Какво се случва из изложбените зали в Пловдив /галерия, интервю/

0
1557

Сякаш да опровергаят заглавието на филма „Изчезващите“, тези дни в Пловдив бяха открити множество качествени изложби на прекрасни творци. Вярвам, че всяка една от изложбите ще остави своите неизчезващи следи във времето, а аз ще ви направя съпричастни с красотата, сътворена от ръцете на тези автори.

Започвам с чудесната изложба на Янко Ненов, която беше открита снощи в арт-галерия SIGNA. Изключително сполучливото заглавие „Зографът в Пловдив“ илюстрира майсторството, с което Ненов е създал платната си. Филигранната техника и усетът за детайла са сред отличителните черти на творчеството на Янко Ненов. Той еднакво добре борави и с дървото, от което изработва миниатюрни пластики, прилични на истинско бижу, и с живописните изразни средства.

Тази вечер в галерия „Аспект“, своя изложба откри носителката на Награда Пловдив за 2015 година Ели Станчева.

Само преди няколко дни, фоайето на сградата на Общинския съвет приюти сборната изложба озаглавена подобаващо на женския месец. В „Усещане за жена и очарованите от нея“ участват творци от различни поколения, обединени от любовта, уважението и преклонението си към жената.

 

Повече за изложбата ще можете да разберете, ако чуете прикачения файл с интервюто на Нели Бистрашка с председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

Галерия „Дяков“ отбелязва своята 20-та годишнина със силна изложба, в която участват прекрасни български автори. Картините на Ганчо Карабаджаков, Матей Матеев, Андрей Янев, Васил Тенев, Недко Интинов, Веско Велев, Никола Певичаров, Илия Желев и Пламен Русев, са ценно притежание за всеки един колекционер.

В галерия U P.A.R.K. гостува още един колоритен и интересен творец. Варненецът Христо Христов е подредил невероятно впечатляваща колекция от живописни платна и бронзови пластики. От скулптурните му творби буквално блика поезия. Те са едновременно и тъжни, и възторжени, и експресивни, и изящни. В  живописните си платна той е концентриран върху изчистени образи и релефи , а картините му сякаш изследват мечтите и разказват морски истории, изпълнени с любов и нежност.

В галерия „Константин“ можете да видите чудесна изложба на млад автор. Тя се казва Ваня Стефанова, завършила е сценография, а преди това Училището за Сценични Кадри в Пловдив. Рисува от малка, и така до сега.

Вече има дете и много ангажименти, затова използва всяка минута свободно време за рисуване, керамика, печатна реклама, дизайн, предпечат и още много креативни дейности. И както тя самата казва -„Експериментите не спират“. Изложбата, озаглавена „Острови“ е едно истинско пътешествие в света на красивото, носещ очарованието на детските спомени. Ваня ни води заедно с Алиса в една измислена, но прекрасна страна на чудесата.

В галерия „Арсенал“ все още може да видите прекрасната изложба на Ангел Гешев-колаж и Иван Русев-скулптура. Изложбата е под надслова „Издигане от земята“.

В следващите дни предстои да бъдат открити и още няколко добри експозиции.

Безспорно изложбата на създателя на уникалните илюстрации на „Алиса в страната на чудесата“ и  други класически книги Ясен Гюзелев, която ще  гостува в Градската художествена галерия, е очаквана с най-голям интерес. От 18 март до 14 април пловдивската публика ще може да се срещне с талантливия маестро и да получи автограф от него върху екземпляр от българските издания на илюстрираните от него книги „Алиса в страната на чудесата“,  „Алиса в огледалния свят“ и „Приключенията на Пинокио“.  Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.plakat
На 22 март, галерия Резонас ще отбележи своята шеста годишнина с изложба на Веско Велев, който пък ще отпразнува 60-тия си рожден ден. За него галеристката Антония Димитрова казва за него „Веско Велев е от малцината съвременни художници, които не се борят със себеизразяването си, като съсипват в тази изтощителна битка и околните, а прави всичко това с една удивителна лекота, присъща на самородния талант.6 years

Веско Велев е стоик поради осъзнатата си мисия на творец, в която творецът се превръща във филтър за черното на живота, като го оставя за себе си, а препраща светлината към хората.

Веско Велев е щастливец поради умението си да разговаря с овошките в градината си, с любимото си куче, с приятелите и непознатите, да предсказва дъжда един ден преди това, да улавя склонността на снега към лилавите тонове, да познава качествата на червеното вино по тънкия ирис, който оставя линията на нивото му в каната, да вижда сломената цигулка в тялото на старицата, както и грифа на виолата – в раменете на момичето, изобщо да върти калейдоскопа на въображението си както си иска, и поради това, знаейки или незнаейки, че е щастливец и истински творец, да ни прави част от щастието да си жив.

Също в навечерието на Първа пролет, галерия „Възраждане“ ще покаже графичната изложба на проф. Никола Хаджитанев. На 22 от 18:00 ч. ще бъде открита изложбата „ Българщина “. „Цялото творчество на проф. Никола Хаджитанев е подчинено на една тема, на една любов, на една истинска идея – България  и Българщината. Цялото му дълголетно творчество – графика и илюстрация, е посветено на историята, бита, героите, фолклора, литературата на България. Изложбата е емоционално пиршество за всеки който носи България в душата си“, казва галеристът Краси Алексиева.

Предишна СтатияЩастие, готово за консумация
Следваща СтатияСтефан Бонев с „Романс за двама” в Амазон
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име