Летни изложби в Пловдив

0
466

Лятото е в разгара си, но това по никакъв начин не се отразява на качеството на изложбите, които предлагат пловдивските галерии през месец юли.

Изключително мощно е завръщането на Петър Пиронков в Пловдив, който ще зарадва  почитатели и ценители с изложбата си „Духовно присъствие“. Мащабната експозиция е подредена в Изложбена зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32). От 16 юли до 20 август пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на експресивната живопис в големи формати на Петър, който се завръща в Града под тепетата седем години след последната си изява в Градска художествена галерия. В експозицията са включени повече от 70 творби маслена живопис, които дават цялостна представа както за основните теми, владеещи трайно мислите и сърцето на артиста, така и за неговия силно въздействащия живописен подход. За Петър Пиронков и новата му изложба изкуствоведът Красимир Линков – директор на Градската художествена галерия, отбелязва „Съвсем видимо и последователно Петър Пиронков уплътнява във времето палитрата си. Живописта му става по-дръзка, категорична и безкомпромисна – емоционално наситена и богата на настроения. Освободена от задръжки, тя не разчита на сюжети и въпреки че големите платна изглеждат като епични поеми, като фантастични или реални сцени, те всъщност са манифест на творчески дух. Духът на живописеца – видим чрез замах, форма, цвят, светлина и ритъм. Червено, синьо, зелено, жълто, бяло – буквално раздират повърхността на картината вместо да създават илюзия и пространство. Тя, живописта се изтръгва от дълбокото, понякога пресушава извора си и изгаря инструмента на нейното полагане, създава нов тип първична материя с чудовищно непозната енергия. Познаваема за този, който има сетива, разбира се.“ Изложбата „Духовно присъствие“ на Петър Пиронков ще бъде открита на 16 юли в 18:00 часа в Изложбена зала „2019“.

„Между Париж и Амстердам“ е мотото на поредната самостоятелна изложба –живопис, акварел и рисунки на Лили Кючукова. На 15 юли от 18.30 часа в „Галерия „Червеното пони“ ще бъдат представени чувствените и нежни платна на художничката, която разкрива тайните на женската душа. Лили не крие, че много пъти са я сравнявали с Тулуз Лотрек, пред когото тя се прекланя, но не за да му подражава, а за да изпълни платното с онази фатална женственост, която носи всяка жена.

Художничката Венета Маринова гостува на галерия „Мария Луиза“ със самостоятелната си живописна изложба „ Полет в лятото“.

В Арт галерия „Сигна“ можете да видите изложба от акварелни творби на живеещата в САЩ от дълги години пловдивчанка Здравка Рубин. Експозицията ще включва 19 картини върху специална ръчно изготвена хартия, със специални бои.

На галерия „Резонанс“ гостува проектът „Moving Bodies – Traces of Self“ / “ Движещи се тела – следи от себе си „. Изложбата „Moving Bodies – Traces of Self“ на художничкитe Зорница Гюрова, Доротея Петрова, Герда Прантл, Даниела Прокопец и Карин Чермак е инспирирана след участието им през 2019г. в Международния арт фест Горски Резонанс организиран от галерия „Резонанс“. В периода на изложбата 12 – 18юли, авторите ще ви очакват за срещи и разговори всеки ден от 17 до 19 часа.

Галерия „Артистика“ представя изложбата „Полъх от морето“ на варненския художник Паруш Парушев. За своето представяне в града под тепетата Парушев е подготвил около 30 картини с пейзажи на морска тематика. Специално за пловдивската публика той ще представи и две големи платна, обединени от темата за джаза и топлите летни вечери. ”Художник–визионер и импровизатор, Паруш Парушев в картините си разказва цветно за живота и спомените си, мечтите и желанията си. Като израснал покрай брега на река Дунав творец, той е приел за водещи определени пространствени принципи в пейзажите си. Но морето, неговият бряг и маринистиката като цяло му откриват още по-големи възможности – да развие емоционално-пространствените планове на пейзажа и колоритно да пресъздаде богатството на различните състояния на природата, т.е. да ѝ придаде характер и да я одухотвори. Когато разглеждаме картините му, виждаме, че паралелно той развива различни сюжети от природния, градски и селски пейзаж. Последователно в живописта си той отстоява позицията на ония художници от миналото и настоящето, които се стремят да наложат облика на една национална, българска живопис.”, коментира за творчеството му Пламена Димитрова-Рачева.

С Голяма лятна изложба, галерия „Възраждане“ посреща горещите месеци.
От 15 юли до 30 август галеристите Краси и Сим Алексиеви ви представят 50 автори от цяла България с над 120 творби – живопис, графика и скулптура. Елате и се потопете в световете на тези прекрасни творци! Изложбата освен в салона на галерията можете да разгледате и тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/mrts/ 

До 23 юли в галерия „Капана“ ще можете да видите Юбилейната изложба на възпитаниците от специалност „Сценография“ на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, която е по повод 25-тата годишнина на специалността. Куратор е сценографът доц. Весела Статкова – ръководител на катедра „Приложни изкуства“. На 28 юли от 18.00 часа, на първия етаж в Залите за временни експозиции към Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“№15), ще бъде открита изложбата на Пламен Велчев „Откат“. Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две американски десетилетия. Авторът ще покаже 22 свои творби, част от които са създадени след завръщането му в Пловдив през 2019 г. Серията от живописни платна, рисунки и графики носи енергичното заглавие „Откат“ – артистична рефлексия на драматичните процеси в света, засягащи човешката природа. Пламен Велчев заявява „Моето вдъхновение идва от съвременните глобални конфликти и борбата на индивидуалните свободи, която се преплита с по-големи сили. Най-много ме интересува разкриването на последствията от съвременните вълнения и глобалната нестабилност. В новите си картини изразявам по-скоро нови символични значения на опасност, доминиращи детонации и заразени завоювани свободи. „Откат“ е последствие и емблема на подтиснати човешки права и накърнена независимост.“
Художникът е носител на редица награди за графика в САЩ, а през тази година в Пловдив беше отличен с наградата на мецената Димитър Георгиев за перспективен млад автор.
Изложбата „Откат“ ще продължи до 17 август.

Предишна Статия„PERSONA“ на Силвия Митовска и Петър Белев
Следваща СтатияГоран Брегович и Morcheeba са сред участниците на ARTE Feastival
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име