открита изложба „ Графикатура “ на проф. Иван Газдов. По случай неговият рожден ден ще бъде представена и книгата „ Черно сияние “ на д-р Петко Петков, която изследва специалните визуални качества на Графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. Изложбата ще продължи до 14.11.2016 г.kavrklasik-1-1

„Проф. Иван Газдов отдавна е еталон в съвременната българска графика. Създател на графичния стил „ графикатура “, той се експлицира в изобразителното пространство не само като даровит художник, но и като ерудит – новатор и мислител. Неговите „ графикатури “ са плод на един особен поглед върху живота, на една многозначна визуална култура и не на последно място  – на удивително чувство за поезия и хармония. Да контролираш знаковите понятия, да намираш точната конкретност, за да съставиш зрелище върху листа, и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов“, казва галеристът Краси Алексиева.

На същата дата галерия „Резонанс“ ще представи новия си проект „PLOVDIV   100“, който има претенцията да ни разкрие 100 гледни точки към Пловдив.

Ноември започва със съвместна изложба на скулптора Васил Маргаритов и художника Димитър Воденичаров в Градска художествена галерия – Пловдив. Откриването е на 01 ноември от 18,00 часа на първия етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ №15. Двамата автори не за първи път представят свои творби заедно и предстоящата им изява интригува с откриването на нови пресечни точки в творческото развитие на всеки от тях.Print

Димитър Воденичаров показва акварели, предпочитана от него техника, наред с рисунката, извън основното му професионално посвещаване на сценографията.

Васил Маргаритов остава верен на работата с метал. В експозицията той представя свои пластики от стомана и месинг, плод на художествените му търсения през последните години.

Акварелите на Димитър Воденичаров ще хармонират артистично с пластиките от стомана и месинг на Васил Маргаритов в залите на Градската галерия до 15 ноември.

На 1 ноември едно нетрадиционно за художествена експозиция място ще се превърне в художествена галерия. Градинският център на изхода на Пловдив в посока Марково ще приюти платната и пластическите обекти на Веско Велев. Нестандартното събитие ще посрещне всички почитатели на твореца, чиито картини са едно обяснение в любов към земята, към природата, към сътворението и живота, направени сякаш на един дъх, без излишна сладникава сантименталност. Вернисажът ще бъде открит в 18.00 часа.14713638_1178185315594320_6892301483901194843_n

На същата дата и по същото време в галерия „Signa“ ще бъде открита и изложбата на Владимир и Дамян Дамянови „Гласът на камъка“. Съвместната изложба на баща и син Дамянови е в сферата на изящното мозаечно изкуство. Композициите от каменни късчета, между които и такива със скъпоценна стойност, създават не само естетическа наслада на сетивата, но и въздействат на физическо и ментално ниво с посланията си, изтръгнати от сърцевината на материалите – рожби на природните стихии.14720467_703573346465898_5842255700035522029_n

Предишна СтатияИстинските хора
Следваща СтатияПроф. Запрян Козлуджов и Мимо Райчев са тазгодишните носители на приза „Следовник на народните будители“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име