„PERSONA“ на Силвия Митовска и Петър Белев

0
502

Силвия Митовска и Петър Белев с концептуална изложба „PERSONA“ в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32

От 18 юни до 11 юли в Изложбена зала „2019“ Силвия Митовска и младият архитект и артист Петър Белев ще представят съвместна концептуална изложба „PERSONA“, подготвяна от тях през последните две години специално за това пространство на Градска художествена галерия – Пловдив.
В текста към изложбата Петър Белев посочва:
„Думата „персона“ произхожда от латинския глагол „personare“ и
в античността служи за название на театрална маска. Терминът еволюира
и днес определя един от архетипите в психологията на Юнг : идеалния аспект на личността, който ние представяме на външния свят…
Творбите от изложбата изобразяват една анонимна, непозната за авторите личност. Тя няма конкретни заслуги, но нейният образ по абсурден път се превръща в монумент, няма самоличност, но заживява нов живот чрез своите уголемени репродукции. Те приемат формата на гигантски маски.“
Силвия Митовска е завършила пловдивската Художествена гимназия (сега НХГ „Цанко Лавренов“), а по-късно и Националната художествена академия в София със специалност керамика (1991). Имала е множество самостоятелни изложби, както и участия в съвместни изяви, последната от които беше в Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“ с фотографа Мария Джелебова („И Ангелите ходят на баня“, част от програмата на Есенен салон на изкуствата, Пловдив – Европейска столица на културата 2019).

Петър Белев е роден в София през1987 г. Завършва Национално висше училище по архитектура в Париж (2013) и парижката школа „Екол дьо Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство (2020).
През 2014г. участва с дипломната си работа в колективната изложба TransFormations в Национален център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж.
Негови скулптури и архитектурни проекти са участвали в многобройни колективни изложби в България (Пловдив и София), а също във Франция и Италия.
Носител е на награди за скулптура и за архитектура.
Творби и на двамата артисти се намират в частни колекции у нас и в чужбина.

Предишна СтатияПрограмата на „Пловдив чете“ 2021
Следваща СтатияЛетни изложби в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име